Kaascocktail – Cocktails, en nee, het gaat hier over niet de versie met drank, zijn een typisch gerecht uit de jaren 70. Vaak werden ze gemaakt van ingrediënten als kip of garnalen. Tegenwoordig duiken cocktails weer regelmatig op. Dus doe eens gek, en zet weer eens een cocktail op tafel. Maar wat nu als je gasten, of jij zelf natuurlijk, liever geen vlees of vis eten? Dan maak je die cocktail met kaas! Kaas, dat kun je ook heel goed verwerken in een voorgerechtje als een kaascocktail. Heel eenvoudig en weinig werk. Maar wel erg lekker. En het leuke is dat je die cocktail gewoon kunt aanpassen aan je eigen smaak.
Welke kaas kun je gebruiken?
In principe kun je voor een kaascocktail elke kaas gebruiken die jij lekker vindt. Hou je het graag een beetje neutraal? Dan neem je een belegen of extra belegen Goudse kaas. Liever wat meer smaak of wat pittigers? Dan is een oude Goudse een goed idee, maar ook een boeren Leidse kan heel goed. Let er wel op dat je een kaas met smaak gebruikt, om te voorkomen dat het een flauwe hap wordt, of dat de kaascocktail wordt gedragen door de dressing.
Kaascocktail – tips
Als je de ingrediënten voor de kaascocktail van tevoren snijdt en in afgesloten bakjes in de koelkast bewaart, en de dressing vast maakt, dan hoef je voor dat je het eten serveert alleen de glazen te vullen. Je bent dan dus heel snel klaar.
Gegrilde paprika? Die kun je natuurlijk uit een potje halen, maar zelf grillen gaat heel makkelijk in een grillpan. Verwijder de zaadlijsten, snijd de paprika in grote plakken. Smeer ze in met olijfolie en rooster ze in een hete grillpan. Wel goed laten afkoelen voor je ze gebruikt.
Een lekker lunchideetje? In een wat grotere portie, en met wat meer sla, maak je van die kaascocktail in een handomdraai een kaassalade.
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Kaascocktail
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram extra belegen kaas, in kleine blokjes
- 50 gram sla, veldsla, rucola o.i.d.
- 100 gram gegrilde rode paprika, in kleine blokjes
- 150 gram verse ananas
- 1 rode chilipeper
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel yoghurt
- zout
- een paar takjes gehakte peterselie
- extra nodig: een blender of een staafmixer
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een kaascocktail:
Doe de ananas met de chilipeper, de mayonaise en de yoghurt in een blender en mix tot een dressing. Dit kan eventueel ook met een staafmixer. Bekijk zelf hoe pittig je het wilt maken. Verwijder eventueel het zaad uit de peper of gebruik een halve als je een wat minder pittige dressing voor de kaascocktail wilt. Maak de dressing op smaak met wat zout.
Neem 4 mooie glazen. Dat kunnen cocktailglazen zijn, maar je kunt ook grote wijnglazen, of whiskey tumblers gebruiken.
Verdeel de sla over de glazen.
Daar bovenop doe je 3/4 van de gegrilde paprikablokjes.
Daar weer bovenop gaat de kaas.
Schep nu in ieder glas ongeveer 2 eetlepels van de ananasdressing.
Bestrooi de kaascocktail met de rest van de gegrilde paprika en de gehakte peterselie, en serveer direct.
Tafel lekker !!
een hele goedemiddag! wat een fantastische site is Lekker Tafelen! al veel recepten geprobeerd en allemaal super lekker! van ontbijt tot lunch enz. enz.! ga zo door zou ik zeggen!!!
Daar doen we het graag voor Jan, en doorgaan? Dat doen we absoluut 😉