• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 24, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Voorgerecht

Gegratineerde sint jacobsschelpen met romige Béchamelsaus

door Arianne
in Voorgerecht
Gegratineerde sint jacobsschelpen
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Gegratineerde sint jacobsschelpen met romige Béchamelsaus – De gegratineerde visschelp wordt steeds minder geserveerd. Tot enkele jaren geleden ontbrak dit, zeker in België, op geen enkel feestmenu: De schelp van een grote Sint Jacobsschelp, gevuld met heerlijke vis en een romige saus. Heb je deze schelpen niet in huis of lukt het je niet om hieraan te komen? Maak het dan ook gerust in de bekende mini pannetjes. Het is echt jammer dat de populariteit afneemt want je kunt er zulke leuke variaties mee maken en het is echt een super smakelijk voorgerecht. Daarom delen wij graag het recept met broccoli en witlof.

Welke vis je neemt is niet het meest belangrijk. Kies in ieder geval voor vissoorten met een stevige vleesstructuur.

Tip: probeer ook je eigen visfumet of –bouillon zelf te maken, het is een hemelsgroot verschil met de visfumet uit een potje, en wat je over hebt kun je makkelijk invriezen. Het neemt amper 30 minuten van je tijd in beslag!

Een groot voordeel van deze gegratineerde sint jacobsschelpen is dat je ze prima van te voren kunt maken. Bewaar het dan in de koelkast tot je het wil serveren. Ik serveerde het als voorgerecht, maar je kunt het ook als hoofdgerecht opdienen.

Een groot voordeel van deze gegratineerde sint jacobsschelpen is dat je ze prima van te voren kunt maken.

Gegratineerde sint jacobsschelpen

Gegratineerde sint jacobsschelpen

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 liter visfumet of -bouillon
  • 100 gram zalm
  • 100 gram rode poon
  • 100 gram kabeljauwfilet
  • 100 gram zeeduivel
  • 2 st coquilles
  • 75 gram grijze garnalen
  • peper en zout
  • stukje broccoli
  • 1 stronkje witlof
  • 40 gram ( Enoki ) paddenstoelen
  • kneepje citroensap
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels boter + klontje
  • paneermeel

Bereidingswijze van dit recept

Gegratineerde sint jacobsschelpen maak je zo:

Vraag eventueel aan je visboer een beetje vis-’afval’ (graten, koppen en schalen van schaaldieren) om zelf je lekkere visfumet te maken. Klik hier voor het recept van visfumet of -bouillon. Snijd al je vissoorten behalve de coquilles en garnalen in hapklare stukken. Snijd de coquilles doormidden, zodat je twee platte rondjes krijgt.

Breng de visfumet aan de kook en pocheer alle stukken vis, behalve de garnalen, gedurende één minuut. Pocheer ze soort per soort, schep ze er met een schuimspaan uit en laat ze afkoelen. Kook (blancheer) ook in de visfumet de broccoliroosje gedurende een minuut en laat ze erna even schrikken in koud water. Zeef en bewaar de visfumet voor de saus!

Het witlof wordt in lange slierten gesneden en op een zacht vuurtje gaar gestoofd in een koekenpan met het klontje boter. Breng op smaak met peper en zout. Hussel, zodra de witlof klaar is, ook nog even de (enoki) paddenstoelen door de koekenpan.

 

De opbouw van de visschelp:

  • Verdeel een beetje witlof in je schelp of pannetje.
  • Schik je verschillende soorten vis erop.
  • Verdeel er een paar broccoliroosjes tussen.
  • Verdeel er een gedeelte van de garnalen over.
  • En als laatste de (enoki) paddenstoelen.

De vissaus maken:

Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de bloem toe. Roer even totdat het een dik papje is en voeg dan ongeveer de helft van de gezeefde visfumet toe. Breng, onder goed roeren met een garde, aan de kook en zorg dat de saus niet te dik, maar ook niet lopend is. Eventueel nog een beetje fumet toevoegen. Breng op smaak met peper en zout en schep over de schelpjes.

Bestrooi de schelpjes met paneermeel en bak ze, vlak voor het opdienen, nog 15 à 20 min, in een op 200 graden voorverwarmde oven, totdat er een lichtbruin korstje ontstaat.

Tags: Vis - Verse vis

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Fish & Chips
Visgerechten

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan
Specials

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

kreeftenbisque of kreeftensoep
Soep

Kreeftenbisque of kreeftensoep

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Irma van Dijk op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen