• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
vrijdag, januari 22, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Voorgerecht

Mosselen koken; Van basisrecept naar een topper op tafel

Serveer jouw culinaire passie

door Arianne Parent
in Voorgerecht
Mosselen koken Romig mosselbordje
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Mosselen koken – We hebben er hier al vaker over geschreven. Een flinke pan mosselen op tafel is gewoon één groot bourgondisch feest. Super makkelijk en echt genieten. We hebben het dan over het basisrecept voor mosselen uiteraard. 10 minuutjes koken met wat groente erbij. Brood of friet, sausjes en smullen maar. Maar mosselen koken kan ook een beetje spannender, een beetje luxer, een beetje chiquer. In onderstaand recept laten we je zien hoe je van dat basisrecept een luxe feestje maakt waar je gasten écht van onder de indruk zijn.

Eerst de mosselen koken

Ook in dit recept beginnen we met de absolute basis. Mosselen, wijn, verse groenten en dan gewoon die mosselen koken. Niets moeilijks aan. Bij het afgieten van die verse gekookte mosselen spoel je al die mooie smaken zomaar door het gootsteenputje. Niet doen! Bewaar dat kookvocht. Het is zo zonde als je dat wegspoelt. Je kunt het gebruiken voor een mosselsoep of een andere vissoep. In dit geval gaan we het gewoon hergebruiken. Zet dus even een pan of schaal onder dat vergiet en bewaar dat smakelijke kookvocht.

Tip: Bestel nu je Zeeuwse mosselen online

Dan de verfijnde saus

Oké, we geven het onmiddellijk toe. Dit sausje of deze soep behoort niet tot de alledaagse keukentechnieken. Niet iedereen beheerst de techniek van het maken van een Liaison. Toch is het echt niet zo moeilijk en zou je dit gewoon eens moeten proberen. Het maakt namelijk van veel gerechten een net even chiquer gerecht. Zo’n gerecht dat je echt met trots op tafel zet. Dit is koken waar we serieus blij van worden. Geen kant-en-klaar oplossingen maar een gerecht bereidt van alleen maar verse ingrediënten. Een eitje en een scheutje room kan daarin heel veel betekenen.

Mosselen koken: Romig mosselbordje

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo verse mosselen
  • 1 stukje prei ( 15 cm ), in grove stukken
  • 1 stukje wortel ( 15 cm ), in grove stukken
  • 1 kleine ui, in grove stukken ( voor de mosselen )
  • 1 kleine ui, fijn gesnipperd ( voor de saus )
  • 1 stukje selderij in stukken
  • 100 ml. witte wijn
  • een klontje boter
  • peper en zout
  • 4 eetlepels pastis
  • 50 gram boter
  • 200 ml. melk
  • 200 ml. visbouillon
  • 2 eidooiers
  • 200 ml. room
  • 50 gram zeekraal
  • een handje platte peterselie

Bereidingswijze van dit recept

Mosselen koken: Zo maak je het chique:

Begin met het goed schoonmaken en spoelen van de mosselen. Doe de mosselen met prei, ui, wortel, selderij en wijn in de pan. Dek af en breng aan de kook en laat de mosselen koken tot ze open zijn.  Ze gaan open in ca. 5 minuten. Giet de mosselen dan af maar bewaar het kookvocht. Dat gebruiken we straks opnieuw. Verwijder de bovenste schelp van de mossel en houd ze warm (onder folie).

Laat in een pannetje de boter smelten en voeg de gesnipperde ui toe. Laat de ui even stoven. Voeg dan het mosselvocht, de melk en de visbouillon toe tot je samen zo’n 600 ml. hebt. Laat zachtjes 5 minuten sudderen. Voeg pastis en zeekraal toe en zet het vuur uit.

Klop de eidooiers los in de room. Dit noemen we een liaison. Voeg dit mengsel toe aan de saus maar pas als de saus niet meer kookt!!

Verdeel de mosselen op bordjes en verdeel hierover de saus. Werk speels af met wat platte peterselie.

Mosselen koken is eenvoudig. Met dit luxe sausje wordt het een feest. Serveer met een stukje lekker brood.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Mosselen

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Stoemp
Stamppot

Stoemp van de kust; Vlaamse stamppot met vis

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Bouillabaisse
Soep

Bouillabaisse zelf maken; proef de sfeer van Zuid-Frankrijk op je bord

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen met blond bier en gerookt spek
Visgerechten

Mosselen met blond bier en gerookt spek

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

Fish & Chips
Visgerechten

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Echte fish & chips van kabeljauw in een verrukkelijk krokant beslag. Fish & Chips is razend populair. Zelf maken is...

Lees verder
tutti frutti compote

Tutti Frutti Compote ( 2 varianten )

risotto met kabeljauw en schorseneren

Risotto met kabeljauw en schorseneren

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Cecile op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen