Verse Sardines gegrild met Salmoroglio saus. Ik liep dinsdag over de markt langs de visboer en ik zag daar nota bene verse Sardines liggen! Mensen kennen ze wel want velen zullen ze wel op vakantie in Zuid-Europa ergens gegeten hebben. Maak een lekkere Mediterrane saus gebaseerd op olijfolie en citroen, steek de barbecue aan en roosteren maar. Dit is echt verschrikkelijk lekker, je waant je in Zuid-Italië of op de Griekse eilanden waar je dit gewoon in een restaurantje kunt bestellen. Het oorspronkelijke recept komt uit een lekker viskookboek uit die contreien en heet “Sardine alle Griglia con Salsa al Salmoriglio”. Zo lekker kun je in de zomer dus ook thuis eens verse vis eten.
- 12-16 verse Sardines
- Flink olijfolie extra vierge
- Vers sap van 2 citroenen
- 1 flinke teen knoflook (geperst)
- 1 ½ t oregano
- Zeezout
- Zwarte peper
- 25 cc heet water
- 2 el verse peterselie (gesnipperd)
- Extra citroenpartjes
Neem een kommetje en doe er olijfolie, vers geperst citroensap, beetje warm water, knoflook en oregano in en roer door elkaar. Breng de saus op smaak met zeezout en peper. Neem de verse Sardines, maak ze schoon (of laat de visboer dat doen). Spoel ze af met koud water en dep ze droog met keukenrol. Steek de barbecue aan, niet te heet, besprenkel de Sardientjes met olijfolie en een beetje zeezout. Smeer het rooster van de barbecue in met olijfolie, leg de Sardines erop en rooster ze om en om in 2 -3 minuten per kant gaar. Beslist niet langer want ze zijn snel gaar. Verdeel de visjes dan over borden, sprenkel er met een eetlepel wat saus over, garneer af met verse peterselie en leg er extra partjes citroen naast. Lekker met Griekse boeren salade en met geroosterde aardappeltjes met tijm en rozemarijn (verse kruiden uit eigen tuin).
Bedankt voor de heerlijke recepten.