Gegrilde groene asperges met Parmaham
Als ik heel eerlijk ben, eet ik het liefste witte asperges. Ze zijn sappiger, hebben meer smaak en zijn bijzonderder, omdat hun seizoen maar kort is. Dat laatste maakt groene asperges nu weer aantrekkelijker: zij zijn gedurende een veel langere periode verkrijgbaar. Groene asperges zijn wat vlakker van smaak en meestal wat knapperiger. Die vlakke smaak verdwijnt echter wanneer je deze asperges grilt. Er komt dan een aangename zoetige rooksmaak voor in de plaats en bovendien worden ze op de een of andere manier wat zachter van binnen, terwijl ze iets krokants krijgen van buiten. Kortom: de smaak én de bite ondergaan een verbetering. Grillen dus die asperges! Onderstaand gerechtje doet het goed als voorafje, vooral als het onderdeel uitmaakt van een uitgebreidere, Italiaanse antipasti schotel. Een schaaltje olijfjes erbij, wat plakjes worst, gegrilde paprika, vitello tonnato, salade Caprese (tomaat-mozzarella-basilicum) en in een handomdraai staat je tafel vol Italiaanse heerlijkheden. Mét de asperges prominent op de voorgrond.
Nodig voor 3 à 4 personen:
- 1 bundeltje groene asperges
- +/- 2 el olijfolie
- 2 el balsamicoazijn
- 150-200 gram Parma- of Serranoham
eventueel:
- wat zout en/of peper
Was de asperges, droog ze goed af (anders gaat het spetteren!) en snijd of breek de onderkanten er af. Dat kunnen best zo’n 3 tot 5 centimeter zijn. Zodra je er ‘lekker’ doorheen gaat met een mesje, zit je goed en heb je het harde gedeelte verwijderd. Breken gaat ook altijd wel goed, maar dan heb je het risico dat je meer afbreekt dan nodig is.
Doe een scheutje olijfolie in een grillpan, zet deze op middelhoog vuur en leg de asperges in de pan. Houd ze in de gaten en keer ze regelmatig om. Na ongeveer 10 minuten zouden ze allemaal wel gaar moeten zijn. Ze mogen op sommige plekjes bruin geblakerd zijn, maar niet zwart worden! Doe de nog warme asperges in een langwerpig bakje (zelf gebruik ik zo’n ouderwets bakje voor de vleeswaren) en besprenkel ze met een klein scheutje balsamico. Voeg eventueel (verse) peper en zout toe en hussel nog een beetje om. Let wel op! Ze worden nog zouter vanwege de ham die er omheen gaat! Laat zo even intrekken als het kan, zo niet geen probleem. Snijd de plakken ham door tweeën en rol steeds een half plakje om de asperges. Heb je heel veel hele dunne asperges? Dan kun je ook meerdere asperges bundelen. Serveer nog lauwwarm of op kamertemperatuur.