Vegetarische rollade – Je kent dat misschien wel: je nodigt – als echte omnivoor – een gezelschap uit om te komen eten en er zit een vegetariër bij. Dat hoeft eigenlijk geen probleem te zijn, omdat je met een beetje fantasie een heel eind komt. Maar voor de kerst is het een ander verhaal. Hoe moet dat dan met die hertenbout, rollade, kalkoen of hazenpeper? Je kunt natuurlijk wel één of andere groenteburger bakken, of opteren voor een vleesloze curry voor je vegetarische gast, maar dat past dan weer niet bij je cranberrysaus, rode kool met appeltjes of gegratineerde aardappelpuree. Bovendien vind je zo’n voorverpakt vegaburgertje toch een beetje karig afsteken bij de rest?
Smakelijk, makkelijk en passend
Lekker Tafelen komt met een smakelijke oplossing: de zelfgemaakte vegetarische rollade! Ideaal voor een groter aantal vegetariërs – of je doet gewoon solidair mee (waarom niet, scheelt een boel centjes) – niet moeilijk te maken en wél passend bij al die Kersterige traditionele bijgerechten.
Vegetarische rollade
Vegetarisch gerecht voor 4 personen
- 1 blikje à 400 ml. reuze- of boterbonen
- 50 gr. havermout
- 2 el. Marsala of port
- 1/2 tl. soyasaus
- paar druppels maggi
- 1 el. tomatenpuree
- 1 ei
- 2 à 3 beschuitjes of paneermeel
- peper en zout naar smaak
- 1 teentje knoflook
- 1 courgette
- 2 el. olijfolie
- klontje boter
- 1 glaasje witte wijn
Maak eerst de vulling. Klop het ei los met de drank erdoor. Giet dat door de havermout, roer het even om en laat een tijdje staan.
Ondertussen prak je de bonen fijn met een vork of pureestamper. Knijp het teentje knoflook er door en voeg de sojasaus, maggi, tomatenpuree en peper en zout toe. Meng dit met het havermoutpapje en voeg er – afhankelijk van hoe stevig het mengsel is – 1 tot 3 fijngekruimelde beschuitjes door. Je mag overigens ook paneermeel gebruiken!
Snijd de courgette over de lengte met een kaasschaaf in dunne plakken en leg op een schone aanrecht of snijplank een aantal plakken overlappend naast elkaar. Maak een tweede laag, net zó, dat het lijkt of je courgette langer is. Zo kun je straks de boel goed inrollen.
Leg het mengsel over de plakken en rol de courgette slierten er omheen. Nu komt nog het lastigste gedeelte: het opbinden. Gebruik eerst een stuk touw dat je over de lengte heen bindt. Knoop dat vast en knip het touw af. Dan doe je er nog dwars over de lengte een nieuw stuk touw, een beetje alsof je een cadeautje inpakt. Tenslotte doe je voorzichtig een stukje van een langer touw (denk aan zeker anderhalve meter) over de breedte en schuift zo elke keer een beetje op, totdat alles min of meer goed vast geknoopt zit.
Doe wat olie en boter in een diepe braadpan en leg de rollade voorzichtig in de pan. Braadt even aan alle kanten voorzichtig aan, giet de wijn erbij, doe de deksel half op de pan en laat ongeveer 20 minuten sudderen. Halverwege de tijd even keren en je hebt een prachtige en heerlijke rollade.
Voor het opdienen wel even alle touwtjes verwijderen! Dat scheelt met snijden.