Gevulde vleestomaten met avocado mozzarella salade – De vleestomaten raken steeds een beetje meer buiten beeld. Zo zonde! Vleestomaten zijn namelijk ideaal om te vullen. Juist de vlezige structuur maakt ze geschikt voor een mooi gerecht. Het is wel van belang dat die vleestomaat dan ook écht lekker is. Ga vooral voor de Hollandse vleestomaten in het Hollandse tomatenseizoen. Zorg er vervolgens ook wel voor dat de tomaten rijp zijn. Bij de groenteman, bij de supermarkt en op de markt zien we vaak oranje vleestomaten. Ze zien er prima uit, maar zijn nog niet rijp en hebben daarmee onvoldoende smaak om van gevulde vleestomaten echt een smaakfestijn te maken. Je kunt ze wel alvast kopen, maar leg ze dan niet in de koelkast. Laat ze mooi donkerrood worden op de fruitschaal.
In onderstaand recept vullen we de vleestomaten met een verrukkelijke salade. Je mag het ook gewoon rauwkost noemen. De combinatie van avocado, mozzarella, limoen en basilicum is heerlijk, fris en zomers. Uiteraard kun je zelf een heel andere vulling bedenken. Ga aan de slag met rijst, granen (couscous, quinoa, bulgur enz.) of met gehakt. Gevulde vleestomaten zijn een feestelijke en lekkere groente als voorafje, maar ook als zomerse lunch.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Gevulde vleestomaten met avocado mozzarella salade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 vleestomaten
- 4 lente uitjes
- 2 bollen mozzarella
- 2 limoenen
- 2 avocado
- 1 el extra virgine olijfolie
- zwarte peper en fleur de sel
- enkele blaadjes basilicum
- eventueel wat bieslook als garnering
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je deze gevulde vleestomaten:
Was de vleestomaten en wrijf ze droog. Snij vier van de tomaten horizontaal middendoor. Hol de vleestomaten met een koffielepel uit, maar zorg ervoor dat je een mooie brede rand houdt aan de zijkanten. Het vruchtvlees dat je uit de vleestomaten gehaald hebt, kun je samen met de andere twee vleestomaten in kleine blokjes snijden.
Snij de mozzarella in plakjes en dan in fijne blokjes. Pers de limoenen uit en snij de lente-ui in ringetjes. Snij de avocado in de lengte door, verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Snij dit in blokjes.
Meng de tomaten, de avocado, de lente-ui en het limoensap. Breng op smaak met zwarte peper en fleur de sel. Scheur (niet snijden, anders worden de randen zwart) de basilicumblaadjes en meng ze door het tomatenmengsel.
Vul de gehalveerde tomaten met het tomaten avocado mengsel en dien de gevulde vleestomaten op met een lekker stukje stokbrood.
Tafel lekker !!