Panna cotta van peer en Parmezaan – Een gedurfd voorgerecht voor kaasliefhebbers!
Een spannend voorgerecht
De panna cotta van peer en Parmezaan is een vol en romig voorgerecht met de frisheid van peer. De peer wordt zacht gesmoord in boter met een beetje tijm, de tijm is heel vluchtig aanwezig en geeft een extra toets aan je gerecht. Het fruit in de panna cotta zorgt voor de frisheid en maakt het eigenlijk wat zware gerecht een stukje lichter. Door er ook gestoofde peertjes met balsamico bij te serveren komt alles mooi in balans.
Laat je niet verleiden door het poeder dat als Parmezaanse kaas verkocht wordt
Parmezaanse kaas, dus vers geraspt, en geen poeder!
Parmezaan is een Italiaanse kaas met een vrij kenmerkende smaak. Er zijn echter ook poeders op de markt die moeten doorgaan voor Parmezaanse kaas. Je kent die zakjes ongetwijfeld wel. Maar laat je niet verleiden door het gemak van zo’n zakje, maar koop een stuk Parmezaan en rasp de kaas zelf. Dan proef je pas echt Parmezaanse kaas. Schaaf met een dunschiller ook mooie krullen van de kaas voor de afwerking van de panna cotta van peer en Parmezaan.
Peren; Lekker, gezond en super veelzijdig
Hollandse peren, lekker, gezond een zeer veelzijdig. Uit het vuistje, in een salade of in gebak. Met peren zit je altijd goed.
Panna cotta van peer en Parmezaan
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 ml slagroom
- 100 ml melk
- 2 takjes tijm
- 50 gram vers geraspte Parmezaan
- 3 peren
- 60 gram suiker
- 5 gram gelatine
- een handje walnoten
- 2 eetlepels rode balsamicoazijn
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je panna cotta van peer en Parmezaan:
Leg de gelatine in koud water om te weken.
Schil de peren en snijd ze in mooie kleine blokjes.
Smelt de boter in een pan, maar laat hem niet verkleuren. Smoor hierin de peren met de tijm tot de peren gaar maar wel nog stevig zijn. Voeg er de melk en de suiker aan toe en breng even aan de kook.
Schud het peren/melk mengsel door een zeef.
Giet het melkmengsel terug in de pan en verwarm tot tegen de kook. Haal van het vuur. Schud de gelatine uit en los de gelatine er in op. Roer goed zodat alle gelatine goed opgelost is. Voeg er de room aan toe en ongeveer 1/3 van de peren.
Smeer 6 of 8 kleine vormpjes of glazen in met een beetje zonnebloemolie. Verdeel de panna cotta over de vormpjes. Dek de vormpjes af met huishoudfolie en zet minimaal 3 uur koud weg.
Stort de panna cotta’s op borden. Schaaf er met een dunschiller enkele krullen Parmezaan over. Steek er eventueel een vers klein takje tijm tussen.
Laat de panna cotta van peer en Parmezaan een half uurtje op kamertemperatuur komen. Haal de tijm tussen de peertjes uit. Verwarm de peren tot lauwwarm en meng er de balsamico door.
Verdeel de peren over de borden en verdeel er stukjes walnoten over.
Serveer de panna cotta van peer en Parmezaan met toast of roggebrood.
Tafel lekker !!