Aspergeragout met garnalen – Aspergeragout met garnalen en champignons is een perfect voorbeeld van hoe verschillende smaken en texturen elkaar kunnen versterken en een bijzonder gerecht kunnen neerzetten. Het zachte en romige van de asperges, de sappige garnalen, en de aardse smaak van de champignons vormen samen een verrassende combinatie. De delicate smaak van de witte asperges combineert perfect met de andere ingrediënten en vormt de basis voor de smaakvolle ragout. De licht zoetige smaak van de garnalen vormt een lekker contrast met de asperges en de aardse smaak van de champignons geven de aspergeragout met garnalen iets hartigs en een goede structuur. Kortom, een gerecht dat alles heeft.
Alle soorten garnalen passen in dit gerecht
‘Garnalen’ is een wat ruim begrip. Dat is begrijpelijk. Je kunt voor de aspergeragout met garnalen vrijwel elke soort van de schaaldiertjes gebruiken, zolang ze maar gepeld zijn. Of je nu van grote, tropische garnalen houdt, of de voorkeur geeft aan onze eigen kleine Hollandse garnaal, ze kunnen allemaal en ze geven elk hun eigen charme aan het gerecht. Je kunt op die manier spelen met hoe fijn of grof de ragout uitpakt.
Aspergeragout met garnalen, een paar handige tips
Je kunt dit gerecht van tevoren maken en weer opwarmen. Bewaar het in dat geval tot gebruik afgedekt in de koelkast. Let er bij het opwarmen op dat je de ragout niet laat koken om te voorkomen dat de garnalen taai worden.
Dit gerecht is een veelzijdige basis, waarmee je vervolgens weer een ander gerecht maakt. De aspergeragout met garnalen kun je serveren als voorgerecht, in een pasteibakje van bladerdeeg, dan heb je een smakelijk voorgerechtje. Maar het leuke aan de ragout is dat je hem ook heel goed kunt inzetten als onderdeel van het hoofdgerecht. Serveer hem in een mooie rijstrand of gebruik hem als een verrassende pastasaus. Geef er een frisse groene salade bij en je hebt een complete maaltijd!
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Garnalen; de lekkerste tips & recepten
Garnalen, de vele soorten en maten maken het kiezen niet altijd even makkelijk. Wij hebben de belangrijkste feiten op een rijtje gezet!
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Aspergeragout met garnalen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram asperges
- 250 gram kleine champignons
- 250 gram garnalen, gekookt
- 1 sjalot, gesnipperd
- 40 gram roomboter
- 40 gram bloem
- 400 ml kookvocht van de asperges
- 75 ml droge witte wijn
- 2 eetlepels vers geperst citroensap
- 125 gram crème fraîche
- 1,5 eetlepel verse dille, gehakt
- nootmuskaat
- zout en witte peper
- boter of olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aspergeragout met garnalen:
Schil de asperges en verwijder het houtige uiteinde.
Breng een grote pan met water aan de kook, voeg wat zout toe en kook hierin de asperges, met de (gewassen!) schillen en einden 10 minuten. Zet dan het vuur uit en laat de asperges en de schillen nog 10 minuten staan in het vocht staan. Dan haal je de asperges uit de pan en snijd je ze in kleine stukjes. Giet het vocht met de schillen door een zeef en vang het vocht op. De schillen kun je weggooien.
Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit wat boter in een koekenpan en bak de champignons lichtbruin en gaar. Houd ze even apart.
Laat de boter in een braadpan smelten en zet hierin de sjalot even aan. Die hoeft niet bruin te worden. Voeg de bloem toe en bak die een paar minuten mee om te voorkomen dat de aspergeragout met garnalen naar meel gaat smaken.
Voeg vervolgens de wijn, het citroensap en een scheutje aspergevocht toe aan de bloem en roer dat er goed door heen. Voeg zo steeds scheutjes vocht toe, tot je een dikke saus krijgt. Je zult hiervoor ongeveer 400 ml aspergevocht nodig hebben. Roer vervolgens de crème fraîche door de saus. Breng de ragout op smaak met wat nootmuskaat, zout en witte peper
Schep de garnalen, de champignons en de stukjes asperge door de saus en roer de dille erdoor. Warm de aspergeragout met garnalen nog even door. Laat de ragout niet meer koken.
Serveer de ragout met pasta, rijst of in een pasteibakje.
Tafel lekker !!