Bonbon van gedroogde ham met aardappelsalade – Hoe leuk is het om bij de start van een feestelijke maaltijd te verassen met een leuk voorgerecht. Dit voorgerecht, een bonbon van gedroogde ham met aardappelsalade, is als het ware een cadeautje op zich. Door een aardappelsalade te verpakken in gedroogde ham, creëer je een verrassingseffect, want niemand weet wat er onder die ham zit. Als je met het uiterlijk verrast, moet de binnenkant natuurlijk verrassend lekker zijn. Niets is zo vervelend als een cadeautje uitpakken en het valt tegen. Daarom maak je een extra lekkere aardappelsalade, die goed gevuld is, met heel veel smaak.
Lekkere ham en huisgemaakte aardappelsalade
Coburgerham is een ham die in een bedje van zeezout wordt gelegd, daarna gedroogd en soms gerookt. Er bestaat dus een gerookte en ongerookte variant van Coburgerham. Voor de bonbon van gedroogde ham gebruiken we de gerookte soort.
De aardappelsalade maak je natuurlijk zelf. Doe dit het liefst een dag van tevoren zodat de smaken goed kunnen mengen. Als de salade goed gekoeld is, is hij ook steviger en makkelijker te verwerken, genoeg redenen dus om op tijd te beginnen.
Zo maak je de mooiste bonbons van gedroogde ham
De gedroogde en gerookte ham heeft lekker grote plakken, veel smaak en is daarom ook het geschiktst voor de bonbon van gedroogde ham. Je vult ze eenvoudig door de ham op een stukje plasticfolie te leggen, salade erop te scheppen en met de folie voorzichtig dicht te vouwen en aan te draaien. Door het gebruik van plasticfolie scheurt het vlees niet snel en kun je hem makkelijk strak aandraaien tot een mooi bolletje. De folie haal je er vlak voor gebruik eenvoudig vanaf.
De presentatie is alles
Je hebt nu een mooie bonbon van gedroogde ham met een vulling van aardappelsalade, die kun je natuurlijk heel makkelijk op een bordje leggen. Maar als je die bonbon op een bedje van sla legt en decoreert met allemaal lekkere dingen, ziet een heel simpel voorgerecht er ineens feestelijker en lekkerder uit. Gebruik die gedroogde tomaatjes en olijven die ook al in de salade zitten, met daarbij een dotje mayonaise of roomkaas als je dat lekkerder vindt. Maak een mooi strikje door bieslook te knopen, of maak leuke figuurtjes van zoetzure groenten voor een geweldig leuk en smakelijk effect.
Een makkelijk voorgerecht; met deze recepten steel je de show
Een lekker voorgerecht, maar niet ingewikkeld? Met verse ingrediënten kun je een makkelijk voorgerecht maken, waarmee jij de show steelt!
Vlees
Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.
Bonbon van gedroogde ham met aardappelsalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram geschilde, licht kruimige aardappels
- 25 gram augurk (zoetzuur)
- 25 gram zongedroogde tomaat
- 6 groene olijven
- 1 lente-ui
- 2-3 eetlepels mayonaise + extra
- 1 theelepel cajunkruiden
- 1 eetlepel augurkennat
- zout en peper
- 6 plakken coburgerham
- garnituur naar keuze zoals gedroogde tomaat, bieslook, olijf, uitgestoken zoetzuur.
- 50-100 gram sla naar keuze
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bonbon van gedroogde ham met aardappelsalade:
Snijd de aardappels in niet te grote stukken en was ze. Kook ze in water met een beetje zout gaar. Giet af en stoom ze even droog. Schep de aardappels op een bord en laat afkoelen.
Snijd intussen de augurk, de gedroogde tomaat en de lente-ui fijn en doe dit in een ruime kom. Voeg er twee eetlepels mayonaise en een eetlepel augurkennat aan toe samen met de cajunkruiden.
Snijd de afgekoelde aardappels in kleine stukjes en schep alles even goed door elkaar. Proef en breng eventueel verder op smaak met cajunkruiden, zout, peper of mayonaise. Het is het lekkerste als je de aardappelsalade een dag vooraf maakt, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
Leg ieder plakje ham op een stukje plasticfolie en schep er in het midden een flinke eetlepel aardappelsalade op. Vouw de punten bij elkaar en leg de ham met de salade in een kommetje. Vouw de ham om de salade en draai de folie strak aan zodat je een mooi bolletje krijgt. Leg de bolletjes met de folie tot gebruik koel weg.
Neem 4 kleine bordjes en doe op ieder bordje een beetje sla naar keuze.
Haal de folie van de bonbon van gedroogde ham en leg de ham met de gladde kant naar boven op de sla.
Decoreer het bord met toefjes mayonaise of roomkaas, verse en ingelegde groente en druppel er net voor het serveren een beetje goede olijfolie overheen.
Tafel lekker !!
Het water loopt me in de mond met deze recepten!
Ik ben nu in Afrika, Oeganda en ga proberen m’n familie te verrassen met een paar gerechten.
We hebben een oven en een airfryer, dus dat is een goede start ! Sommige ingrediënten zijn wat moeilijk of duur aan te komen, maar dat is niet onoverkomelijk!
Leuk Jaap dat we je zelfs in Afrika kunnen inspireren. En misschien zijn niet alle ingrediënten even makkelijk verkrijgbaar, maar met een beetje creativiteit wordt het vast en zeker erg lekker!