Bij Russische groentesoep denken Nederlanders al snel aan borsjtsj. Vreemd dat deze andere typisch Russische soep, sjtji, helemaal niet bekend is binnen onze landsgrenzen. Hij is lekker voedzaam en het toefje zure room en dille geven de soep een aparte smaak.
Rode biet is het hoofdingrediënt in borsjtsj, witte kool of zuurkool in sjtji (щи). Omdat je toch een wodkaatje of twee achterover zou moeten slaan voordat je dit kunt uitspreken, is ‘groentesoep’ een goed alternatief.
Er bestaan talloze versies van sjtji. Niet alleen heeft elke Russische haar eigen recept, de ingrediënten worden ook nog aan het seizoen aangepast. Varieer er zelf dan ook rustig mee en probeer eens wat uit.
- 1 liter vleesbouillon
- 225 gram witte kool, in dunne reepjes
- 175 gram casselerrib (dikkere plakken) in lucifers gesneden
- 30 gram gedroogde paddenstoelen (oesterzwammen, cantharellen)
- 1 winterwortel (circa 200-250 gram), in halve plakken
- 1 grote ui, in halve plakken
- 2 tomaten, zonder zaadlijst en in blokjes
- 25 gram boter
- 4 eetlepels zure room
- peterselie en dille, naar smaak
- zout en peper, naar smaak
Week de paddenstoelen een half uur in lauwwarm water. Schud het water eraf en snij eventueel in hapbare stukjes. Breng de bouillon in een kookpan aan de kook en voeg de koolreepjes toe. Kook de kool 15-20 minuten op laag vuur. Verhit de boter in een koekenpan en bak de wortel en ui 10 minuten op half hoog vuur. Voeg de wortel en ui vervolgens toe aan de bouillon en verwarm 15 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peterselie, dille, zout en peper. Verdeel de reepjes casselerrib, paddenstoelen en tomatenblokjes over 4 borden. Schep er de soep overheen. Lepel zure room op elk bord en maak af met wat peterselie of dille.
Bedankt voor jullie enthousiaste reacties! Leuk om te horen.
Er komt vast en zeker nog meer uit deze niet zo bekende keuken op LekkerTafelen!
Ook ik was één van de gelukkigen die dit soepje mocht proeven en het was echt heel lekker Ursula!
Leuk om met de Russische keuken kennis te mogen maken!
Deze smakelijke soep heb ik zelf mogen proberen tijdens de LekkerTafelen borrel!Ursula zorgde voor de soep én de borrel!Héérlijk soepje Ursula!