Panna cotta van peer en Parmezaan; een gedurfd voorgerecht voor kaasliefhebbers.
Een spannend voorgerecht
Deze panna cotta van peer en Parmezaan is een vol en romig voorgerecht met de frisheid van peer. De peer wordt zacht gesmoord in boter met een beetje tijm, deze tijm is zeer vluchtig aanwezig en geeft een extra toets aan je gerecht. Het fruit in deze panna cotta zorgt voor de frisheid en maakt het eigenlijk wat zware gerecht een stukje lichter. Door er ook gestoofde peertjes met balsamico bij te serveren komt alles mooi in balans.
Laat je niet verleiden door het poeder die als Parmezaanse kaas verkocht wordt
Parmezaanse kaas, geen poeder!
Parmezaan is een kaas met een vrij kenmerkende smaak. Er zijn echter ook poeders op de markt die willen doorgaan voor Parmezaanse kaas. Laat je niet verleiden door het gemak maar koop een stuk Parmezaan en rasp deze zelf. Schaaf met een dunschiller ook mooie krullen van deze kaas voor de afwerking van de panna cotta van peer en Parmezaan.
Peren; Lekker, gezond en super veelzijdig
Hollandse peren, lekker, gezond een zeer veelzijdig. Uit het vuistje, in een salade of in gebak. Met peren zit je altijd goed.
Panna cotta van peer en Parmezaan
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 ml slagroom
- 100 ml melk
- 2 takjes tijm
- 50 gram vers geraspte Parmezaan
- 3 peren
- 60 gram suiker
- 5 gram gelatine
- een handje walnoten
- 2 eetlepels rode balsamicoazijn
- zout/peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je panna cotta van peer en Parmezaan:
Leg de gelatine in koud water om te weken. Schil de peren en snijd deze in mooie kleine blokjes. Smelt de boter in een pan, maar laat deze niet verkleuren. Smoor hierin de peren met de tijm tot de peren gaar maar wel nog stevig zijn. Voeg er de melk en de suiker aan toe en breng even aan de kook. Schud het peren/melk mengsel door een zeef. Giet het melkmengsel terug in de pan en verwarm tot tegen de kook. Haal van het vuur knijp de gelatine uit en los de gelatine er in op. Roer goed zodat alle gelatine goed opgelost is. Voeg er de room aan toe en ongeveer 1/3 van de peren. Smeer 6 of 8 kleine vormpjes of glazen in met een beetje zonnebloemolie. Verdeel de panna cotta over de vormpjes. Dek de vormpjes af met huishoudfolie en zet minimaal 3 uur koud weg.
Stort de panna cotta’s op borden. Schaaf er met een dunschiller enkele krullen Parmezaan over. Steek er eventueel een vers klein takje tijm tussen. Laat de panna cotta van peer en Parmezaan een half uurtje op kamertemperatuur komen. Haal de tijm tussen de peertjes uit. Verwarm de peren tot lauwwarm en meng er de balsamico door. Verdeel de peren over de borden en verdeel er stukjes walnoten over. Serveer de panna cotta van peer en Parmezaan met toast of roggebrood.
Tafel lekker !!