Komkommersoep – Serveer eens een lekker koude komkommersoep als voorgerecht. Het is een heerlijk verfrissende soep dat perfect is op een warme zomerse dag. Zeker op die warme dagen wil je niet te lang in de keuken staan. Je maakt de komkommersoep ’s morgens en zet het koud weg tot gebruik. Even doorroeren en in een mooi glaasje gieten en je voorgerecht is al klaar. Lekker toch?
De verfrissende smaak van komkommersoep
Het klinkt wellicht een beetje vreemd, een koude komkommersoep, maar het is een heerlijk soepje dat goedkoop is en dat je ook nog eens makkelijk maakt. Dit soepje is net zo lekker als de gazpacho, gemaakt van tomaat, die meer bekendheid geniet.
Je denkt misschien niet meteen aan smaak bij een komkommer, maar de groente heeft echt veel smaak. De komkommer is het smaakvolst als die op kamertemperatuur is. Toch is een komkommersoep het lekkerst als hij goed koud is. Door het hoge vochtgehalte heeft komkommer namelijk een verfrissend effect. Om die verfrissende smaak te benadrukken zit er in de komkommersoep ook yoghurt en een beetje munt. Al met al een echt lekker zomers soepje dat perfect is bij een zomers etentje of bij de barbecue.
Een echte dorstlesser
Komkommer wordt in de zomerdagen veel gegeten. Het is heerlijk in plakjes op brood en wordt gebruikt in menig salade. Koud is de komkommer lekker verfrissend en ligt dus bij de meesten in de koelkast. Maar wist je dat je komkommer langer kunt bewaren buiten de koelkast? Het liefst op ongeveer 13 graden, een kelder is hiervoor dus ideaal. De meeste huizen hebben geen kelders, maar een donkere kast op een koele plek is hiervoor ook geschikt. Nu is een komkommer over het algemeen nogal snel op en hoef je die niet zo lang te bewaren. Soms zijn komkommers in de aanbieding en koop je er 2 of je brengt per ongeluk nog en komkommer mee terwijl je er nog een had liggen. Dan is het handig om te weten dat je die extra komkommer beter niet in de koelkast legt.
Komkommer, fris, gezond en vooral lekker!
Komkommer, een heerlijke groente, die je overal voor kunt inzetten. Niet alleen als snack of salade, maar ook op verrassende andere manieren!
Koude soep; heerlijk verfrissend op warme dagen
De gazpacho is de alom bekende koude soep, een Spaanse klassieker met vele variaties. Maar er zijn veel meer koude soepen voor zomerse dagen.
Komkommersoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 komkommer, geschild
- 1/2 eetlepel olijfolie
- 1 sjalot, gesnipperd
- 4 takjes verse munt
- 2 eetlepels volle yoghurt
- 250 ml groentebouillon (van tablet)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je komkommersoep:
Snijd de komkommer over de lengte doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Snijd het vruchtvlees in stukjes.
Verhit de olie in een pan en fruit het sjalotje. Voeg de komkommer en de bouillon toe en laat alles op een matig vuur 5 minuten zacht koken. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Neem de pan van het vuur. Hak de helft van de munt fijn en voeg die toe.
Pureer het geheel glad met de staafmixer of keukenmachine en meng de yoghurt erdoor.
Laat de komkommersoep in ca. 3 uur in de koelkast goed koud worden. Proef de soep nogmaals en breng eventueel verder op smaak. Bij koude gerechten moet je net iets sterker kruiden.
Serveer de komkommersoep in glaasjes en garneer met een blaadje munt.
Tafel lekker !!