Gestoomde wontonpakketjes met gehakt – Verwen je gasten bij een aperitief met deze smulpakketjes. Maar ook ’s avonds bij een glas wijn laten deze gestoomde wontonpakketjes met gehakt zich prima smaken.
Helaas haken veel mensen al af bij het horen van wontonvelletjes. Deze zijn tegenwoordig echter in bijna iedere supermarkt te koop. Lukt dat niet dan heeft een toko ze zeker en ook die vind je tegenwoordig heel dichtbij. En echt, ga ze nu halen want met deze wontonvelletjes maak je in een handomdraai deze gestoomde wontonpakketjes met gehakt. Het is echt heel simpel en snel.
Stomen
Stomen is niet een alledaagse techniek in de Nederlandse keukens. Je kunt natuurlijk een echt stoommandje gebruiken, maar als je die niet hebt kun je ook gewoon een vergiet boven een pan kokend water hangen. Zorg er dan wel voor dat het water steeds blijft koken anders worden de pakketjes slap en niet gaar. Gebruik je een stoommandje dan willen de hapjes nog wel eens gaan plakken aan het mandje. Dit kun je heel simpel voorkomen door een koolblad of bijvoorbeeld het blad van ijsbergsla erin te leggen. Leg de wontonpakketjes met gehakt dan op het kool of slablad.
Extra tips en weetjes
- Je kan de pakketjes een dag van tevoren maken. Bewaar ze in de koelkast, maar voorkom wel dat ze aan elkaar plakken. Het stomen doe je dan vlak voor je ze serveert.
- In het recept gebruik ik garnalenpoeder. Dat maak ik zelf door de pantsers van garnalen een paar uur te drogen in de oven op 90 graden. Als dit goed droog is mix je het heel fijn. Erg lekker in mayonaise om een sterkere smaak te creëren.
- Voor deze gestoomde wontonpakketjes met gehakt gebruik ik gewoon half-om-halfgehakt. Je kunt natuurlijk alle soorten gehakt gebruiken. Net wat je in huis hebt of wat je lekker vindt. Haal wel bij voorkeur goed gehakt bij een echte slager.
- Serveer met een (homemade) chilisaus
Gestoomde wontonpakketjes met gehakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 125 gram gemengd gehakt
- 1 eetlepel gedroogde garnalenpoeder
- 1 koffielepel sambal oelek
- 1 sjalot fijngesneden
- 1 koffielepel aardappelzetmeel
- 1/2 losgeklopt ei + 1/2 losgeklopt ei (voor het bestrijken )
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel rijstwijn
- 1 koffielepel sesamolie
- peper en zout
- 12 wontonvelletjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je deze gestoomde wontonpakketjes met gehakt:
Meng alle ingrediënten door elkaar en zorg dat het ietsje pikant smaakt. Leg de wontonvelletjes op een plank en smeer de randen rondom af met het andere deel van het losgeklopt ei. Middenin leg je een hoopje gehakt. Vouw het wontonvel rond het gehakt zoals op de foto en zorg dat je het gehakt blijft zien. De velletjes kleven makkelijk aan elkaar door het eigeel.
Breng water aan de kook in een pan en zet je stoommandje hierover, leg in je stoommandje een stukje koolblad of ijsbergsla en daarop de wontonpakketjes. Sluit het mandje en laat ongeveer een 15 a 20 minuten stomen. Zorg wel dat er voldoende kokend water aanwezig blijft voor de stoomontwikkeling.
Tafel lekker !!