Verse Noordzeetong a la Meuniere gebakken. Ik kon een partijtje verse Noordzeetong op de kop tikken en dat leek me wel lekker met de feestdagen. Best luxe om zo vis te eten, maar het is zo lekker. A la Meuniere wil zeggen rijkelijk gepaneerd met patentbloem. Hierdoor word je visje lekker krokant. Dit wordt warm geserveerd met verse peterselie, citroen en geklaarde roomboter. Als bijgerecht neem je verse bospeen of verse worteltjes met verse peultjes en gebakken peterselie baby kriel danwel verse friet naar keuze.
Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen
Platvis is er van groot tot klein, hier vind je de lekkerste recepten en tips om thuis heerlijk bereide platvis te serveren.
- 6 Noordzeetongen (vel gestript) medium
- Of 1 kilo Sliptong (dat zijn de kleinere)
- Patentbloem
- Bosje verse peterselie (fijn gesnipperd)
- Witte peper (gemalen)
- Zeezout (fijn)
- Roomboter
- 1 citroen (in partjes)
- 1 verpakking verse kriel aardappels
- Olijfolie
- 1 bosje verse bospeen
- 1 verpakking verse peultjes
- ½ eetlepel suiker
Ontdoe de Noordzeetong van zijn velletje (eraf trekken vanaf de kop) of laat de visboer dat doen. Was en schraap de bospeen, was de peultjes en breng in weinig water aan de kook. Laat 20 minuten koken totdat de groente gaar is. Snipper het bosje peterselie (de blaadjes) fijn en bewaar. Bak de kriel aardappeltjes mooi bruin in een beetje olijfolie. Neem een bord en doe daar rijkelijk bloem in. Neem de Noordzeetongen, doe er wat peper en zout op en haal ze door de bloem. Smelt een klont roomboter in een pan, niet verbranden, en bak de visjes om en om bruin. Bestrooi met wat verse peterselie, leg ze op voorverwarmde borden, giet er wat van de hete boter over en serveer er een part citroen bij. Strooi wat zeezout en nog wat peterselie over de kriel en serveer, strooi wat suiker over de groente en serveer als bijgerechten. Dit is een geweldige smulpartij en kost niet al te veel tijd om te maken. Kooktip: ik weet dat Noordzeetong dure vis is, maar probeer het ook eens op deze manier met een grote Schol. Schol is veel goedkoper en net zo lekker. Echter het visvlees van de Noordzeetong is qua structuur steviger en wordt daarom, vooral in de horeca, alom gewaardeerd.