• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, maart 6, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Voorgerecht

Gravad Lax, gemarineerde zalm

door Redactie
in Voorgerecht
0
0
Gravad Lax - Gemarineerde zalm

Gravad lax, gemarineerde zalm – Zalm op deze manier bereid, is een typisch gerecht uit het hoge koude noorden, uit Scandinavië. Het gerecht stamt reeds vanuit de Middeleeuwen en betekent letterlijk ‘in de grond begraven zalm’. Om de vis langer te kunnen bewaren, werd de vis gezouten en met wat kruiden onder de grond gestopt. De vis werd op deze manier licht gedroogd en bleek ook lekkerder te zijn.

Dat is natuurlijk een andere manier dan hoe wij nu Gravad Lax klaar maken. Alhoewel de Gravad Lax ook tegenwoordig nog tijd nodig heeft om nog lekkerder te worden en meer op smaak te komen. Begin daarom tijdig aan een Gravad Lax, want de zalm moet zeker een nacht in de marinade liggen.

Het wordt meestal als voorgerecht gegeten met een sausje van mosterd en dille. Ik ga er deze keer een pittig sausje bij serveren van yoghurt met mierikswortel.

Gravad lax, gemarineerde zalm

Voorgerecht voor 6 personen

  • 600 g verse zalmfilet met vel ( online bestellen )
  • 150 g grof zeezout
  • 100 g fijne suiker
  • 50 g bruine suiker
  • 20 g witte peperbollen
  • 1 bosje verse dille
  • 50 g kervel
  • 1/2 bosje peterselie
  • zeste van 1 limoen

Voor de dressing

  • 2 el yoghurt
  • 2 el mierikswortel
  • sap van 1/2 limoen
  • handvol raket sla (voor garnering)

Zo maak je Gravad lax:

Spoel de zalm, dep droog en controleer op eventuele graatjes. Meng in een diepe schotel het grove zeezout met de witte en bruine suiker, de limoen zeste en de in de vijzel gekneusde peperbollen. Was en droog de kruiden, versnipper ze fijn en meng ze met het zout mengsel. Leg 2 derde van het marinademengsel in de schaal. Leg hierop de zalmfilet met de velkant naar boven en verdeel hier de rest van het marinademengsel over. Doe huishoudfolie over de schaal en zet daar een kleinere schaal op. Geef nog extra druk door er iets zwaar in te zetten. Ik heb hiervoor de vijzel gebruikt. Zet nu de ovenschaal voor minstens 24 uren in de koelkast.

Na minimaal 24 uren marineren neem je de schaal met de gemarineerde zalm uit de koelkast en verwijder de huishoudfolie en de meeste kruiden en zout. Met een vlijmscherp mes snij je nu dunne plakjes van de zalm en schik je ze dakpansgewijs op een bord.

Meng alle ingrediënten voor de dressing en serveer bij de gemarineerde zalm. Garneer de Gravad lax met de raket sla.

Tafel lekker!

Tags: Vis - Verse visVis - Voorgerechtjes met visVis - Zalm
DeelPin22Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gerookte zalmbonbons
Voorgerecht

Gerookte zalmbonbons met garnalenmousse

witte kool met dragonsaus
Visgerechten

Witte kool met dragonsaus, geplette krieltjes en gebakken zalm

Ravioli van rettich met zalm
Hapjes

Ravioli van rettich met zalm; Een heerlijk fris borrelhapje

Heek met notencrumble
Visgerechten

Heek met notencrumble zet je in een half uur op tafel

vissticks
Visgerechten

Vissticks; Maar dan echt lekker! ( Van skrei of kabeljauw )

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Mango
Specials

Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt

Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit...

Lees verder
Pastinaaksoep

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Nieuwe recepten

gyros zelf maken 5665
Vleesgerechten

Gyros zelf maken doe je zo

Gyros zelf maken van schouderkarbonade. Hoe leuk is dat? Geef de Gyros lekker je eigen smaken mee. Natuurlijk helpen we...

Lees verder
tzatziki

Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste

bloemkool curry

Bloemkool curry met champignons en lente-ui

Handige kooktips

gyroskruiden
Kookschool

Gyroskruiden

Het voordeel van het zelf maken van specerijen mengsels is dat je er je eigen smaak aan mee kunt geven....

Lees verder
Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Ravioli maken benodigheden

Ravioli maken

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Connie op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Wim Steinbusch op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Iris op Nasi Goreng; authentiek recept
  • Linda op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Saskia op Koffiedik kijken met de DIY Mushroom farm kit
  • Johan Souman op Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen