- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Gevulde vleestomaten met avocado mozzarella salade

Gevulde vleestomaten met avocado mozzarella salade – De vleestomaten raken steeds een beetje meer buiten beeld. Zo zonde! Vleestomaten zijn namelijk ideaal om te vullen. Juist de vlezige structuur maakt ze geschikt voor een mooi gerecht. Het is wel van belang dat die vleestomaat dan ook écht lekker is. Ga vooral voor de Hollandse vleestomaten in het Hollandse tomatenseizoen. Zorg er vervolgens ook wel voor dat de tomaten rijp zijn. Bij de groenteman, bij de supermarkt en op de markt zie ik vaak oranje vleestomaten. Ze zien er prima uit, maar zijn nog niet rijp en hebben daarmee onvoldoende smaak om van gevulde vleestomaten echt een smaakfestijn te maken. Je kunt ze wel alvast kopen, maar leg ze dan niet in de koelkast. Laat ze mooi donkerrood worden op de fruitschaal.

In onderstaand recept vul ik de vleestomaten met een verrukkelijke salade. Je mag het ook gewoon rauwkost noemen. De combinatie van avocado, mozzarella, limoen en basilicum is heerlijk, fris en zomers. Uiteraard kun je zelf een heel andere vulling bedenken. Ga aan de slag met rijst, granen ( couscous, quinoa, bulgur enz. ) of met gehakt. Gevulde vleestomaten zijn feestelijk en lekker als voorafje, maar ook als zomerse lunch.


Gevulde vleestomaten met avocado mozzarella salade

Voorgerecht[1] of lunchgerecht[2] voor 4 personen

Zo maak je deze gevulde vleestomaten:

Was de vleestomaten en wrijf ze droog. Snij vier van de tomaten[6] horizontaal middendoor. Hol de vleestomaten met een koffielepel uit, maar zorg ervoor dat je een mooie brede rand houdt aan de zijkanten. Het vruchtvlees dat je uit de vleestomaten gehaald hebt kun je samen met de andere twee vleestomaten in kleine blokjes snijden.

Snij de mozzarella in plakjes en dan in fijne blokjes. Pers de limoenen uit en snij de lente ui in ringetjes. Snij de avocado in de lengte door, verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Snij dit in blokjes.

Meng de tomaten, de avocado, de lente ui en het limoensap. Breng op smaak met zwarte peper en fleur de sel. Scheur ( niet snijden, anders worden de randen zwart ) de basilicum blaadjes en meng ze door het tomatenmengsel.

Vul de gehalveerde tomaten met het tomaten avocado mengsel en dien de gevulde vleestomaten op met een lekker stukje stokbrood.

Tafel lekker!

Links in dit recept:
  1. Voorgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/voorgerecht/
  2. lunchgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/ontbijt-en-lunch/
  3. mozzarella: https://lekkertafelen.nl/special/mozzarella/
  4. limoenen: https://lekkertafelen.nl/specials/limoen/
  5. avocado: https://lekkertafelen.nl/special/avocado/
  6. tomaten: https://lekkertafelen.nl/special/tomaten/