Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje

2

Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje – We zouden met z’n allen echt een keer vaker een visje moeten eten. Toch blijft dat een hele uitdaging in de Nederlandse keukens. We belanden als snel bij het diepvriesvak van de supermarkt. Waarom? Er gaat echt niets boven een vers stukje vis. In dit recept hoop ik je dan ook te kunnen inspireren om verder te gaan dan alleen de gebakken kibbeling op vrijdag of de visgratin uit de diepvries. Maak eens een echt gerecht met een stukje verse vis. Deze ovenschotel bewijst hoe smaakvol, maar ook hoe makkelijk het is om een eigen visgerecht op tafel te zetten. Juist in de wintermaanden geeft zo’n vis ovenschotel een soort gezelligheid als we met z’n allen aan tafel zitten.

Belangrijk bij een ovenschotel is dat je halfgare of rauwe ingrediënten op de juiste wijze samenvoegt zodat deze straks met eenzelfde juiste garing uit de oven komen. De ovenschotel bestaat meestal uit lagen en de bovenste laag saus voorkomt dan dat de onderste lagen uitdrogen. Als extra bescherming (maar natuurlijk ook voor de smaak) wordt de schotel afgedekt met kaas. Deze geeft dat heerlijke krokante korstje op de schotel.

Vis ovenschotel

  • 400 gram kabeljauw
  • 300 gram wortels
  • 400 gram aardappels
  • 250 ml room
  • 250 ml melk
  • 1 knoflookteentje, geplet
  • 2 eetlepels gesnipperde peterselie
  • 2 eetlepels zachte mosterd
  • 100 gram gemalen kaas

Verwarm de oven op 200 graden. Rasp de wortels en schil de aardappels. Snijd de wortel in fijne ringen van ca. 2 mm. Snijd de aardappel in schijfjes. Stoom de wortelschijfjes en aardappels zo’n 10 a 15 minuten tot ze beetgaar zijn. Vet een ovenschaal in en leg de vis in de ovenschaal. Kruid met viskruiden. Leg dan de wortels en de aardappels er dakpansgewijs op. Kruid met peper en zout.

Meng room, melk, knoflook, peterselie en de mosterd en laat het even opkoken. Schenkt dit over de visschotel en strooi de geraspte kaas erover. Zet de schotel ca. 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Serveer direct.

Printen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in
  1. hydras zegt

    heerlijk recept. heb de room en melk iets verminderd en iets meer mosterd in de saus. prima . goed beetgaar alles en een heerlijke zachte smaak. heb als garnering bij het uitserveren een lepel hollandse garnalen als garnering genomen. Kreeg veel lof van de eters.

    1. arianne zegt

      Fijn om dit te lezen je kan natuurlijk iets meer of minder nemen, alles hangt tenslotte van je eigen smaak af, trouwens leuk idee met de garnalen !

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.