• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Voorgerecht

Gravad Lax, gemarineerde zalm

Redactie door Redactie
in Voorgerecht
1
0
Gravad Lax - Gemarineerde zalm

Gravad lax, gemarineerde zalm – Zalm op deze manier bereid, is een typisch gerecht uit het hoge koude noorden, uit Scandinavië. Het gerecht stamt uit de Middeleeuwen en betekent letterlijk ‘in de grond begraven zalm. Om de vis langer te kunnen bewaren, werd de vis gezouten en met wat kruiden onder de grond gestopt. De vis werd op deze manier licht gedroogd en bleek ook lekkerder te zijn.

Dat is natuurlijk een andere manier dan hoe wij nu Gravad Lax klaar maken. Alhoewel de Gravad Lax ook tegenwoordig nog tijd nodig heeft om nog lekkerder te worden en meer op smaak te komen. Begin daarom tijdig aan een Gravad Lax, want de zalm moet zeker een nacht in de marinade liggen.

Het wordt meestal als voorgerecht gegeten met een sausje van mosterd en dille. In onderstaand recept wordt de Gravad lax geserveerd met een pittig sausje van yoghurt met mierikswortel.

 

Gravad lax, gemarineerde zalm

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 1440 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram verse zalmfilet met vel
  • 150 gram grof zeezout
  • 100 gram fijne suiker
  • 50 gram bruine suiker
  • 20 gram witte peperbollen
  • 1 bosje verse dille
  • 50 gram kervel
  • 1/2 bosje peterselie
  • zeste van 1 limoen
  • 2 eetlepels yoghurt (voor het sausje)
  • 2 eetlepels mierikswortel (voor het sausje)
  • sap van 1/2 limoen (voor het sausje)
  • een handvol rucola (voor garnering)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Gravad lax:

Spoel de zalm, dep droog en controleer op eventuele graatjes. Meng in een diepe schotel het grove zeezout met de witte en bruine suiker, de limoen zeste en de in de vijzel gekneusde peperbollen. Was en droog de kruiden, snipper ze fijn en meng ze met het zoutmengsel. Leg 2 derde van de marinade in de schaal. Leg hierop de zalmfilet met de velkant naar boven en verdeel hier de rest van de marinade over. Doe huishoudfolie over de schaal en zet daar een kleinere schaal op. Geef nog extra druk door er iets zwaar (bijvoorbeeld een vijzel) in te zetten. Zet nu de ovenschaal voor minstens 24 uren in de koelkast.

Na minimaal 24 uren marineren neem je de schaal met de gemarineerde zalm uit de koelkast en verwijder de huishoudfolie en de meeste kruiden en zout. Met een vlijmscherp mes snij je nu dunne plakjes van de zalm en schik je ze dakpansgewijs op een bord.

Maak het sausje door de yoghurt te mengen met de mierikswortel. Doe er het sap van een halve limoen bij en meng nogmaals goed.

Serveer de gemarineerde zalm met het sausje van yoghurt en mierikswortel en garneer de Gravad lax met de rucola.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Verse visVis - Verse Vis - RondvisVis - Voorgerechtjes met visVis - Zalm
DeelPin29Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Carpaccio van honingmeloen
Voorgerecht

Carpaccio van honingmeloen ( Voorgerecht )

Gevulde vleestomaten met avocado mozzarella salade
Voorgerecht

Gevulde vleestomaten met avocado mozzarella salade

tataki van tonijn
Voorgerecht

Tataki van tonijn

asperges met gerookte zalm
Voorgerecht

Asperges met gerookte zalm, een smaakvol voorafje

Gebakken feta of Saganaki cheese
Hapjes

Gebakken feta oftewel Saganaki cheese

Scampi met romig komkommersausje
Voorgerecht

Scampi met romig komkommersausje

tartaar van dorade
Voorgerecht

Tartaar van Dorade; De Hollandse Sushi

Pastinaaksoep; een basisrecept
Soep

Pastinaaksoep; een basisrecept

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen