Gravad lax, gemarineerde zalm – Zalm op deze manier bereid, is een typisch gerecht uit het hoge koude noorden, uit Scandinavië. Het gerecht stamt uit de Middeleeuwen en betekent letterlijk ‘in de grond begraven zalm. Om de vis langer te kunnen bewaren, werd de vis gezouten en met wat kruiden onder de grond gestopt. De vis werd op deze manier licht gedroogd en bleek ook lekkerder te zijn.
Dat is natuurlijk een andere manier dan hoe wij nu Gravad Lax klaar maken. Alhoewel de Gravad Lax ook tegenwoordig nog tijd nodig heeft om nog lekkerder te worden en meer op smaak te komen. Begin daarom tijdig aan een Gravad Lax, want de zalm moet zeker een nacht in de marinade liggen.
Het wordt meestal als voorgerecht gegeten met een sausje van mosterd en dille. In onderstaand recept wordt de Gravad lax geserveerd met een pittig sausje van yoghurt met mierikswortel.
Gravad lax, gemarineerde zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram verse zalmfilet met vel
- 150 gram grof zeezout
- 100 gram fijne suiker
- 50 gram bruine suiker
- 20 gram witte peperbollen
- 1 bosje verse dille
- 50 gram kervel
- 1/2 bosje peterselie
- zeste van 1 limoen
- 2 eetlepels yoghurt (voor het sausje)
- 2 eetlepels mierikswortel (voor het sausje)
- sap van 1/2 limoen (voor het sausje)
- een handvol rucola (voor garnering)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Gravad lax:
Spoel de zalm, dep droog en controleer op eventuele graatjes. Meng in een diepe schotel het grove zeezout met de witte en bruine suiker, de limoen zeste en de in de vijzel gekneusde peperbollen. Was en droog de kruiden, snipper ze fijn en meng ze met het zoutmengsel. Leg 2 derde van de marinade in de schaal. Leg hierop de zalmfilet met de velkant naar boven en verdeel hier de rest van de marinade over. Doe huishoudfolie over de schaal en zet daar een kleinere schaal op. Geef nog extra druk door er iets zwaar (bijvoorbeeld een vijzel) in te zetten. Zet nu de ovenschaal voor minstens 24 uren in de koelkast.
Na minimaal 24 uren marineren neem je de schaal met de gemarineerde zalm uit de koelkast en verwijder de huishoudfolie en de meeste kruiden en zout. Met een vlijmscherp mes snij je nu dunne plakjes van de zalm en schik je ze dakpansgewijs op een bord.
Maak het sausje door de yoghurt te mengen met de mierikswortel. Doe er het sap van een halve limoen bij en meng nogmaals goed.
Serveer de gemarineerde zalm met het sausje van yoghurt en mierikswortel en garneer de Gravad lax met de rucola.
Tafel lekker !!