Gebakken feta oftewel Saganaki cheese – een heerlijke mezze uit de Griekse keuken.
Saganaki
Wanneer je in Griekenland op vakantie bent geweest of wel eens bij een Griekse restaurants komt dan ken je misschien dit heerlijke hapje. Het staat op de menukaarten onder warme voorgerechten. Het is een perfect voorgerecht voor de kaasliefhebber. Behalve als een voorgerecht kun je het ook gebruiken voor een luxe lunch of als borrelhapje. Snij voor een borrelhapje wel wat kleinere stukken, dat eet wat prettiger.
De naam komt van het pannetje waarin het oorspronkelijk gebakken werd. Dit pannetje heeft 2 handvatten. Saganaki betekent dan ook bakpan met 2 handvatten.
De kracht van de eenvoud
Zoals veel gerechten uit de Griekse keuken is ook dit een zeer simpel recept. Je hebt er niet veel voor nodig en het is snel gemaakt.
Met een lekker stukje stevige feta, een eitje, wat bloem, olie om in te bakken en een stukje citroen om te besprenkelen maak je in no-time een heerlijk gerechtje.
Saganaki cheese
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram feta
- 1 ei
- 100 gram bloem
- zonnebloemolie om in te bakken
- 1 citroen
- peper
Bereidingswijze van dit recept
Gebakken feta maak je zo:
Snij de feta in 4 gelijke stukken. Klop een ei los in een schaaltje en doe de bloem in een ander schaaltje. Zorg dat de stukjes feta er goed in passen. Haal de stukjes feta door de bloem dan door het ei en herhaal dit. Verwarm in een koekenpan een royale laag olie. De feta moet er tot de helft in liggen. Leg de feta voorzichtig in de hete olie en bak deze aan beide kanten goudbruin. Haal de gebakken feta uit de olie en leg deze even kort op een stukje keukenpapier. Snij de citroen in partjes. Snij de gebakken feta stukken diagonaal door en verdeel over 4 bordjes en leg er een partje citroen bij. Bestrooi eventueel met peterselie. Serveer de gebakken feta of saganaki cheese heet en geef er een brood en olijven bij.
Tafel lekker !!
Beste Connie
Bedankt voor dit heerlijke recept. Zaterdag ga ik het maken. Gaat zo vast lukken.
Graag gedaan Marleen, geniet ervan.
qua smaak heeft dir niks met saganaki te maken
Sorry maar saganaki is in Griekenlannd nooit met feta.
Op de meeste menukaarten vind je ook wel gebakken feta (in de oven) maar zeker niet onder de benaming saganaki.
Andere warme gerechten met feta krijgen wel de naam saganaki voorafgegaan door het hoofdproduct zoals garides saganaki, scampi met feta of mudia saganaki.
mee eens! Als je dit in Griekenland bestelt krijg je geen feta maar een hardere meestal schapenkaas. Gebakken feta staat meestal apart op de kaart
Het zaon Griekenland toch echt geen Saganaki cheese heten… Waarom toch niet gewoon sagnaki kaas. Nederland lijdt ernstig aan de Engelse ziekte….. Maar het is herlijk. Heb het op Korfoe een aantal keren gegeten.
Je hebt een punt maar onder de naam Saganaki cheese staat het bij de meeste Griekse restaurants op de kaart. Het belangrijkste is dat het recept klopt en dat het lekker is toch?
Ook jullie een punt, maar we moeten nodig af van dat overmatig gebruik van het Engels. Maar het recept klopt.
Saganaki betekent “kleine koekenpan”. En het gerecht heet in Griekenland “Tyri Saganaki”.
Tyri is het Griekse woord voor kaas.
En het originele recept is met een harde kaassoort, zoals Kefalograviera , Kasseri of Kefalotyri.
Maar die zijn in Nederland nauwelijks verkrijgbaar, dus is Feta in dit geval een goed alternatief.
Ja dat klopt Wout, ik heb ook gewikipediat