- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Carpaccio, de echte!

Carpaccio, de echte! – Carpaccio zie je vaak als voorgerecht en als je uitgebreid uit eten gaat of tijdens een feestelijk diner thuis is dat zeker een heerlijk voorgerecht. Maar een mooie schaal in het midden van de tafel bij je hoofdgerecht is zeker iets wat je ook eens kan proberen en echt niet moeilijk.

Het allerbelangrijkste bij een goede carpaccio is het vlees. De echte originele carpaccio is van rauw rundvlees (en dus niet van tonijn of zalm). Al die andere dingen zoals wat blaadjes rucola, parmezaan snippers, kappertjes, pijnboompitten, dressing maken het niet lekkerder als je vlees niet goed is. Zorg dus dat je een mooi stuk ossenhaas hebt. Niet een pakje, dat je even bij de super meeneemt, maar loop bij de echte slager binnen, vertel wat je wilt maken en het enige dat je dan nog moet doen is zelf snijden. Mijn vlees komt deze keer echter niet van de buurtslager, maar is besteld bij Cow Under[1] van het Angus rund. Mooi gemarmerd vlees dat smaakvol is. Ik ga nu alleen voor het vlees en skip de rucola, parmezaan en pijnboompitten.

Omdat een carpaccio dun gesneden moet worden, kan je het stuk vlees beter even in de vriezer leggen. Even dus, niet lang (mijn stuk van 300 gram heeft ongeveer 2 uur in de vriezer gelegen), je wilt geen bevroren stuk vlees op je bord. Het gaat erom dat je vlees steviger wordt en je met een scherp (!) mes mooie dunne plakken kan snijden. Verpakt je vlees goed strak in plastic folie voordat je het in de vriezer legt.


Carpaccio, de echte!

Voorgerecht[2] voor 4 personen

Ossenhaas (500 gram voor 4 personen)

Snijd de aangevroren ossenhaas, flinterdun. Belangrijk is dat je dwars op de draad snijdt, doe je dit niet en snijd je met de draad mee, dan lijkt het alsof het vlees taaier is. Leg de plakjes in een cirkel op een royaal bord. Laat daarna het vlees wel even op kamertemperatuur komen, een koude hap in je mond komt de smaak niet ten goede.

Ik heb liever alleen het vlees, maar als je dit wilt strooi er dan (met beleid) wat Parmezaan over, leg er een plukje rucola op, en strooi er wat pijnboompitten over. Vlak voor het serveren sprenkel je er wat olijfolie over en wat vers gemalen peper. Truffelolie mag ook!

Wil je er wat garnituur bij doen? Leg dat dan naast de carpaccio en gooi geen bak sla over je carpaccio leeg. Zo zonde!

Eet lekker!

Links in dit recept:
  1. Cow Under: http://cowunder.nl/
  2. Voorgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/voorgerecht/