Kalkoenrolletje met walnoot en abrikoos – In weekenden of als je gasten krijgt is het leuk om iets bijzonders te maken. Iets wat niet vaak op tafel staat is kalkoen. Daarom wil ik je in dit artikel iets meer vertellen over dit gevogelte. Vervolgens leg ik je uit hoe je dit kalkoenrolletje kunt maken.
Kalkoen
Kalkoen zien we steeds vaker in de supermarkt en is familie van de kip. De kalkoen is echter een vogel die niet van nature in Europa voorkomt. Maar komt uit Centraal Amerika. In noord Amerika komt een ondersoort voor van de kalkoen die traditioneel met “Thanks Giving” word gegeten. De kalkoen is in de 16e eeuw naar Europa meegenomen.
Het verschil tussen kalkoen en kip is dat kalkoen donkerder van kleur is en een grovere structuur heeft. Je kunt kalkoen in de supermarkt kopen, maar de voorkeur heeft een poelier of online zodat je weet dat je een goed stuk gevogelte koopt. Wist je trouwens dat de kalkoenfilet in de supermarkt geen volledige filet is? Maar een deel daarvan.
Kalkoenrolletje met walnoot en abrikoos
Voorgerecht voor 2 personen:
- 1 kalkoenfilet van ongeveer 250 gram
- 40 gram walnoot
- 80 gram gewelde abrikozen
- 2 eetlepels kookroom
- flinke snuf zout en vers gemalen peper
- opbind-touw
Leg de kalkoen op de snijplank tussen twee vellen huishoudfolie. Sla de kalkoen plat met een pan of keukenhamer, maar pas op dat je er geen gaten in slaat. Zorg ervoor dat hij gelijkmatig plat word en ongeveer 1 cm.
Zet een koekenpan op het vuur met een paar druppels olie. Rooster de walnoten tot ze beginnen te kleuren en geuren, laat ze afkoelen. Doe de walnoot en de abrikozen in een foodprocessor en maal ze fijn. Voeg vervolgens 2 el. kookroom om het geheel met elkaar te binden en laat de foodprocessor nog een paar seconden draaien. Je hebt nu een soort dikke pasta. Breng deze pasta hoog op smaak met zout en peper. Het is de smaakmaker van je kalkoenrol.
Smeer de pasta in een dekkend laagje uit over de kalkoen en rol deze op. Gebruik het opbind-touw om de rol vast te zetten zoals op de foto.
Verhit een pan op middelmatig vuur en braad de kalkoenrol aan elke kant 3 minuten aan. Zet het vuur op zacht en laat de kalkoen garen en draai hem elke paar minuten om tot hij gaar is. Dit heeft tijd nodig omdat de rol vrij dik is.
Als de rol gaar is haal je de touwtjes eraf. Deze knip je heel gemakkelijk door. Snij de rol schuin in dikke plakken en leg dit mooi op een bord. Klein beetje groen erover en je hebt een echte eye-catcher.
Tafel lekker