Aspergebitterballen – Dat je van asperges een ragout kunt maken is je misschien wel bekend. Met die ragout kun je dan weer de lekkerste dingen doen. Serveer een ragout bij de pasta of rijst, in een bladerdeegpasteitje, of in een bitterbal. In een bitterbal? Jazeker, van alles waar je ragout van kunt maken, kun je ook bitterballen maken. Of kroketten, zo je wilt. Die bitterballen vol heerlijke, romige ragout, natuurlijk gemaakt met Hollandse asperges, serveer je dan als een bijzonder borrelhapje. Ook als voorgerecht zul je scoren met aspergebitterballen. Dan serveer je er een paar op een bordje, met een kleine salade en heb je een feestelijk begin van een diner!
Aspergebitterballen, van Hollandse asperges!
Natuurlijk gebruik je voor het maken van aspergebitterballen verse, Hollandse witte asperges. Die witte asperges worden ook wel de koningin van de groenten genoemd, en die koninklijke titel is de groente meer dan waard.
Asperges zijn een echte voorjaarsgroente. Het aspergeseizoen loop ongeveer van half april tot half juni en buiten dat seizoen zijn ze gewoon niet te koop. Dus, geniet in die periode vooral regelmatig van het witte goud, zoals een van de bijnamen van asperges luidt. Van die aspergebitterballen kun je overigens, als je er genoeg maakt, langer genieten. Ze zijn heel goed in te vriezen en bij -18 graden zo’n maand of drie te bewaren.
Variatietips
Het is heel makkelijk om te variëren met aspergebitterballen. Voeg eens wat fijngesneden, gekookte of gedroogde ham toe aan de salpicon. (Salpicon is de ragout waarvan je bitterballen maakt.)
Voeg eens wat stukjes hardgekookt ei toe aan de vulling. Ook ei is een klassieke combinatie met asperges.
Je kunt de aspergebitterballen ook heel goed maken van groene of paarse asperges. Neem er een paar extra als je groene asperges gebruikt, want die zijn over het algemeen dunner dan hun witte zusje.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Aspergebitterballen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 dikke asperges, gekookt
- 100 gram roomboter
- 100 gram bloem
- 400 ml kookvocht van de asperges
- 50 ml slagroom of kookroom
- 2 eieren
- 150 gram paneermeel
- olie om in te frituren
- 1,5 eetlepel gehakte, verse peterselie
- zout en peper
- een klein scheutje Worcestershire sauce
- 6 blaadjes gelantine
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aspergebitterballen:
Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water.
Smelt de boter, roer de bloem erdoor en bak 2 minuten zachtjes om de bloem te laten garen. Sla die stap niet over, als de bloem niet gaar is smaken je bitterballen naar meel en dat zou jammer zijn.
Voeg het kookvocht van de asperges, scheutje voor scheutje al roerende toe en roer glad.
Doe de aspergestukjes en de peterselie erbij, roer de kookroom erdoor en breng de ragout op smaak met zout en peper en een klein schutje Worcestershire sauce..
Neem de pan van het vuur en los de uitgeschudde gelatine erin op. Zet de pan eventueel kort terug op het vuur om de gelatine op te lossen, maar laat de ragout niet meer koken!
Schep de ragout in een lage schaal en strijk hem glad met de achterkant van een lepel. Zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven, maar liever langer. De ragout moet echt goed koud en heel stevig zijn.
Rol ban de ragout balletjes van ongeveer 18 gram. Dat lijkt klein, maar er komen nog paneerlagen omheen. Uiteindelijk krijgen ze echt het formaat van een bitterbal.
Klop de eieren met 2 eetlepels water los in een diep bord. Strooi het paneermeel op een ander bord.
Haal de bitterballen een voor een door het ei en het paneermeel. Haal ze vervolgens nog eens door het ei en het paneermeel.
Vries de bitterballen minstens 30 minuten in de diepvries aan. De bitterballen kunnen 3 maanden in de diepvries worden bewaard.
Verhit de olie om te frituren tot 180ºC en bak de bitterballen in 3-4 minuten goudbruin en krokant.
Aspergebitterballen zijn lekker met wat milde mosterd.
Tafel lekker !!