Appelpannenkoekjes – Als je een lekker, makkelijk en snel voorgerecht op tafel wil toveren voor je gezin, denk je niet direct aan pannenkoekjes met appel. Toch is dit een geweldig lekker gerechtje wat je prima als voorgerecht op tafel kunt zetten. Door de appelpannenkoekjes te serveren met crème fraîche, geraspte appel en grof gehakte noten, creëer je met een simpel pannenkoekje een heerlijk warm en fruitig voorgerecht. Het recept om ze te maken vind je onderaan de pagina.
Een heerlijk vegetarisch voorgerecht met fruit; een recept waar iedereen blij van wordt
Er zit lekker veel geraspte appel in het recept van de pannenkoekjes, die net even anders gekruid zijn dan je gewend bent. Een klein beetje kerrie doet hierin wonderen. Gebruik zeker niet te veel, maar een heel klein snufje voor net dat lekkere kruidige accent. Door het fruit te raspen in plaats van in blokjes te snijden, krijg je een lekker fris, licht kruidig appelpannenkoekje, boordevol appel. Die appels zijn natuurlijk Hollandse appels. Je neemt hiervoor het beste Elstar of Jonagold, maar ook lekkere Welland appels kun je hier heel goed voor gebruiken. Maak wel eerst het beslag voor je de appels gaat raspen. Door ze direct door het beslag te roeren blijven ze mooi van kleur.
Pannenkoek betekent feest voor de kinderen
Dit voorgerecht is lekker, het recept is makkelijk te maken en budgetvriendelijk. Zeker met een tafel vol familie met kinderen en kleinkinderen is dit een uitkomst. Je kunt de appelpannenkoekjes vooraf bakken en in de oven of op een bord boven een pan warm water warm houden. Als kinderen dit voorgerecht zien kan hun dag niet meer stuk, dit vergeten ze nooit meer. Beperk bij kinderen liever de porties tot één pannenkoekje per persoon, anders eten ze de rest van je zorgvuldig klaargemaakte maaltijd niet meer. Geef je de kinderen liever geen nootjes? Gebruik in plaats daarvan dan een paar rozijntjes, dat kan ook prima in dit recept.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Appelpannenkoekjes, met creme fraîche en noten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 appels
- 1 ei
- 100 ml melk
- 100 gram bloem
- zout
- een snufje kerrie
- 50 gram gemengde, geroosterde noten
- 100 ml crème fraîche
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appelpannenkoekjes:
Meng in een hoge mengkom, het ei, de bloem en de melk. Voeg er een snuf zout en een klein beetje kerrie aan toe.
Schil en rasp één appel op een grove rasp en meng die direct door het beslag.
Bak de pannenkoekjes per 3 of vier afhankelijk van de grootte van je koekenpan in een beetje boter in een koekenpan. Als je bakringen hebt, is dit ideaal, maar ook zonder bakringen kun je makkelijk kleine pannenkoekjes bakken. De randjes zullen dan iets donkerder en dus knapperiger worden. Smeer de bakringen vooraf als ze nog koud zijn in met een beetje olie om plakken te voorkomen. Gebruik per pannenkoekjes een flinke eetlepel beslag.
Snijd de andere appel met schil en al in lucifer dunne reepjes.
Roer de crème fraîche even kort door en hak de noten grof.
Verdeel de appelpannenkoekjes over borden en serveer ze met een lik crème fraîche en een beetje vers gesneden appel. Bestrooi alles met de nootjes en serveer direct.
Tafel lekker !!