- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

vers gebakken kabeljauwbrood

Vers gebakken kabeljauwbrood – Een woordje vooraf: Om dit verrukkelijke kabeljauwbrood van begin tot eind zelf te maken, ben je een poosje bezig. Het werk -de tijd die je erin stopt-  wordt wel dubbel en dwars beloond! Je kunt met trots twee zelfgebakken kabeljauwbroden presenteren waar de versheid vanaf spat en die zelfs restaurantwaardig te noemen zijn!

Ik gebruik altijd de gestandaardiseerde maatlepels, die hebben een wat grotere inhoud dan gewone eet- of theelepels uit de keuken.

*Maak eerst zelf verse rode pesto[1].

In het recept dat je hierboven kunt aanklikken, wordt aangegeven dat je de tomaatjes circa 3 uur moet laten drogen, maak daar in dit geval maar ruim 5 uur van. De tomaten moeten echt goed droog worden voor je er pesto van maakt. Het is dus verstandig om de pesto 1 of 2 dagen eerder te maken! Als je pesto klaar is begin je aan het deeg voor het kabeljauwbrood. De totale rijstijd hiervan bedraagt circa 1, 5 uur. Je hebt twee bakblikken nodig (voor brood of cake) en een keukenkwastje.

Het brooddeeg maak je zo:

Neem de basis ingrediënten: 500 gram tarwebloem, 7 gram instant gist, water, 6 el olijfolie en 1 tl zout en maak een basisdeeg zoals onze Xandra van Lekker Tafelen dat hier [2]beschrijft. Let er wel op dat in dit kabeljauwbrood olie aan het deeg wordt toegevoegd! Laat het deeg een uur rijzen op een warme tochtvrije plek.

Als het deeg verdubbeld is in volume, kneed je het nog een keer goed door. Werk er vervolgens met je handen de kruiden en de gehakte olijven door. Verdeel het brooddeeg nu in twee stukken, want we maken niet één kabeljauwbrood, maar twee broden. Rol een stuk uit op een met bloem bestoven werkplek tot een verticale lap die iets langer is dan het stuk kabeljauwfilet en ongeveer twee keer zo breed. Besmeer de stukken kabeljauwfilet aan alle kanten ruim in met je eigengemaakte pesto en leg een van de stukken kabeljauwfilet vervolgens in het midden van de deeglap. Klap eerst de uiteinden van het deeg aan de korte kant naar binnen over de kabeljauw. Vouw vervolgens de lange zijden naar binnen over de vis en plak de naden goed vast met een beetje water. Maak zo ook het andere vispakketje. Leg de vispakketjes met de naad naar beneden in de bakblikken. Dek de blikken lichtjes af en laat het kabeljauwbrood nu nog eens 30-35 minuten rijzen op een tochtvrije plek.

Verwarm de oven in de tussentijd voor op 225 graden C.   Bak de broden onderin de oven in circa 25-30  minuten goudbruin. Haal de broden uit de oven en kwast ze in met wat olijfolie extra vergine. Stort de broden voorzichtig uit op een broodplank, snijd er stukken van. Hap de stukken op nadat je ze in de olijfolie extra vergine hebt gedoopt en daarna lichtjes door het grove zeezout hebt gehaald.

 Lekker met vers gedopte tuinboontjes waar je eventueel nog wat van de in het recept gebruikte verse kruiden door kunt husselen.

Links in dit artikel
  1. verse rode pesto: http://lekkertafelen.nl/recepten/gedroogde-tomaatjes-vers-is-lekkerder/
  2. hier : http://lekkertafelen.nl/recepten/ontbijten/witbrood-bakken/