Garnalenbisque met venkel- Bij goede visboeren en visafslagen zijn ongepelde garnalen te koop. Het voordeel van ongepelde garnalen is ten eerste de smaak. Deze garnalen worden namelijk aan boord gekookt en krijgen niet de conserveerbehandeling van gepelde garnalen. Gepelde garnalen gaan namelijk eerst nog naar het buitenland voor het pellen dus moeten ze lang houdbaar blijven. Door de conserveringsmiddelen worden de garnaaltjes zuur terwijl ze in pure staat licht zoet en zilt smaken.
Het tweede voordeel is dat je van de schalen nog een lekkere bisque kan maken. Dit is echt de bonus. Het anijsachtige van de venkel is erg lekker bij deze soep en als je matig gebruik maakt van de zure room, dan blijf je ook na toevoeging daarvan genieten van de pure smaak van Hollandse garnalen. Overigens blijft na het pellen van de garnalen ongeveer een derde in gewicht aan garnaalvlees over. Inspiratie nodig voor een lekker gerechtje met deze Hollandse oftewel grijze garnaaltjes: op Lekker Tafelen staan zowel de klassiekers als verrassende recepten hiermee.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Recepten met Hollandse garnalen
Kleine garnaaltjes met een heerlijke, romige, zoete smaak. Lekker Tafelen heeft de lekkerste recepten met Hollandse garnalen verzameld!
Garnalenbisque met venkel
- 4 ons ongepelde garnalen
- 1 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 kleine venkel
- 2 el tomatenpuree
- 1 glaasje witte wijn
- 1 scheut cognac
- 1 liter visbouillon
- 1 laurierblad
- Verse peper
- Zure room
Indien nog rauwe garnalen: kook deze in ca 3 minuten in gezouten kokend water gaar. Pel de afgekoelde gekookte garnalen: pak een garnaal met duim en wijsvinger van de ene hand net achter de kop en met de andere hand met duim en wijsvinger in het midden aan de staartkant en buig de garnaal recht. Duw dan aan beide kanten richting het midden. Je hoort dan de schaal kraken en kan je de twee delen uit elkaar trekken. Bewaar de schalen. Snipper de ui en snij de venkel fijn. Bewaar het groene pluis van de venkel. Verhit een pan met de olijfolie en bak de schalen hier in aan. Doe de ui en de venkel er bij. Giet hier de bouillon op, voeg de witte wijn, cognac, laurierblad, tomatenpuree en verse peper toe. Laat de soep minimaal een half uur trekken. Pureer dan de soep met een staafmixer en zeef de soep. Dien op met zure room en en versier de soep met wat van het groene venkelpluis.