Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Venkelrisotto met reuzegarnalen

De reuzegarnalen in de risotto komen van de online Gambashop en worden na de vangst op zee meteen diepgevroren op – schrik niet – 76 graden onder nul.

0 863

Venkelrisotto met reuze tijgergarnalen: gewoon en toch bijzonder – Een gedeelte van ons huishouden is gek op risotto. Nadeel daarvan is dat je dan toch vaak te weinig groenten binnenkrijgt. Met deze risotto ligt dat anders. Venkel is bovendien een verrukkelijke groente bij vis, dus toen Lekker Tafelen geweldig grote wilde reuze tijgergarnalen mocht proeven, was de keuze om er venkelrisotto bij te serveren gauw gemaakt. De reuzegarnalen komen van de online Gambashop en worden na de vangst op zee meteen diepgevroren op – schrik niet – 76 graden onder nul.

De garnalen zijn ruim 20 cm. lang en zo groot had ik ze nog niet eerder gezien. Dat beloofde al veel goeds. Ze smaken eigenlijk bijna naar kreeft, heerlijk! Ze zijn stevig, met de zoet-ziltige smaak van gamba’s en komen na het grillen goed en makkelijk uit hun velletje, dat er wél stevig omheen zit. Ze worden veel aan goede restaurants geleverd en nu kun je ze dus thuis krijgen ook! Genoeg gekletst, we gaan aan de slag:

Voor 4 personen:

 • 8 reuze tijgergarnalen
 • 2 teentjes knoflook
 • 300 à 400 gram risottorijst
 • 2 venkelknollen
 • 1 citroen (liefst biologisch, vanwege de schil)
 • 75 ml. witte wijn
 • 75 ml. witte droge vermouth (liefst Noilly Prat)
 • 1 groentenbouillonblokje
 • 3 el. olijfolie
 • 2 el. boter
 • 50 gr. Parmezaanse kaas
 • peper en zout

Zorg allereerst dat de garnalen zijn ontdooid! Toch nog te koud? Je kunt ze even onder een warme (niet hete!) kraan doen. Wel goed afdrogen, want natte garnalen spetteren vreselijk in de grillpan.

Snijd de venkelknollen in vieren, haal het kontje er af, de stengels en snijd het harde hart eruit. Bewaar de groene sprietjes, die kun je later fijnhakken en als garnering gebruiken . Snipper vervolgens de venkelstukken in kleine reepjes. Doe 2 el. olijfolie in een grote RVS- of gietijzeren pan en bak de venkelstukjes even om op halfhoog vuur.

Zet ondertussen wat water aan de kook met een waterkoker.

Voeg de rijst toe aan de venkel en roer even om totdat de rijst glazig is. Blus af met de witte wijn en voeg dan een scheutje water toe en het bouillonblokje. Risotto is: roeren, scheutje vocht erbij, weer roeren en herhalen. Ongeveer 20 minuten lang. Tussendoor ook nog de vermouth toevoegen.

Ondertussen was je de citroen en rasp je de schil met een fijne rasp. Rasp daarmee ook de Parmezanse kaas. Zorg ook dat de knoflookteentjes zijn gepeld en van hun groene of witte kern ontdaan.

Als je nog ongeveer 5 minuten hebt voor de rijst, zet je een grillpan op een redelijk hoog vuur met één eetlepel olijfolie, die je met een kwastje, of anders met wat keukenpapier over de pan uitwrijft. Leg de ontdooide en afgedroogde garnalen op  het vuur en knijp er de tenen knoflook over uit. Bak ze ongeveer 3 minuten per kant.

Maak de risotto af met de citroenrasp, kaas en boter. Nog even op smaak brengen met peper en zout en eventueel het venkelgroen.

Meteen serveren, met eventueel nog een kneepjes citroensap op de garnalen en genieten!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer