Garnalencocktail – Dit gerecht is een echte Hollandse klassieker. En die maak je dan natuurlijk met verse, Hollandse garnalen. Je serveert een garnalencocktail in een mooi glas, opgemaakt met verse sla en een echte cocktailsaus, die je natuurlijk ook zelf maakt. Dat klinkt allemaal erg simpel, en dat is het ook. Toch zet je met een dergelijk voorgerecht wel iets heel smaakvols op tafel, en dat dan ook nog eens gemaakt met lokale producten. Er bestaan inmiddels veel variaties op dit gerechtje, de een nog exotischer dan de ander. Dat exotische is dus helemaal niet nodig. Met een paar simpele ingrediënten maak je een geweldige, traditionele garnalencocktail, waar je tafelgenoten blij van worden. We delen het klassieke recept met je.
Een garnalencocktail van Hollandse garnalen
Garnalen zijn te koop in allerlei soorten en maten. Vooral de grotere hebben vaak een tropische oorsprong. Voor de klassieke garnalencocktail gebruik je, zoals hierboven al gezegd, Hollandse garnalen. Vers gevangen in onze eigen Noordzee. Je koopt Hollandse garnalen gepeld en gekookt. Wil je zeker zijn van verse garnalen? Ga dan naar de visspecialist of een visafslag, mocht je daar in de buurt wonen.
De cocktailsaus maak je natuurlijk ook zelf
Als je dan die heerlijke garnalencocktail met Hollandse garnalen gaat serveren, maak je er dan niet te makkelijk vanaf door cocktailsaus uit een flesje te gebruiken. Je maakt heel makkelijk zelf een goede cocktailsaus. En daarmee zet je met trots een geweldig gerecht op tafel.
Een cocktail serveer je in een mooi glas
Een garnalencocktail serveer je in een mooi glas. Zo komen de verse ingrediënten het mooist tot hun recht. Wat voor glazen je daarvoor kiest, is aan jou, en wat je in de kast hebt staan. Een mooi wijnglas, een cocktailglas, een whiskey tumbler of een groot cognacglas, ze kunnen allemaal, zolang ze groot genoeg zijn om de cocktail mooi op te kunnen maken.
Recepten met Hollandse garnalen
Kleine garnaaltjes met een heerlijke, romige, zoete smaak. Lekker Tafelen heeft de lekkerste recepten met Hollandse garnalen verzameld!
Garnalencocktail
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram Hollandse garnalen
- ongeveer 8 blaadjes sla, soort naar keuze
- een paar takjes verse peterselie
- 1 citroen
- 175 gram goede mayonaise
- 60 gram tomatenketchup
- 1,5 eetlepel cognac
- 1,5 eetlepel sherry
- 1 theelepel gembersiroop
- 3 theelepels vers geperst citroensap
- 75 ml slagroom
- een snufje paprikapoeder
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een garnalencocktail:
Maak eerst de cocktailsaus:
Meng in een kom de mayonaise, de tomatenketchup, de sherry, de cognac, de gembersiroop, het paprikapoeder en het citroensap heel goed door elkaar.
Klop de slagroom lobbig.
Spatel de geklopte slagroom door het mayonaisemengsel.
Breng de cocktailsaus op smaak met zout en peper.
Hak de peterselie fijn.
Snijd 4 mooie, dunne plakjes van de citroen. (De rest kun je gebruiken om uit te persen voor de cocktailsaus.)
Neem nu 4 mooie glazen naar keuze.
Doe in elk glas twee blaadjes sla.
Verdeel in elk glas 100 gram garnalen.
Doe over de garnalen een eetlepel cocktailsaus.
Garneer de garnalencocktail met wat peterselie en een schijfje citroen.
De rest van de saus doe je in een schaaltje en serveer je apart. Zo kunnen je gasten naar behoefte wat extra saus nemen.
Serveer de garnalencocktail direct.
Tafel lekker !!