Open lasagne met gerookte paling en kruidensaus – dit voorgerecht is mooi om te zien, geweldig lekker en vrij eenvoudig te maken!
Open lasagne met gerookte paling
Lasagne kennen we allemaal, maar een open lasagne is iets minder bekend. Het verschil zit hem er in dat bij een open lasagne de lasagne bladeren en de vulling eerst gegaard worden en dat de open lasagne meestal op het bord pas wordt opgebouwd. Hij wordt dus niet in de oven in de saus gegaard. Doordat alle onderdelen apart gegaard worden zijn de mogelijkheden eindeloos. Daarom kun je ook gerookte paling gebruiken, want deze wil je niet in een ovenschotel verwerken dat is eeuwig zonde.
Een mooi en smakelijk gerecht
Open lasagne met gerookte paling is behalve erg lekker ook erg mooi om te zien. En het leuke aan dit gerecht is dat het ook nog eens vrij makkelijk te bereiden is door het gebruik van gerookte vis. Je zorgt voor heerlijke gerookte paling, een makkelijke kruidensaus met verse kruiden en verse lasagnevellen die je eerst op maat maakt en dan een paar minuten kookt. Lees hier hoe je zelf verse pasta maakt. Pastavellen uit het koelvak kunnen een uitkomst zijn voor de minder ervaren kok of om tijd te winnen. Op het bord stapel je alles in laagjes en klaar ben je.
Verse kruiden maken het af
Een gerecht als dit staat of valt met het gebruik van kruiden en specerijen. Vooral bij vis moet je voorzichtig zijn met welke kruiden je gebruikt om de smaken van de kruiden je visgerechten niet te laten overheersen. Nu is gerookte paling al helemaal op smaak, dus daar hoef je niets meer aan te doen, maar dat betekent wel dat de rest van het gerecht de smaak van de vis goed tot zijn recht moet laten komen. Gebruik daarom zachte smaken en frisse kruiden. In deze open lasagne met gerookte paling houden we het dan ook simpel. We maken een zacht romige saus met verse peterselie en dille en vlak voor het serveren gebruiken we een beetje lekkere olijfolie en leggen een partje limoen op het bord voor de liefhebber.
Open lasagne met gerookte paling en kruidensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- verse lasagnevellen
- 50 gram bloem
- 50 gram roomboter
- 500 ml groentebouillon
- 50 ml slagroom
- +/- 300 gram gerookte paling
- 6 takjes verse peterselie
- 4 takjes verse dille
- zout/peper
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je open lasagne met gerookte paling en kruidensaus:
Haal de gerookte paling uit de koelkast en snijd van iets meer dan de helft 8 mooie stukken, de rest snijd je in reepjes. Zet opzij om op temperatuur te komen.
Maak een bechamelsaus door de boter te smelten. Roer er de bloem door en laat dit even goed doorgaren. Voeg er beetje bij beetje de bouillon aan toe en laat dit goed doorkoken. De saus moet gaar zijn, smaakt deze iets zoetig dan moet hij nog even doorkoken. Zet opzij.
Haal een paar mooie plukjes van de kruiden en leg opzij voor de decoratie. De rest van de kruiden hak je fijn. Snijd 3 cirkels van ongeveer 8 cm doorsnede per persoon uit de lasagnevellen. Breng ruim water met zout aan de kook en kook de verse pasta tot deze beetgaar is, dit zal ongeveer 4-8 minuten zijn, maar dat is heel verschillend per pasta. Om goed te kunnen testen is het makkelijk om een restje deeg van het uitsnijden mee te laten koken en deze te proeven op gaarheid. Roer tussentijds om plakken te voorkomen. Eenmaal gaar leg je de lasagnerondjes op een stukje keukenpapier.
Meng de slagroom door de saus en verwarm dit tot een mooie lopende saus. Voeg wanneer nodig nog iets meer slagroom toe. Zet het vuur uit en meng er de verse kruiden door. Voeg naar smaak een beetje zout en peper toe.
Zet 4 borden klaar en laat op ieder bord een lepeltje saus vallen en strijk dit uit. Dit is om de lasagne op te leggen. Zo gaat deze niet zo schuiven of juist plakken op het bord.
Leg op ieder bord een velletje lasagne. (Verdeel de saus denkbeeldig in 3 porties, 1 portie is voor 4 velletjes lasagne) Schep op ieder rondje een lepel saus die je goed verdeeld. Bestrooi met de helft van de stukjes paling. Herhaal deze stap. Dek alles af met het laatste lasagnevel en verdeel er de rest van de saus over. Decoreer de open lasagne met gerookte paling met de stukken paling en de blaadjes verse kruiden. Serveer lauwwarm met een schijfje citroen.
Tip: Gooi het kookwater niet weg , gebruik dit eventueel om de lasagne rondjes nog even in op te warmen vlak voor het serveren. Dep ze daarna wel even droog om schuiven te voorkomen.
Tafel lekker !!