Mosselen koken – We hebben er hier al vaker over geschreven. Een flinke pan mosselen op tafel is gewoon één groot bourgondisch feest. Supermakkelijk en echt genieten. We hebben het dan over het basisrecept voor mosselen uiteraard. 10 minuutjes koken met wat groente erbij. Brood of friet, sausjes en smullen maar. Maar mosselen koken kan ook een beetje spannender, een beetje luxer, een beetje chiquer. In onderstaand recept laten we je zien hoe je van dat basisrecept een luxe feestje maakt waar je gasten écht van onder de indruk zijn.
Eerst de mosselen koken
Ook in dit recept beginnen we met de absolute basis. Mosselen, wijn, verse groenten en dan gewoon die mosselen koken. Niets moeilijks aan. Bij het afgieten van die verse gekookte mosselen spoel je al die mooie smaken zomaar door het gootsteenputje. Niet doen! Bewaar dat kookvocht. Het is zo zonde als je dat wegspoelt. Je kunt het gebruiken voor een mosselsoep of een andere vissoep. In dit geval gaan we het gewoon hergebruiken. Zet dus even een pan of schaal onder dat vergiet en bewaar dat smakelijke kookvocht.
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.
Dan de verfijnde saus
Oké, we geven het onmiddellijk toe. Dit sausje of deze soep hoort niet bij de alledaagse keukentechnieken. Niet iedereen beheerst de techniek van het maken van een Liaison. Toch is het echt niet zo moeilijk en zou je dit gewoon eens moeten proberen. Het maakt namelijk van veel gerechten een net even chiquer gerecht. Zo’n gerecht dat je echt met trots op tafel zet. Dit is koken waar we serieus blij van worden. Geen kant-en-klaar oplossingen maar een gerecht bereidt van alleen maar verse ingrediënten. Een eitje en een scheutje room kan daarin heel veel betekenen.
Mosselen koken: Romig mosselbordje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo verse mosselen
- 1 stukje prei ( 15 cm ), in grove stukken
- 1 stukje wortel ( 15 cm ), in grove stukken
- 1 kleine ui, in grove stukken ( voor de mosselen )
- 1 kleine ui, fijn gesnipperd ( voor de saus )
- 1 stukje selderij in stukken
- 100 ml. witte wijn
- een klontje boter
- zout en peper
- 4 eetlepels pastis
- 50 gram boter
- 200 ml. melk
- 200 ml. visbouillon
- 2 eidooiers
- 200 ml. room
- 50 gram zeekraal
- een handje platte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Mosselen koken: Zo maak je het chique:
Begin met het goed schoonmaken en spoelen van de mosselen. Doe de mosselen met prei, ui, wortel, selderij en wijn in de pan. Dek af en breng aan de kook en laat de mosselen koken tot ze open zijn. Ze gaan open in ca. 5 minuten. Giet de mosselen dan af, maar bewaar het kookvocht. Dat gebruiken we straks opnieuw. Verwijder de bovenste schelp van de mossel en houd ze warm (onder folie).
Laat in een pannetje de boter smelten en voeg de gesnipperde ui toe. Laat de ui even stoven. Voeg dan het mosselvocht, de melk en de visbouillon toe tot je samen zo’n 600 ml hebt. Laat zachtjes 5 minuten sudderen. Voeg pastis en zeekraal toe en zet het vuur uit.
Klop de eidooiers los in de room. Dit noemen we een liaison. Voeg dit mengsel toe aan de saus, maar pas als de saus niet meer kookt!!
Verdeel de mosselen op bordjes en verdeel hierover de saus. Werk speels af met wat platte peterselie.
Mosselen koken is eenvoudig. Met dit luxe sausje wordt het een feest. Serveer met een stukje lekker brood.
Tafel lekker !!
de saus was ok, maar zo gauw ik de saus over de mosselen gooide begon alles te schiften. Wat klopt hier niet?
Dat is op afstand heel moeilijk te zeggen Joke. Maar waarschijnlijk is er ergens iets te warm geweest. Dat kunnen de mosselen zijn, maar dat kan ook de saus geweest zijn voor het toevoegen van de eidooier.