Verse vijgen met Le petit Doruvael
Ineens zag ik overal verse vijgen, Turkse vijgen. Zelfs mijn huis-tuin-en keukensuper verkocht ze zowaar. Ik moest ze kopen, want ik nauwelijks weerstand bieden aan die mooie (schijn)vrucht. Verse vijgen met gekarameliseerde witlof en Le Petit Doruvael, werd het gerecht dat ik ermee maakte. Een snel-klaar gerecht, waarvoor je een vijg per persoon neemt (mogen er ook meer zijn), een half stronkje witlof per persoon en een klein stukje van de bijzonder lekkere Nederlandse roodbacterie kaas Le Petit Doruvael. De kaas, Le Petit Doruvael, ontleent zijn naam aan de ruilverkaveling, DOor RUilverkaveling VAn ELders. Doruvael klinkt dus wel Frans, maar het is een Nederlandse kaas uit Montfoort!
Voorheen trof ik vijgen eigenlijk alleen maar aan bij het plaatselijke Turkse winkeltje. De overvloed aan vijgen in mijn directe omgeving is eigenlijk een soort Tantaluskwelling voor mij. Ik ben namelijk dol op vijgen, maar mijn man is er helaas verschrikkelijk allergisch voor. Ik had eens verse vijgen in gesmolten chocola gedompeld en de vijg daarna in zijn uitgeharde chocolade-jasje als dessert gegeven; lekker is dat! Iedereen smullen, ook mijn lieve man, maar daarna kreeg hij wel hele rare en nare lichamelijke reacties….En dat was dus meteen de laatste keer dat ik hem iets met vijgen kon voorzetten. Natuurlijk koop ik een enkele keer verse vijgen voor mezelf, om zo op te eten, ook erg lekker! (Verse rijpe vijgen, echt verse, kan je trouwens met huid en haar opeten.) Maar, er gerechtjes mee maken die niet door mijn man gegeten gegeten kunnen worden, vind ik niet zo leuk. Afijn, hij heeft vermoedelijk een (toch nog milde vorm van) secundaire voedselallergie door een kruisreactie op latex; hij kan ook niet tegen de kamerplant Ficus Benjamina. Mensen die zoiets hebben kunnen ook allergisch reageren op: ananas, avocado, banaan, kiwi, mango, tamme kastanje, meloen, perzik en mogelijk zelfs op aardappelen en tomaten. Ik wil je overigens helemaal niet bang maken voor vijgen! Allergieën komen nu eenmaal voor. Er zijn ook mensen allergisch voor aardbeien of pinda’s of voor melkproducten of verzin het maar en dat houdt de rest van ons ook niet tegen. Ik vertel hiermee alleen maar waarom ik helaas niet zo veel met vijgen kan doen als ik zou willen, want:
Verse vijgen zijn lekker in iedere denkbare combinatie: met yoghurt en munt, met slagroom, met ijs, gebakken in een tarte tatin, gestoofd of gepocheerd, met wijn of port, met kaas en noten, in salades, bij wild…. En zoals ik zei, in een chocoladejasje, mmmm. De Turkse vijgen, naar sommigen zeggen, de lekkerste, zijn nog tot oktober verkrijgbaar!
Ik was er nu heel gelukkig mee dat mijn moeder kwam eten, kon ik toch even snel iets leuks doen met vijgen voor ons tweetjes. Le petit Doruvael kan in dit recept eventueel vervangen worden door een andere roodbacterie kaas. Ik koos de Doruvael omdat dit een goed smeltbare kaas is, vol van smaak maar wel iets minder heftig dan sommige “collega- roodschimmels” en dan ook nog eens een typische streekkaas uit mijn eigen omgeving. Het gerechtje dat ik ermee maakte, kan je als lunch serveren, als voor- of tussengerecht.
Verse vijgen met le Petit Doruvael en gekarameliseerde witlof voor 2 personen
- 1 stronkje witlof
- 1 el suiker
- 1 el boter
- scheutje olijfolie
- 2 verse vijgen
- 40 gram Le Petit Doruvael
- balsamicoazijn
Verhit de oven voor op 220°C. Was de witlof, verwijder het harde uiteinde en snijd de lof in de lengte doormidden.Neem een koekenpan en verhit hier een klein scheutje olie in. Leg de witlofhelften met de platte kant naar beneden in de pan en bak ze goudbruin. Bestrooi de witlof met ½ tot 1 el suiker en een snufje zout. Keer de stronkjes om en bak verder. Zodra de suiker gaat karameliseren voeg je 1 el boter en 2 el water toe en roer je de boel voorzichtig om. Doe een deksel op de pan en laat de witlof in een minuut of 7 gaar worden (eventueel tussentijds nog een keer voorzichtig keren). Ondertussen snij je een heel klein stukje van het topje van de vijgen af. Snijd de vijgen vanaf de top voorzichtig kruislings in, zodat je de kwarten iets uit kunt vouwen. Snijd de kaas in 4 gelijkvormige repen en steek die kruislings in de inkepingen van de vijgen. Plaats de vijgen op een bakplaat en laat de Doruvael in circa 5 minuten smelten.
Neem een stronk gekarameliseerde witlof uit de pan en vlei hem voorzichtig, met de bolle kant naar beneden, in een boord. Duw de bladeren uit tot een halve bloem. Leg een vijg op de witlof en druppel hier en daar wat balsamico azijn over het gerecht. Herhaal met de andere stronk witlof en de vijg. Serveer direct. Lekker met een stuk boerenbrood en goede boter.
Mmmmmmm!
Dit gerecht is een echte aanrader. Makkelijk en heel lekker.
Ik had wel vijgen en witlof, maar geen Doruvael. Wel Epoisse!
Het gerechtje viel bij mijn disgenoten zo zeer in de smaak, dat er om meer gevraagd werd.
Een volgende keer probeer ik het met Doruvael. Ben benieuwd of dat veel verschil (s)maakt.
Dank je wel voor de reactie op het recept, Francijna. Je onderschrijft hiermee hoe lekker vijgen verse zijn en dat is nou precies wat ik duidelijk wilde maken. Het maakt niet zoveel uit wat je ermee doet…verse vijgen zijn gewoon enorm lekker en mooi om te zien!
Heerlijk gerechtje!!
Maar deze keer had ik eindelijk dat heerlijke montfortse kaasje Doruvael te pakken, vijgen in huis en wat denk je geen witlof 🙁
Wat heb ik gedaan:
6 etl bijenhoning
3 etl balsamicoazijn gemengd met vers gehakte rozemarijn en wat gemalen nootmuskaat.
De vijgen opensnijden in een ingevette ovenschaal leggen, ietsje open trekken en dan reepjes Doruvael erin leggen. het balsamico/honingmengsel erover heen scheppen. dit 10 min. in een voorverwarmde oven +/- 200 gr zetten.
Leg ondertussen 3 plakjes pancetta op een bordje, daarop de vijgen uit de oven en het overgebleven mengsel van de balsamico/honing er over heen scheppen.
Mede dankzij een receptje wat ik al jaren gebruik uit Elle eten!!
En het was heerlijk met de complimenten van mijn tafel genoten.