Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gravad Lax, gemarineerde zalm

Gravad lax betekent: In de grond begraven. Om de vis langer te kunnen bewaren, werd de vis gezouten en met wat kruiden onder de grond gestopt. De vis werd op deze manier licht gedroogd en bleek ook lekkerder te zijn. Dat doen we nu anders, maar wel erg lekker!

0 8.383

Gravad lax, gemarineerde zalm – Zalm op deze manier bereid, is een typisch gerecht uit het hoge koude noorden, uit Scandinavië. Het gerecht stamt reeds vanuit de Middeleeuwen en betekent letterlijk ‘in de grond begraven zalm’. Om de vis langer te kunnen bewaren, werd de vis gezouten en met wat kruiden onder de grond gestopt. De vis werd op deze manier licht gedroogd en bleek ook lekkerder te zijn.

Dat is natuurlijk een andere manier dan hoe wij nu Gravad Lax klaar maken. Alhoewel de Gravad Lax ook tegenwoordig nog tijd nodig heeft om nog lekkerder te worden en meer op smaak te komen. Begin daarom tijdig aan een Gravad Lax, want de zalm moet zeker een nacht in de marinade liggen.

Het wordt meestal als voorgerecht gegeten met een sausje van mosterd en dille. Ik ga er deze keer een pittig sausje bij serveren van yoghurt met mierikswortel.


Gravad lax, gemarineerde zalm

Voorgerecht voor 6 personen

  • 600 g verse zalmfilet met vel ( online bestellen )
  • 150 g grof zeezout
  • 100 g fijne suiker
  • 50 g bruine suiker
  • 20 g witte peperbollen
  • 1 bosje verse dille
  • 50 g kervel
  • 1/2 bosje peterselie
  • zeste van 1 limoen

Voor de dressing

  • 2 el yoghurt
  • 2 el mierikswortel
  • sap van 1/2 limoen
  • handvol raket sla (voor garnering)

Zo maak je Gravad lax:

Spoel de zalm, dep droog en controleer op eventuele graatjes. Meng in een diepe schotel het grove zeezout met de witte en bruine suiker, de limoen zeste en de in de vijzel gekneusde peperbollen. Was en droog de kruiden, versnipper ze fijn en meng ze met het zout mengsel. Leg 2 derde van het marinademengsel in de schaal. Leg hierop de zalmfilet met de velkant naar boven en verdeel hier de rest van het marinademengsel over. Doe huishoudfolie over de schaal en zet daar een kleinere schaal op. Geef nog extra druk door er iets zwaar in te zetten. Ik heb hiervoor de vijzel gebruikt. Zet nu de ovenschaal voor minstens 24 uren in de koelkast.

Na minimaal 24 uren marineren neem je de schaal met de gemarineerde zalm uit de koelkast en verwijder de huishoudfolie en de meeste kruiden en zout. Met een vlijmscherp mes snij je nu dunne plakjes van de zalm en schik je ze dakpansgewijs op een bord.

Meng alle ingrediënten voor de dressing en serveer bij de gemarineerde zalm. Garneer de Gravad lax met de raket sla.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer