Meloen met Parmaham – eenvoudig, geweldig lekker en op meerdere manieren te serveren.
Er zijn maar weinig combinaties zo bekend als meloen met Parmaham. Dit komt door de unieke samensmelting van zoet en zout en dat is echt een ware traktatie voor de smaakpapillen. Met zijn sappige en verfrissende textuur, gecombineerd met de zoute, hartige smaak van de Parmaham, is deze combinatie een favoriet onder liefhebbers van de Franse keuken.
Honingmeloen is de beste keuze
Je werkt dan wel met maar twee ingrediënten, maar juist dan moet je daar alle aandacht aan geven. Te vaak zitten we in een restaurant waar je onrijpe meloen voorgeschoteld krijgt. Dat is dan altijd echt een teleurstelling. Als je het dus zelf maakt, is een goed rijpe meloen dus het allerbelangrijkst. Je wilt die heerlijke zoete, bloemige geur van die meloen ruiken. De schil hoeft niet per se heel mooi te zijn. Die gaat straks toch de vuilnisbak in. Maar de binnenkant moet sappig en zoet zijn. Als je een goede meloen hebt, zul je zien dat het ook veel leuker is om daarmee te werken. Het zoete en sappige aroma van zo’n meloen is de ideale partner bij het zoute van de Parmaham.
Voor meloen met ham wordt meestal gekozen voor een cantaloupe meloen of voor een honingmeloen. Onze keuze valt echt op de honingmeloen. De kleur past beter in het gerechtje, maar de smaak van een honingmeloen combineert ook optimaal met de Parmaham.
Ben je niet helemaal zeker van de rijping van een meloen? Laat je dan vooral door de groenteman adviseren. Je hebt dus een rijpe honingmeloen nodig. Het is je belangrijkste ingrediënt voor dit voorgerecht. En neem van ons aan, je kunt die meloen nog zo sierlijk snijden en het bordje nog zo mooi presenteren, als die meloen niet rijp is, is je voorgerecht simpelweg verpest.
Een uitbundig Italiaans voorgerecht, daar hoort Parmaham bij
Zeg je nu uitbundig? Ja, dat zeggen we inderdaad. Want ook als iets uit maar twee ingrediënten bestaat kan het uitbundig en uitnodigend zijn. Het is een feest om dit eenvoudige voorgerecht te serveren. En als iemand dit goed op tafel zet is het ook een feest om aan die tafel te zitten. Het is de Italiaanse lifestyle, waar wij Nederlanders vaak iets van kunnen leren. Iedereen is dol op die Italiaanse lifestyle en als jij dat thuis ook zo wil zul je daar moeite voor moeten doen. Hoe? Houd het simpel! Hier in een Italiaans voorgerecht zet je een Italiaans ingrediënt, de Parmaham, centraal. Koop dan wel echte Parmaham. Er zijn allerlei surrogaten in omloop. Je hebt moeite gedaan voor een goede meloen, doe dan ook moeite voor een goede ham.
Meloen met Parmaham op drie verschillende manieren
Goed, tot zover de ingrediënten. Je hebt de allermooiste ingrediënten in huis en nu ga je daar met dit recept, wat je eigenlijk helemaal geen recept kunt noemen, aan de slag. De presentatie van je voorgerecht staat nu centraal. Overigens hoeft dit niet een voorgerecht te zijn, je kunt dit net zo goed bij de borrel of als tussendoortje serveren. Als je gelukkige mensen wil zien zet je dit op tafel!
De klassieke manier
Voor de klassieke manier snijd je de meloen in grote punten. Je legt de Parmaham er dan overheen. Het is de grove manier van presenteren. Je moet de meloen met ham dan dus aansnijden op je bord. Dat is niet erg, want daardoor komt het bourgondische karakter van dit voorgerecht goed naar boven. Zodra je in de meloen snijdt komt dat heerlijke aroma vrij, en zal het meloensap over je bord lopen. En dat is nu precies zoals je het wilt hebben.
Rijgen maar
Je kunt ook bolletjes meloen maken. Rijg dan de bolletjes meloen en de Parmaham om en om aan een prikker. Dat ziet er superleuk uit. Het is ook veel handiger als je de meloen met ham bij de borrel wil serveren, of als tussendoortje.
Meloen met Parmaham bites
Een andere optie is een eenhappertje. Dat is niet echt een woord, maar het schetst wel precies wat we bedoelen. Je maakt meloen met Parmaham nu zo dat je het in één keer in je mond kunt steken. Een klein hapje dus dat je als borrelhapje kunt serveren, maar dat ook heel geschikt is als welkomsthapje bij een barbecueparty bijvoorbeeld, of als tussendoortje.
Genoeg gekletst nu. Lekker de keuken in en met die mooie verse ingrediënten iets echt lekkers maken!
Soorten meloenen; inclusief tips & recepten
Lekker naar de markt of groenteman en met verschillende soorten meloenen naar huis. Natuurlijk inclusief recepten met dit verse zomerfruit.
Meloen met Parmaham
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 honingmeloen
- 8 plakken parmaham
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je meloen met Parmaham:
De klassieke manier – snijd de meloen doormidden en verwijder de pitjes. Snijd de helft in vier lange stukken en snijd ze nogmaals door. Verwijder met een scherp mesje de schil. Verdeel de meloen over vier borden en leg op ieder stuk meloen een plak Parmaham. Niet klassiek maar erg lekker is om er een paar druppels balsamico of andere goede azijn bij te serveren.
De sticks – haal de pitten uit de meloen en steek er met een bolletjessteker zo veel mogelijk bolletjes uit. Snijd de plakken ham in de lengte doormidden. Neem een lange prikker en steek in het begin van de ham, steek nu een meloenbolletje eraan en sla de ham er half over, herhaal dit tot je 4 bolletjes aan de prikker hebt. Herhaal dit tot de gewenste hoeveelheid prikkers.
Borrelhapje – snijd de meloen in niet te kleine stukken. Verdeel de ham in de lengte doormidden en vouw het losjes op. Leg op de stukjes ham, steek er een prikker in. Steek er eventueel een blaadje basilicum bovenop.
Serveer de meloen met Parmaham het liefste op kamertemperatuur voor een optimale smaakervaring.
Tafel lekker !!