Champignontartaar met spekjes en balsamico – Champignons kunnen altijd, ze zijn tenslotte het hele jaar door te koop. Toch zul je paddenstoelen vooral in de herfst wat vaker op tafel zetten. Dat is tenslotte het jaargetijde waarin ze thuishoren. Wil je eens wat origineels op tafel zetten? In dit artikel vind je een recept voor champignontartaar met spekjes en balsamico. Klinkt moeilijk, maar het is een makkelijk klaar te maken voorgerecht, dat je in een glaasje serveert. Het ziet er feestelijk uit, dus het is een recept dat je kunt maken als je een bijzonder etentje wilt serveren. Dat maken kost je 15 minuten. Dus wil je snel en makkelijk scoren? Zet dan eens champignontartaar op tafel!
Champignons zijn meer dan alleen een groentevulling
Champignontartaar is een bijzonder gerecht. Je kunt met champignons dus de leukste en lekkerste recepten maken. Toch worden champignons vaak alleen maar gebruikt als makkelijke groentevulling in diverse gerechten. Denk maar aan de gesneden champignons in de wok of in een ovenschotel. In onderstaand recept voor champignontartaar staat de champignon juist in de hoofdrol.
De vleesachtige kastanjechampignons vormen een lekkere combinatie met het zoute van de spekjes en de volle, wat zoetige smaak van de balsamicoazijn. Maar daar moet dan wel weer iets verfrissends tegenover staan. Vandaar de tomaatjes en bosui! Het zacht gekookte eitje maakt de champignontartaar helemaal af. Serveer dit recept als lauwwarm voorgerecht bij een herfstig dinertje, eventueel met wat lekker desembrood. Succes verzekerd!
Champignontartaar van tevoren maken
Zoals je kunt zien kun je dit recept heel snel en makkelijk maken. Het staat binnen 15 minuten op tafel. Wil je de champignontartaar toch voorbereiden? Bak dan de champignons, de ui, de knoflook en het ontbijtspek op een eerder moment. Bewaar dat tot gebruik in de koelkast en warm het heel even op voor je de rest van de ingrediënten uit het recept toevoegt. Weet wel dat het ontbijtspek op die manier iets minder knapperig zal blijven. Ook het ei kun je al eerder koken.
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Champignontartaar met spekjes en balsamico
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram kastanjechampignons
- 50 gram ontbijtspek in reepjes
- een handje verse peterselie
- 5 cherrytomaatjes
- een handje pijnboompitten
- 2 eieren
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 1 bosuitje
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- peper
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je champignontartaar:
Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in kleine blokjes.
Pel en snipper de ui.
Snijd de knoflook fijn.
Rooster de pijnboompitten in een droge pan. Zet ze even apart.
Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak hierin de ui, de knoflook, het ontbijtspek en de champignonblokjes. Schep regelmatig om totdat het vocht bijna verdampt is. Voeg dan een eetlepel balsamicoazijn toe en bak verder tot het vocht weer verdampt is. Breng op smaak met flink wat peper en laat wat afkoelen.
Kook de eieren in 4 minuten zacht.
Halveer cherrytomaatjes en verwijder de zaadjes. Snijd de tomaatjes in blokjes.
Snijd de bosui in ringetjes en hak de peterselie fijn. Meng dit in een grote kom samen met de pijnboompitjes en schep het champignonmengsel erdoor.
Laat de eieren schrikken onder koud water, pel het ei en snijd doormidden.
Schep de champignontartaar in glaasjes of glazen bakjes en leg de eihelften er op.
Tafel lekker !!