• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Voorgerecht

Mosselen koken; Van basisrecept naar een topper op tafel

Serveer jouw culinaire passie

door Arianne Parent
in Voorgerecht
0
2
Mosselen koken Romig mosselbordje

Mosselen koken – We hebben er hier al vaker over geschreven. Een flinke pan mosselen op tafel is gewoon één groot bourgondisch feest. Super makkelijk en echt genieten. We hebben het dan over het basisrecept voor mosselen uiteraard. 10 minuutjes koken met wat groente erbij. Brood of friet, sausjes en smullen maar. Maar mosselen koken kan ook een beetje spannender, een beetje luxer, een beetje chiquer. In onderstaand recept laten we je zien hoe je van dat basisrecept een luxe feestje maakt waar je gasten écht van onder de indruk zijn.

Eerst de mosselen koken

Ook in dit recept beginnen we met de absolute basis. Mosselen, wijn, verse groenten en dan gewoon die mosselen koken. Niets moeilijks aan. Bij het afgieten van die verse gekookte mosselen spoel je al die mooie smaken zomaar door het gootsteenputje. Niet doen! Bewaar dat kookvocht. Het is zo zonde als je dat wegspoelt. Je kunt het gebruiken voor een mosselsoep of een andere vissoep. In dit geval gaan we het gewoon hergebruiken. Zet dus even een pan of schaal onder dat vergiet en bewaar dat smakelijke kookvocht.

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.

Tip: Bestel nu je Zeeuwse mosselen online

Dan de verfijnde saus

Oké, we geven het onmiddellijk toe. Dit sausje of deze soep hoort niet bij de alledaagse keukentechnieken. Niet iedereen beheerst de techniek van het maken van een Liaison. Toch is het echt niet zo moeilijk en zou je dit gewoon eens moeten proberen. Het maakt namelijk van veel gerechten een net even chiquer gerecht. Zo’n gerecht dat je echt met trots op tafel zet. Dit is koken waar we serieus blij van worden. Geen kant-en-klaar oplossingen maar een gerecht bereidt van alleen maar verse ingrediënten. Een eitje en een scheutje room kan daarin heel veel betekenen.

Mosselen koken: Romig mosselbordje

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo verse mosselen
  • 1 stukje prei ( 15 cm ), in grove stukken
  • 1 stukje wortel ( 15 cm ), in grove stukken
  • 1 kleine ui, in grove stukken ( voor de mosselen )
  • 1 kleine ui, fijn gesnipperd ( voor de saus )
  • 1 stukje selderij in stukken
  • 100 ml. witte wijn
  • een klontje boter
  • peper en zout
  • 4 eetlepels pastis
  • 50 gram boter
  • 200 ml. melk
  • 200 ml. visbouillon
  • 2 eidooiers
  • 200 ml. room
  • 50 gram zeekraal
  • een handje platte peterselie

Bereidingswijze van dit recept

Mosselen koken: Zo maak je het chique:

Begin met het goed schoonmaken en spoelen van de mosselen. Doe de mosselen met prei, ui, wortel, selderij en wijn in de pan. Dek af en breng aan de kook en laat de mosselen koken tot ze open zijn.  Ze gaan open in ca. 5 minuten. Giet de mosselen dan af, maar bewaar het kookvocht. Dat gebruiken we straks opnieuw. Verwijder de bovenste schelp van de mossel en houd ze warm (onder folie).

Laat in een pannetje de boter smelten en voeg de gesnipperde ui toe. Laat de ui even stoven. Voeg dan het mosselvocht, de melk en de visbouillon toe tot je samen zo’n 600 ml hebt. Laat zachtjes 5 minuten sudderen. Voeg pastis en zeekraal toe en zet het vuur uit.

Klop de eidooiers los in de room. Dit noemen we een liaison. Voeg dit mengsel toe aan de saus, maar pas als de saus niet meer kookt!!

Verdeel de mosselen op bordjes en verdeel hierover de saus. Werk speels af met wat platte peterselie.

Mosselen koken is eenvoudig. Met dit luxe sausje wordt het een feest. Serveer met een stukje lekker brood.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin22Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Varkensragout
Voorgerecht

Varkensragout; van procureur

carpaccio van ossenhaas
Voorgerecht

Carpaccio van ossenhaas

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas
Hapjes

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas

pannacotta peer parmezaan
Voorgerecht

Panna cotta van peer en Parmezaan

Wildragout
Hoofdgerecht

Wildragout; van wild zwijn en hert

Wildragout met paddenstoelen en groene peper
Hoofdgerecht

Wildragout met paddenstoelen en groene peper

Gegratineerde oesters
Visgerechten

Gegratineerde oesters; met oude boerenkaas

runderragout
Vleesgerechten

Runderragout; Zelfgemaakt écht het lekkerst

Reacties 2

  1. joke says:
    1 jaar geleden

    de saus was ok, maar zo gauw ik de saus over de mosselen gooide begon alles te schiften. Wat klopt hier niet?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Dat is op afstand heel moeilijk te zeggen Joke. Maar waarschijnlijk is er ergens iets te warm geweest. Dat kunnen de mosselen zijn, maar dat kan ook de saus geweest zijn voor het toevoegen van de eidooier.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen