Kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa – een heerlijk fris voorgerecht met vis.
Kabeljauw als voorgerecht
Als we verse vis als voorgerecht serveren is dit vaak zalm, tonijn of garnalen. Maar ook kabeljauw is heerlijk als voorgerecht, zeker als je die na het pocheren kort marineert in een kruidenolie en op een frisse salsa van tomaat serveert. Een beetje zure room, met dezelfde kruidenolie op smaak gebracht, maakt het voorgerechtje helemaal af.
Kabeljauw pocheren en marineren
Voor de kabeljauw in kruidenolie pocheer je de vis kort in water met zout. Door de vis kort te pocheren blijft hij lekker sappig en valt hij makkelijk in stukjes uit elkaar die je daarna in een kruidenolie kunt marineren. Die kruidenolie maak je makkelijk door groene kruiden met een beetje zonnebloemolie te blenderen tot een mooie groene olie bomvol smaak. De hoeveelheid is nodig om de olie goed te kunnen mengen. De overgebleven olie is heerlijk in soepen, sauzen en salades en is ongeveer een week houdbaar in de koelkast.
Kruidenolie maak je makkelijk door groene kruiden met een beetje zonnebloemolie te blenderen tot een mooie groene olie bomvol smaak.
Kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa
Tomatensalsa is perfect bij een witvis zoals deze kabeljauw en heel makkelijk te maken. Met een paar eenvoudige ingrediënten maak je de lekkerste gerechten, je hoeft er echt geen stad en land voor af te reizen om lekkere en smaakvolle gerechten te kunnen maken.
Kabeljauw; De lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram kabeljauw
- 2 tomaten
- 8 takjes peterselie
- 2 takjes dille
- een bosje bieslook
- zout / peper
- 150 ml zonnebloemolie
- 100 ml zure room
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa:
Pluk een paar mooie takjes van de kruiden voor decoratie, snijd de rest van de peterselie en dille grof en voeg deze met ongeveer 10 sprietjes bieslook bij de olie in een hoge maatbeker. Blender met een staafmixer tot een mooie groene massa zonder grove stukken kruiden. Breng op smaak met zout en peper.
Breng in een ruime pan water aan de kook, blancheer hierin kort de tomaten waarin je een kruisje hebt gesneden. Leg de tomaten in koud water om verder garen te voorkomen. Giet het water niet weg maar voeg een theelepel zout en een beetje peper toe en zet het vuur laag. Laat de kabeljauw er rustig in zakken en houd het water tegen de kook. Na ongeveer 5 minuten afhankelijk van de dikte van de vis is deze gaar. Dit kun je testen door deze met een vork uit elkaar te halen. Als de vis gaar is zal dit makkelijk gaan. Laat het water niet koken en laat de vis ook niet te lang garen want dan wordt hij droog. Haal de vis met een schuimspaan uit de pan en leg deze op een bord om af te koelen.
Haal de schil van de tomaten en snijd ze in vieren. Haal de kern met de pitjes eruit en snijd van de kwarten mooie egale blokjes. Doe deze in een kommetje, maar houdt een paar blokjes achter voor decoratie. Snijd 10-15 sprietjes bieslook in ringetjes en meng deze met een eetlepel kruidenolie door de tomaat.
Pluk de kabeljauw in grove stukken boven een kom, maar hou een paar mooie stukjes achter voor decoratie. Meng de stukjes kabeljauw met 1-2 lepels kruidenolie naar smaak.
Meng de zure room met een eetlepel kruidenolie en voeg er wat extra peper en zout aan toe.
De rest van de kruidenolie kunt je gebruiken in salades, soepen en sauzen, deze olie is ongeveer een week koel houdbaar.
Verdeel de tomatensalsa over 4 schaaltjes. Verdeel hier gelijkmatig de kabeljauw over. Spuit of schep een lepel zure room met kruiden op de kabeljauw. Garneer met achtergehouden kruiden, tomaat en kabeljauw. Dit voorgerecht van kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa kun je makkelijk vooraf maken. Bewaar en serveer dit voorgerecht koud.
Tafel lekker !!