Carpaccio van venkel en watermeloen – Dit is weer eens wat anders dan de ’traditionele’ versie met dungesneden rauwe runderlende, pesto, rucola en Parmezaanse kaas. Begin een etentje eens met een licht voorgerecht waarin de venkel een hoofdrol krijgt. Je zult versteld staan van de smaken, en niet geheel onbelangrijk; ongemerkt krijg je een deel van je dagelijkse portie groente binnen!
Een verrassend licht en zomers voorgerecht!
Lekker vol groente
Venkel en watermeloen vormen de basis van dit zomerse voorgerecht. Een carpaccio waar je niet direct aan denkt. Door de rauwe kruidige venkel flinterdun te snijden in combinatie met de zoetigheid van de watermeloen krijg je een verrassend lekker voorgerecht vol met groente. Maak de carpaccio van venkel en watermeloen ook eens iets groter voor een heerlijke frisse lunchsalade of als bijgerecht bij de BBQ!
Wist jij trouwens dat de watermeloen eigenlijk geen fruit maar een (vrucht)groente is?
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Carpaccio van venkel en watermeloen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 venkelknollen
- 1/2 kleine watermeloen
- 1 limoen
- 1/2 sinaasappel
- 150 gram chorizo
- 1/2 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel chorizo vet
- zonnebloemolie
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de carpaccio van venkel en watermeloen:
Begin dit recept met het maken van de dressing. Snij de limoen en de sinaasappel doormidden en smeer het snijvlak in met een beetje zonnebloemolie. Laat ondertussen een grillpan heet worden. Als de pan heet is leg je de limoen en sinaasappel op het snijvlak in de grillpan. Grill dit voor 2 minuten, of totdat er een mooie grill streep te zien is. Laat de limoen en de sinaasappel afkoelen en pers het daarna uit. Snij vervolgens de chorizo in blokjes van 0,5 cm. Bak de chorizo uit in een droge koekenpan. Schep nadat de chorizo uitgebakken is, de chorizo uit de pan en bewaar dit op een schoon bord met keukenpapier. Bewaar het chorizo vet en schep 2 theelepels in het sap van de limoen en sinaasappel. Voeg nu ook de olijfolie toe aan het mengsel en zet het koud weg.
Snij vervolgens de schil van de watermeloen af en snij de watermeloen doormidden. Haal de watermeloen over de mandoline zodat je mooie dunne plakjes krijgt, snij de gehele watermeloen op. Was de venkelknollen, snij de onderkanten en het fijne groen van de venkelknollen af. Bewaar het fijne groen van de venkel in een apart bakje. Snij beide venkelknollen over de mandoline en verwijder de harde ovale ronde kern. Je houdt nu halve maantjes over, bewaar dit apart.
Serveer de watermeloen samen met de venkel op een mooi bord dakpansgewijs op. Garneer dit met de krokante chorizo crunch en met de citrusdressing. Maak de carpaccio van venkel en watermeloen af met het fijne venkelgroen.
Tafel lekker !!
Wat lijkt me dit heerlijk! Zou het zo willen gaan maken, even de gelegenheid afwachten.
Lieve groet Cecile
Wat leuk Cecile, ben benieuwd naar het resultaat!
Erg origineel; een carpaccio van groenten. Een bijzondere combinatie van watermeloen en venkel. Het recept staat zo uitnodigend geschreven, dat we meteen de ingrediënten gekocht hebben en dit gerecht als voorgerecht hebben geserveerd bij onze maaltijd. Dank je wel, Evelien. Ga zo door. Smakelijke groeten
Dank je wel Ellen, leuk dat het al gemaakt is! Tafel lekker!