Doperwten en munt een geslaagde combinatie – Verse doperwten, ik word er altijd een beetje blij van als ik ze weer bij de groenteman zie liggen. De periode dat je ze kunt krijgen is relatief kort, vaak slechts in juni en juli, heel soms al iets eerder. In deze periode moet je ze zeker gegeten hebben en het allerleukste is natuurlijk dan om ze ook zelf te doppen.
De verse doperwt is wel een groente waar je van moet houden en welke je snel na de oogst zou moeten nuttigen. De doperwt heeft namelijk de eigenschap om de suikers vrijwel direct na de oogst om te zetten in zetmeel, wat verse doperwten wat meliger maakt en tegelijkertijd iets minder zoet. Dit is ook de reden waarom doperwten meestal direct na de oogst ingevroren worden en ze vers niet altijd even makkelijk verkrijgbaar zijn. De diepvriesdoperwt is dus een goed alternatief en ook in dit recept kun je de verse erwten met een gerust hart door diepvrieserwten vervangen. Voor dit recept zou ik echter niet kiezen voor doperwten uit pot of blik, deze zijn al voorgegaard, als ze dan nog in de oven gaan worden ze wat “papperig”.
Combineren met munt
De combinatie met munt is allang geen vreemde meer, deze twee gaan zo perfect samen, het enigszins zoete van de doperwt samen met het frisse van de munt, dat is gewoon garantie voor een geslaagd gerechtje. Ik maakte het af met wat geitenkaas en maakte er een heerlijk lunchgerechtje van.
Het enigszins zoete van de doperwt samen met het frisse van de munt, dat is gewoon garantie voor een geslaagd gerechtje
Doperwten en munt, een geslaagde combinatie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 plakjes bladerdeeg (21x21cm)
- 2 el olijfolie
- 1/2 courgette
- 3 lente-uitjes
- 50 gram verse doperwten
- 50 gram geitenkaas
- 6 blaadjes munt (eventueel 4 blaadjes voor garnering)
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd dunne plakjes van de courgette, ik deed dit met behulp van een dunschiller. Snijd ook de lente-ui in dunne ringetjes.
Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier, 4 plakjes bladerdeeg. Prik met een vork in de bodem van ieder plakje, gaatjes. Let erop dat je dit in het midden doet, de bedoeling van deze gaatjes is dat hierdoor het bladerdeeg niet te hard en/of te hoog gaat bladeren. Dit omdat de vulling in het midden komt. De randen willen we echter wel laten bladeren en mooi omhoog laten komen, prik hier dus geen gaatjes.
Bestrijk ieder plakje bladerdeeg met wat olijfolie en verdeel de courgette over de plakjes bladerdeeg, houd ook hier weer de randen vrij.
Verdeel nu de lente-ui en de doperwten over de plakjes en brokkel de geitenkaas boven de taartjes. Snijd de muntblaadjes fijn er verdeel ook deze over de taartjes. Bestrooi eventueel met wat zout en peper en besprenkel als laatste met wat olijfolie.
Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak deze taartjes in 15 à 20 minuten gaar en goudbruin. Decoreer eventueel af met een blaadje munt.
Tafel lekker !!