Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Courgette taartjes met White Stilton en gedroogde abrikozen

Een hartige taart wordt vaak in een grote vorm gemaakt. Deze courgette taartjes maken we in een kleine vorm. Voor lunch, brunch, buffet of als voorgerecht.

0 1.275

Courgette taartjes met White Stilton en gedroogde abrikozen – Courgettes zijn een superleuke en veelzijdige groente. Ze zijn vrij neutraal van smaak dus met erg veel andere smaken te combineren. Je kunt ze rauw eten , roerbakken, stoven, in soepen doen en zelfs in hartige en zoete taarten verwerken.

Varieer met de maat

Een hartige taart wordt vaak in een grote vorm gemaakt, ik vond het leuk om eens kleine taartjes te maken. Deze taartjes zijn erg lekker op een buffet, voor een lunch of brunch of als voorgerecht bij een diner.  Je kan natuurlijk ook een grote taart maken, neem dan een quiche vorm van ongeveer 22 cm. Wil je toch kleine taartjes maken en heb je geen vormpjes maar wel een cupcake vorm neem deze dan. Je zal dan meer taartjes kunnen maken van deze hoeveelheid. 

Kaas in de vulling

Ik heb gebruik gemaakt van White Stilton met gedroogde abrikoos. Dit is een jonge  Engelse kaas die ongeveer 4 weken gerijpt heeft  waaraan gedroogde abrikozen zijn toegevoegd. Deze kaas is een beetje zoet en vrij vrij brokkelig van structuur. Heb je deze kaas niet, geen nood een plakje jong belegen of geiten kaas is hier ook erg lekker bij. Al zal de jong belegen kaas meer door de courgette heen lopen en de bovenkant wellicht minder fraai eruit zien. Ook kun je de kaas natuurlijk helemaal weglaten het is maar net wat je lekker vind.


Courgette taartjes met White Stilton en gedroogde abrikozen

Courgette taartjes met kaasVoor 6 kleine taartjes heb je nodig:

  • 2-3 courgettes
  • 3 eetlepels sweet chilisaus
  • 50 gram gesmolten boter
  • 200 gram kaas
  • 3 gedroogde abrikozen [optioneel]

voor het deeg:

  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 110 gram koude boter
  • 1 dooier
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 theelepel tijm

Begin met het maken van het deeg. Snij de boter in kleine blokjes en meng deze met je vingers door de bloem, zout, tijm en suiker. Het is de bedoeling dat het kleine vlokjes boter worden. Voeg er de yoghurt en de dooier aan toe en meng tot een samenhangend geheel. Kneed absoluut niet door tot een glad deeg want de stukjes boter zorgen voor een bepaalde luchtigheid. Verwarm de oven voor op 185 graden. Neem 6 vormpjes van ongeveer 12 cm doorsnede en smeer deze royaal in met de gesmolten boter. Doe in ieder vormpje ongeveer een halve eetlepel chilisaus. Laat deze een beetje over de bodem van het vormpje lopen door deze schuin te houden. Snij de courgette met een kaasschaaf in dunne plakken en snij deze plakken in de lengte doormidden.

Maak cirkels met de courgette in het vormpje, werk van buiten naar binnen. Zorg dat de schilkant op de bodem zit. Zorg dat de bodem volledig bedekt is. Bedek de courgette met een paar plakjes kaas en verdeel er de in stukjes gesneden abrikoos overheen. Rol het deeg uit op een royaal met bloem bestoven werkblad  tot ongeveer 3 mm. Steek er met een glas cirkels uit die net iets groter zijn dan het vormpje. Leg de deegplakjes op de courgette en stop deze een klein beetje in aan de zijkanten. Bak de  taartjes in ongeveer 40 minuten gaar. Haal ze uit de oven. Keer ze direct om door een bordje omgekeerd op de bovenkant te leggen en dit samen om te draaien. Serveer warm.

Tip: Deeg over? Maak er kaaskoekjes van. Meng het deeg met ongeveer 1/3 van het gewicht van het deeg aan geraspte kaas. Rol dit uit en snij of steek er koekjes van. Bak deze in ongeveer een kwartiertje in een oven van 185 graden.

Tafel lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More