Asperge ragout – Asperges worden vaak op de klassieke manier bereidt. En echt! Er is helemaal niets mis met een klassieke bereiding. Juist die allereerste asperges van het seizoen willen je op de klassieke manier eten. Maar naast deze klassieke bereiding mag je ook best beseffen dat de asperge GEWOON een groente is, en dat betekent natuurlijk dat je er veel meer mee kan. Een aspergeragout bijvoorbeeld. Heb je al eens een ragout van paddenstoelen zelf gemaakt? Deze aspergeragout maak je bijna op dezelfde manier.
Aspergeragout niet alleen in een pasteitje
Een aspergeragout zorgt voor variatie op de bekende ragouts. Je zet met zo’n aspergeragout heel simpel het seizoen op tafel. Bovendien kun je dit op vele manieren presenteren. Als voorgerecht in een pasteitje bijvoorbeeld. Gebruik de bekende pasteibakjes en als je die niet bij de hand hebt serveer je het op een geroosterd broodje. Dat kan natuurlijk ook als lunch. Voor de lunch kun je de aspergeragout ook in een hard meergranenbroodje presenteren. Wil je aspergeragout in een hoofdgerecht verwerken? Serveer de ragout dan met rijst of pasta. En…. ook gewoon met zelfgemaakte frietjes is dit een absolute lekkernij.
De hoeveelheden zijn voor 4 personen, maar als je een dubbele hoeveelheid maakt kun je ook heel goed de rest invriezen.
Recepten met garnalen; een feestje op je bord!
Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!
Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!
Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Aspergeragout
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram asperges
- 250 gram oesterzwammen
- 250 gram garnalen
- 2 dl. kookvocht van asperges(schillen)
- 15 gram boter
- 20 gram bloem
- 1 gesnipperde sjalot
- 1 dl. kookroom
- peper, zout en nootmuskaat
- flinke scheut droge witte wijn (of citroensap)
- peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aspergeragout:
Schil de asperges goed, snijd de onderkanten eraf. Gooi het afval samen met de asperges in een pan met kokend water. Laat 10 minuten koken, zet het vuur uit en laat nog 10 minuten staan. Haal de asperges uit de pan en snijd ze in kleine stukjes van zo’n 2 tot 3 cm. Giet de rest door een zeef, maar vang het kookvocht op. Het afval kun je nu weggooien.
Smelt de boter in een pan, bak het sjalotje glazig en voeg de bloem toe. Roer goed en laat de roux even garen. Voeg dan het kookvocht van de asperges in kleine hoeveelheden tegelijk toe. Blijf goed roeren tot het kookvocht is opgenomen en voeg dan weer kookvocht toe. Ga door en blijf roeren tot een mooie gladde saus ontstaat.
Voeg dan room, wijn (of citroensap) en de nootmuskaat toe. Bak in een andere pan de oesterzwammen en breng ze op smaak met peper en zout. Doe de oesterzwammen bij de ragout en voeg ook de aspergestukjes en de garnalen toe.
Smelt de boter, bak de sjalot glazig en voeg de bloem onder goed roeren toe. (Roux) Laat de roux garen en voeg het kookvocht toe, goed blijven roeren zodat er een mooie gladde saus ontstaat. Voeg de room en de wijn (citroensap) en de nootmuskaat toe. Bak de oesterzwammen en voeg peper en zout toe. Voeg de oesterzwammen, aspergestukjes en de garnalen toe. Garneer de aspergeragout af met wat verse peterselie.
Variatietip: Vervang de oesterzwammen door andere paddenstoelen. Hou je niet van garnalen? Vervang deze door hamblokjes of stukjes gerookte kip.
Tafel lekker !!
Vanavond voor de derde keer maken vrouw lust geen vis dus ik doe de garnalen apart,een keer kip filet de tweede keer ham blokjes, van avond met gerookte fijn gesneden spekblojes lekker met rijst of aardppel schijfjes uit de air fryer.
Het is echt genieten
LEUK!!! Mijn eigen recept in de nieuwsbrief Pasen 2014 van “Oesterzwammen” 🙂
Tja, goed werk!