• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Visgerechten

Gegratineerde oesters; met oude boerenkaas

door Elise de Haan
in Visgerechten, Voorgerecht
0
0
Gegratineerde oesters

Gegratineerde oesters – Volgens de echte liefhebbers eet je oesters rauw. Hoogstens met een beetje citroensap, of peper. Ben je een liefhebber van vis, en in het bijzonder van schaal- en schelpdieren, maar vind je rauwe oesters een flinke stap te ver? Dan is het een goed idee om, als je toch nieuwsgierig bent naar oesters, ze eens te gratineren. Dat geeft een heel ander effect. Het glibberige is er af bij gegratineerde oesters, en de kaas geeft er een wat ander smaakje aan. Leuk om te serveren als voorgerecht. In het recept hieronder zijn de oesters gegratineerd met oude Hollandse boerenkaas. Als je dan ook nog eens kiest voor Zeeuwse oesters, dan maak je er een echt Nederlands gerecht van.

Zeeuwse oesters

Voor de gegratineerde oesters zijn Zeeuwse oesters heel geschikt om te gebruiken. In Nederland worden in Zeeland oesters gekweekt. Er komen in Zeeland twee soorten voor, de Zeeuwse platte oester en de Zeeuwse Creuse. De Zeeuwse platte oester is wat kleiner dan de Zeeuwse Creuse en heeft een kenmerkende platte bovenschelp. Ze wordt ook wel de koningin onder de oesters genoemd. Ze worden zowel gekweekt in de Oosterschelde als in de Grevelingen. De Creuses zijn geen inheemse oestersoort in Nederland, ze komen oorspronkelijk uit Japan. Ze werden in de jaren 70 in de Oosterschelde geïntroduceerd. Ze worden dan ook wel Japanse oesters genoemd.

Gegratineerde oesters met boerenkaas

Nederlandse boerenkaas is net als Zeeuwse Oesters een echt streekproduct. Twee producten waar we als Nederlanders trots op mogen zijn. En wat is er nou leuker, en vaak lekkerder, dan te kiezen voor regionale producten voor een bijzonder gerecht? Boerenkaas wordt op de traditionele manier gemaakt op boerderijen en niet in kaasfabrieken. Omdat er geen geur- kleur- en smaakstoffen aan de kaas worden toegevoegd, heeft elke kaas zijn eigen karakter. Door voor de gegratineerde oesters te kiezen voor Hollandse boerenkaas maak je er dus ook een duurzaam gerecht van.

Gegratineerde oesters – tips

Het maakt niet uit welke oesters je gebruikt, zowel Zeeuwse Creuses als de Zeeuwse platte oesters zijn geschikt.

Je kunt dit gerecht niet van tevoren bereiden. De oesters kun je het beste openen vlak voor je ze gaat eten. Je kunt het kaasmengsel voor de gratin wel eerder maken. Dus dan is het een kwestie van oesters openen, kaasmengsel erover verdelen en de oven in.

Vind je oude kaas te heftig, kies dan voor een jongere soort.

Oesters openen lastig? Kijk eens naar dit filmpje:

 

Gegratineerde oesters

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 12 verse oesters
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels witte wijn
  • 75 gram oude boerenkaas, geraspt
  • 1 teen knoflook, zeer fijn gehakt of geperst
  • 1eetlepel peterselie, gehakt
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gegratineerde oesters:

Vul een vuurvaste schaal of een bakplaat met verkreukeld aluminiumfolie. Zo blijven de oesters beter rechtop liggen.

Verwarm de oven voor op 225 graden op de grillstand.

Meng in een kom de crème fraîche, de witte wijn, de knoflook, de kaas en de peterselie goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Spoel de oesters af onder de koude kraan. Open de oesters met een oestermes en gewikkeld in een theedoek om je handen te beschermen. Laat het vocht er uit lopen en controleer de oester op gruis. Snijd de oester los van de schelp. Leg de oester in de schelp op het aluminiumfolie. Open zo alle oesters.

Doe op elke oester een schepje van het kaasmengsel.

Plaats de schaal of de bakplaat een minuut of 4 à 5 onder de hete grill om de oesters te gratineren. Ze zijn goed als de kaas gesmolten is en lichtbruin gekleurd.

Serveer de gegratineerde oesters direct, eventueel op een bedje van zeekraal ter garnering.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - OestersVis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchelpdierenVis - Verse vis
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese
Voorgerecht

Risotto alla Milanese

Varkensragout
Voorgerecht

Varkensragout; van procureur

carpaccio van ossenhaas
Voorgerecht

Carpaccio van ossenhaas

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas
Hapjes

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas

pannacotta peer parmezaan
Voorgerecht

Panna cotta van peer en Parmezaan

Rijkgevulde vissoep
Soep

Rijkgevulde vissoep met tomaten en veel verse groenten

Wildragout
Hoofdgerecht

Wildragout; van wild zwijn en hert

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Deze friszoete rode kool stamppot met appel en ananas is door zijn kleur een feest om te zien en favoriet bij jong en oud.

Check het recept of lees de info
Ham-kaasrolletjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen