Kleine spiesjes van varkenshaas – een klein voorgerechtje voordat je aan de hoofdmaaltijd begint is altijd lekker. Samen aan tafel even ontstressen en gezellig bijpraten. Dat gaat perfect onder het genot van deze heerlijke, handzame en kleine spiesjes van varkenshaas. Je kunt ze namelijk zo uit het vuistje eten wat direct een ongedwongen sfeer geeft.
Kleine spiesjes als voorgerecht
Als je thuis een voorgerecht eet is dat negen van de tien keer een soep. Met de feestdagen wil je nog wel eens een uitzondering maken, dan wordt het vaak een cocktail, carpaccio of gerookte zalm. Maar waarom zetten we niet eens vaker iets totaal anders op tafel zoals deze kleine spiesjes van varkenshaas met een dipsausje? Door iets nieuws te proberen creëer je een bepaalde spanning, want wat krijgen we vandaag en hoe zal het smaken? Dat maakt het samen tafelen weer extra leuk. Ja, soms krijg je kritiek omdat het misschien niet zo gelukt is als verwacht. Maar hé, van kritiek kun je leren en waarschijnlijk komen er zo weer hele leuke herinneringen van die ene keer naar boven toen het nog erger was. Zo ontstaan er superleuke gesprekken aan tafel.
Zorg voor een goede sfeer aan tafel dan smaakt het eten nog lekkerder
Zachte kruidige stukjes vlees
Je kunt een spiesje maken door simpelweg stukjes vlees op een lange prikker te steken, een beetje te kruiden en te bakken. Als je dat klakkeloos doet kan het eindresultaat soms best tegenvallen. Maar als je de kleine spiesjes van varkenshaas met zorg en aandacht maakt je zult zien dat het de smaak goed doet. Kruid eerst het vlees. Rijg het aan de spiesjes en rol die spiesjes per stuk in een stukje plasticfolie. Draai de plasticfolie aan zodat het varkensvlees samengeperst wordt en je een mooi “worstje” aan het stokje hebt. Leg dit zo in de koelkast tot gebruik. Zo komen de stukjes vlees tegen elkaar en zullen ze minder snel uitdrogen tijdens het bakken dan wanneer je losse blokjes hebt. Ook kan de smaak van de kruiden zo perfect in de varkenshaas trekken zodat je een echt lekker en mals spiesje serveert.
Als voorgerecht of op een buffet
Kleine spiesjes van varkenshaas, biefstuk of ander vlees zijn heerlijk als voorgerecht, maar je kunt ze ook perfect inzetten bij een buffet of als onderdeel van een tapasmenu. Bij tapa zet je veel verschillende schaaltjes op tafel met voor ieder wat wils, hier horen vaak ook vleesgerechten bij, kleine spiesjes zijn dan perfect. Geef ieder een eigen portie op een schaaltje of steek alle spiesjes in een kom met onderin de dipsaus zodat iedereen zelf kan nemen.
Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!
Kleine spiesjes van varkenshaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram varkenshaas
- zout en peper
- olijfolie
- cajunkruiden
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel kwark
- 1 eetlepel fijngesneden augurk
- 1/2 eetlepel fijngesneden ui
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 2 takjes peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kleine spiesjes van varkenshaas:
Snijd de varkenshaas in blokjes van 2,5 cm groot ongeveer. Besprenkel de blokjes varkenshaas met een beetje olijfolie en kruid ze met een beetje peper, zout en cajunkruiden. Meng alles goed door elkaar. Verdeel het vlees in 8 porties en rijg het aan spiesjes. Draai ieder spiesje in een stukje plasticfolie en draai dit goed aan zodat het vlees bij elkaar komt. Duw het in vorm en leg koel weg tot gebruik.
Doe voor het sausje de mayonaise en de kwark in een kommetje. Snijd de peterselie fijn en doe dit samen met de ui, de augurk en de tomatenketchup bij de mayonaise. Breng op smaak met cajunkruiden. Meng alles goed en klaar is de dipsaus.
Bak de spiesjes ongeveer 5 minuten in een hete grillpan of koekenpan. Het vlees mag nog een beetje rosé van binnen zijn. Heb je een airfryer dan kun je ze daarin in ongeveer 5 minuten op 160 graden garen. Let op! De gaartijd is altijd afhankelijk van de grootte en de temperatuur van het vlees.
Serveer 2 kleine spiesjes van varkenshaas per persoon, op afzonderlijke bordjes met een kommetje dipsaus en garnituur of in grote kom of schaal.
Tafel lekker !!