Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gentse Waterzooi van Scampi

Gentse waterzooi wordt vaak met kip gemaakt. Maar oorspronkelijk werd dit met vis gemaakt. Probeer eens deze Gentse waterzooi met scampi

0 220

Gentse Waterzooi van Scampi – Waterzooi is een typisch Belgisch recept dat zijn oorsprong vindt in Gent. Het is een middeleeuws gerecht op basis van zoetwatervis. In de middeleeuwen was er veel zoetwatervis in de beken, rivieren en grachten in en rond Gent.

Waterzooi met kip?

De waterzooi met kip is echter veel bekender. Dat klopt. Door watervervuiling en door het verdwijnen van watermolens in en rond Gent verdween ook de vis. Vis werd duurder en al snel schakelde men over naar Waterzooi met kip. Kippenboeren waren er ook genoeg rond Gent. Een fantastisch verhaal over een klassiek gerecht waarin lokale producten verwerkt zijn. Is het één niet voorhanden dan neem je het andere.

In onderstaand gerecht heb ik de veelgebruikte kip weggelaten en er Scampi’s aan toegevoegd. Hiermee zet je een luxere waterzooi op tafel. Erg geschikt als voorgerechtje ook voor de feestdagen. In dit geval maak ik het met witte wijn, maar probeer ook eens met een scheutje Pastis ( ook wel de melk van Marseille genoemd ).


Gentse Waterzooi van Scampi

Voorgerecht voor 2 personen:

  • 20 gram broccoli, in roosjes
  • 20 gram witte selderij, in halve maantjes gesneden
  • 20 gram wortel, in fijne staafjes
  • 25 gram venkel, in reepjes gesneden
  • 1/4 rode pepertje, in fijne ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 10 cm prei, heel fijn gesneden
  • 1 theelepel gember
  • Cayennepeper en zout
  • 12 scampi
  • 1 eetlepel bloem
  • visbouillon
  • 100 ml lichte room
  • 50 ml witte wijn

Zo maak je Gentse waterzooi van scampi:

Smelt een klontje boter in een pan, voeg de groenten toe behalve de broccoli en laat alles even zachtjes stoven.

Strooi er 1 eetlepel bloem over en laat even uitdrogen. Blus vervolgens met visbouillon en voeg beetje bij beetje zoveel visbouillon toe tot een blonde roux ontstaat die iets dikker is dan soep.

Voeg de room en witte wijn toe en laat even licht doorsudderen. Voeg dan ook de broccoli toe. Het is lekker als de broccoli een lichte bite houdt.

Ondertussen bak je de scampi in de pan en kruid ze met cayennepeper en snuifje zout.

Vlak voor het opdienen meng je de scampi met de groentesaus.

Serveer de Gentse waterzooi van scampi met stukjes brood of stokbrood om de overgebleven saus op te deppen.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer