Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kip ragout ( Vol-au-vent )

Pure nostalgie die te vaak uit een blikje gehaald wordt. En het is echt zó simpel om zelf even een goede en écht lekkere kip ragout te maken. Doen!

0 1.884

Kip ragout ( Vol-au-vent ) – Ragout is een heel klassiek Frans gerecht wat altijd uit kleine stukjes gesneden vlees in een saus op basis van boter en meel ( roux ) bestaat. Het woord ragout is afgeleid van het Franse werkwoord ‘ragoûter’ wat zoiets betekent als: ‘de eetlust opwekken’. Tegenwoordig zijn er ook veel vegetarische ragouts te vinden maar een goede kip ragout blijft toch wel het populairst. En dat is niet voor niets. In dit recept van kip ragout heb ik ook champignons toegevoegd. Dit is niet heel gek en zie je wel vaker terug in een kip ragout omdat het zo goed bij elkaars past en qua smaak ook echt iets toevoegt. Als je dit niet zo lekker vind kun je het gewoon achterwege laten. Kip ragout wordt het meeste gegeten in combinatie met een Koninginnepasteitje (originele naam is bouchee a la reine) waarbij je het pasteitje vult met de kipragout. Wat ook erg lekker is, is om er een pasteitje (vidé) van te maken door bladerdeeg te vullen met ragout tot bladerdeeghapje. Kip ragout is heel geschikt om van te voren te maken, de smaken trekken er dan lekker in.


Kip ragout ( Vol-au-vent )

Voorgerecht voor 4 personen

 • 500 gram kipdijfilet
 • 1 liter kippenbouillon
 • 1 stukje foelie
 • 1 laurierblaadje
 • 1 kruidnagel
 • 1 dl slagroom
 • 1 ui fijngesnipperd
 • 250 gram champignons
 • 100 gram boter
 • 120 gram bloem
 • theelepel citroen sap
 • 3 takjes krulpeterselie

Doe de koude kippen bouillon samen met de foelie, het laurierblaadje en de kruidnagel in een ruime pan en voeg de kip toe. Breng heel langzaam aan de kook en zet het vuur dan heel laag. Laat de kip 1 uur trekken in de bouillon.

Zet ondertussen een pan met dikke bodem op het vuur en laat de boter hierheen smelten. Fruit de fijngesnipperde ui hierin aan. Snijd de champignons in dunne plakjes en voeg deze na een paar minuten ook toe. Fruit ook een paar minuten aan.

Voeg de bloem in één keer toe en roer goed totdat je een mooie roux krijgt.

Laat de roux een paar minuten garen terwijl je regelmatig roert.

Zet het vuur onder de roux uit en laat deze afkoelen totdat hij koud is.

Verwijder vervolgens na 1 uur de kip uit de bouillon en laat afkoelen.

Schep het vet van de bouillon af en verwijder de foelie, de kruidnagel en het laurierblaadje.

Snijd de kipdijfilets in kleine stukjes.

Zet vervolgens het vuur onder de roux weer heel zachtjes aan en voeg al roerend beetje bij beetje de warme bouillon aan de roux toe, net zolang tot de bouillon op is. Blijf goed roeren totdat je een gladde ragout hebt.

Kook de ragout heel zachtjes 20 minuten door en voeg in de laatste 5 minuten de gesneden kip toe.

Voeg als laatste de room en het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper. Is de kip ragout te dik geworden naar je zin, verdun deze dan met een beetje bouillon of water.

Garneer de kip ragout met de peterselie.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer