• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, november 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Varkenshaas medaillon met kruidenboter

Een heerlijk voorgerecht met krachtige smaken

door Connie Derks
in Recepten, Voorgerecht
0
2
Varkenshaas medaillon met kruidenboter

Varkenshaas medaillon met kruidenboter – een heerlijke combinatie van sappig vlees en smaakvolle kruiden.

Een perfecte start van je etentje

Als je gasten te eten krijgt wil je dat ze genieten. Dat genieten begint al met een mooi gedekte tafel en een start met een lekker welkomstdrankje om de spanning te breken. Het is van belang dat het eerste wat de gasten eten niet alleen goed is, maar ook een smaakvolle beleving is die verwachtingen opwekt voor de rest van de maaltijd. Zorg ervoor dat je bij het maken van het menu goed nadenkt over de smaken die je wilt gebruiken en waar je gasten van houden.

Varkenshaas medaillons met kruidenboter

Als je gasten hun tanden zetten in een varkenshaas medaillon gebakken in kruidenboter en geserveerd met kruidenboter, ervaren ze een unieke combinatie van texturen en krachtige smaken. Aan de buitenkant van het medaillon is een lichte gekarameliseerde korst te zien, terwijl het binnenste mals en sappig is. De kruidenboter dringt door in het vlees en zorgt ervoor dat het vlees heerlijk smaakt. De kruidenboter bovenop het vlees, zal smelten en geeft een heerlijke jus. Serveer daarom knapperig vers brood bij dit voorgerecht om niets van die heerlijke jus verloren te laten gaan.

Bak de varkenshaas medaillons rosé

Varkenshaas medaillons met kruidenboter zijn heerlijk mals, als je ze tenminste goed bereid. Bak ze het liefst met twee porties gelijk en snijd dit dan door zodat je twee porties krijgt met ieder een gebakken, en een snijkant. Op die manier zul je het mooie vlees niet zo snel te gaar bakken. Bak het vlees liever te kort dan te lang, je kunt na het doorsnijden de plakjes nog altijd eventjes nabakken, te ver doorgebakken varkenshaas kan namelijk erg droog zijn. Prik tijdens het bakken ook niet in het vlees maar draai het om met een tang zodat er geen sap uit kan lopen tijdens het bakken. Laat het vlees ook altijd een paar minuten rusten voordat je het doorsnijdt, anders lopen alsnog alle sappen uit het vlees en is de zorgvuldige bereiding voor niets geweest.

Bouw de smaken op bij het maken van een menu

Houdt er met het kiezen van een voorgerecht rekening mee dat er een opbouw moet zijn in smaken. Na varkenshaas medaillons met kruidenboter past een groot stuk rosbief, een oven of stoofschotel of ander krachtig vlees, goed in het menu. Ga na een vrij sterk smakend voorgerecht geen zachte vis serveren. De smaak van de vis valt dan totaal in het niet en dat is erg jammer is van de heerlijke vis, maar ook van het werk dat je eraan gehad hebt.

Varkenshaas

Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees

Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!

Varkenshaas medaillons met kruidenboter

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 dikke stukken varkenshaas van ongeveer 150 gram
  • 100 gram zachte roomboter
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel vers gehakte peterselie
  • 1 theelepel rasp van citroen
  • 1 teentje knoflook geperst
  • zout en peper
  • 1 eetlepel olie
  • wat blaadjes sla, voor decoratie
  • cherrytomaatjes, voor decoratie
  • wat ringetjes rode ui, voor decoratie
  • knapperig vers brood om erbij te serveren

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je varkenshaas medaillons met kruidenboter:

Begin met het maken van de kruidenboter, het makkelijkste is het als je het al een paar uur eerder maakt en er met huishoudfolie een worst van maakt. Leg dit in de vriezer tot gebruik. Als je de kruidenboter niet vooraf maakt, is dat geen probleem, dan kun je de kruidenboter met de lepel op het gerecht plaatsen. Meng voor de kruidenboter de roomboter met een siliconen spatel tot de boter mooi zalvig is. Voeg er dan de tijm, peterselie, knoflook en citroenrasp aan toe en breng op smaak met royaal zout en een beetje peper.

Snijd van de varkenshaas 2 grote stukken van ongeveer 150 gram per stuk. Koop hiervoor 1 grote of 2 kleine varkenshaasjes. Zorg voor grote dikke stukken, gebruik de kleine en smalle stukken liever voor een andere maaltijd. Laat de varkenshaas stukken 15 minuten op temperatuur komen. Zet intussen de borden met de sla klaar en haal de kruidenboter, als je het in de diepvries hebt liggen, uit de diepvries en snijd 4 mooie plakjes van ongeveer de helft van de kruidenboter.

Verwarm een pan met dikke boden en verhit hierin de olie. Voeg er de helft van de kruidenboter aan toe. Bak hierin op een middelhoog vuur de varkenshaas rondom mooi bruin. Veeg met het vlees door de pan zodat overal kruidenboter zit, vergeet ook de snijkanten niet. Bak de varkenshaas afhankelijk van de dikte en temperatuur in ongeveer 8-10 minuten rosé. De kerntemperatuur moet ongeveer 60 graden zijn. Leg de varkenshaas op een snijplank en laat ze onder folie 5 minuten rusten. Snijd de varkenshaas doormidden en check de gaarheid. Vind je hem te rosé? Bak de snijkant dan nog even na. Leg de varkenshaas medaillons met de snijkant op de sla en decoreer het bord met gesneden ui en tomaatjes. Bestrooi de varkenshaas met peper en zout uit de molen en verdeel er op het laatste moment de resterende kruidenboter over. Serveer mer vers gebakken brood en geniet.

Tafel lekker !!

DeelPin22TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Court-bouillon
Recepten

Court-bouillon; die maak je toch zelf?!

Zuurkool met salami en paprika
Stamppot

Zuurkool met salami en paprika

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel
Bijgerecht

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

fondant aardappelen
Bijgerecht

Fondant aardappelen; luxueuze gekookte, gebakken aardappeltjes

Worstenbrood om te delen
Hartig

Worstenbrood om te delen

Romig dessert met peer en mascarpone
Nagerecht

Romig dessert met peer en mascarpone

Kip Korma
Vleesgerechten

Kip Korma; uit de Indiase keuken

sint whoopie's
Koekjes

Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden

Reacties 2

  1. 'mariet mooren says:
    2 maanden geleden

    Super fijne recepten om te maken..
    Maar jammer dat mijn partner geen uien kan verdragen.. en dat is toch een echte smaakmaker
    Maar komen er gasten… ga ik helemaal los
    En ga ik zeker jullie recepten gebruiken

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 maanden geleden

      Leuk om te horen dat onze recepten je bevallen Mariet. Alleen een beetje jammer voor je man dat hij geen ui verdraagt, gelukkig kun je de recepten vaak wel hierop aanpassen. Veel kookplezier!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Bloemkool bakken of roerbakken
Specials

Bloemkool bakken in de pan of in de wok

Bloemkool bakken in plaats van bloemkool koken. Ontdek de mogelijkheden en je zult in de toekomst veel vaker bloemkool bakken. Puur smaak!

Check het recept of lees de info
Stoofperen

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Recepten met garnalen

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Oesters

Oesters; een feestelijk hapje!

Recept in de picture

Court-bouillon
Recepten

Court-bouillon; die maak je toch zelf?!

De bouillon die je gebruikt voor het pocheren van vis, zeevruchten et cetera heet court-bouillon. En die maak je heel makkelijk, gewoon zelf!

Check het recept of lees de info
Zuurkool met salami en paprika

Zuurkool met salami en paprika

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Worstenbrood om te delen
  • Connie Derks op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Schelpdier op Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Marco op Worstenbrood om te delen
  • Liesbeth op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Willy Holmes-Spoelder op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Ossenstaartsoep
  • Eric Hoyer op Ossenstaartsoep
  • Connie Derks op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen