• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Voorgerecht

Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Redactie door Redactie
in Voorgerecht
1
4
paté maken

Paté maken, heerlijk om zelf te doen – Tijdens de feestjes en feestdagen vindt je deze lekkernij vaak op tafel. Paté! Op een toastje of verwerkt in een voorgerecht met een mooie chutney. Maar niemand maakt bijna zijn eigen paté en dat is jammer. Want als je een leuke uitdaging zoekt die echt de moeite waard is, dan is dat wel paté maken.

En ja, paté maken kost tijd. Maar het resultaat is een echte lekkernij.

Wat is een paté eigenlijk?

Paté is een vleesgerecht en heeft altijd lever als ingrediënt. Paté is een uitermate geschikte techniek om vlees langer houdbaar te maken. En dan vooral de lever, want die is maar heel beperkt houdbaar. Door het “au bain-marie” garen dood je veel bacteriën en blijft het langer houdbaar. Bovendien kun je paté prima invriezen.

Vaak zit er ook room in de paté, dit zorgt ervoor dat je paté mooi smeuïg wordt. Het vet en de gelatine die vrij komt zorgt ervoor dat de bovenkant afgedicht word.

Eindeloos variëren

Je kunt een paté maken die bijna zo glad is als mousse of een paté die nog hele stukjes vlees bevat. Ook qua smaak kun je eindeloos variëren. Denk aan verschillende soorten vlees, wild en gevogelte. Specerijen, groenten, fruit, kruiden, likeur etc. Dan zijn er nog warme patés, koude patés en patés in een krokante korst. Ook wel als “Paté en croute” genoemd op zijn Frans.

Gebruik verse lever!

Het allerbelangrijkste bij het maken van paté is dat je verse lever gebruikt die van goede kwaliteit is. Bestel bijvoorbeeld de lever en de andere soorten vlees die je wilt gebruiken bij je slager. Vertel hem dat het voor een paté is en hij zal je graag vertellen welke stukken vlees geschikt zijn voor paté. Verder is een goed scherp koksmes, geschikt voor vlees, een must-have.

paté maken

Tip: Paté is heerlijk met appelchutney

Pate maken

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 90 gram eendenborstfilet (ongeveer een 0.5 filet)
  • 250 gram spek (rechte plakken)
  • 150 gram kippendij (ontbeend zonder vel)
  • 150 gram kippenlever
  • 150 gram wild (bv. Fazantfilet)
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • ½ tl piment (gemalen)
  • ½ tl jeneverbes (gemalen)
  • ½ el peterselie (gehakt)
  • 1 el calvados
  • 50 ml droge sherry
  • 50 ml room
  • Boter voor invetten

Bereidingswijze van dit recept

Paté maken doe je zo:

Zet al het vlees klaar op je aanrecht samen met een stapeltje schone bakjes. Begin met de eendenborstfilet. Maak met je vingers het vel los van het vlees. Aan één kant zit het vast aan de filet. Daar snij je het door. Zo haal je het vel van de filet af.

Snij het vel in hele kleine blokjes. Is het vel erg zacht en week? Leg het vel dan even plat in de vriezer. Als het hard is, snijd het veel beter. Snij vervolgens de eendenborst in blokjes van ongeveer 1cm.

Hou voldoende spekreepjes achter om je vorm te bekleden. Snij de rest in fijne reepjes en doe ook deze in een schaaltje. Snij de kippendij, kippenlever en fazantfilet vervolgens ook in kleine blokjes van 1 cm. Zit er nog wat vet aan de fazant? Voeg dit in kleine blokjes toe aan het eendenvet.

Doe de spek, 1/3 van de kip, 1/3 van eend, 1/3 kippenlever en 1/3 van de fazant apart in een schaal. Doe de rest van het vlees en het vet in een keukenmachine met mesblad.  Maal dit nu tot een heel fijn gehakt. Doe het fijne gehakt in een schaal. Voeg hier het het overige vlees, geperste knoflook, piment, jeneverbes, peterselie, calvados, sherry en room aan toe, en meng alles goed samen. Dek de schaal goed af en laat dit een nacht goed marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Gebruik een rechthoekig bakblik (bv. een cakeblik) van 1L. Vet deze in met wat boter en bedek de schaal me spek zoals je kunt zien op de foto. Zorg voor een overlap zodat je de vulling straks kunt afdekken. Als het bakblik bekleed is met spek kun je hem vullen met de vulling. Druk dit goed aan en vouw de overhangende spek over de vulling heen. Bedek het vlees met een stukje bakpapier en doe zilverfolie over het bakblik heen.

Neem een ovenschaal en doe hier een dubbel gevouwen vaatdoekje onderin. Vul de ovenschaal met heet water en zet hier het bakblik met de paté in. De schaal zou tot net onder de rand vol moeten zitten met water. Zet de schaal voorzichtig in de oven en verlaag de temperatuur naar 160 graden Celsius. Bak de paté nu 1,5 uur in de oven.

Haal na 1,5 uur de paté uit de oven en laat de paté nog een uur in het waterbad afkoelen. Haal na een uur de paté uit het waterbad en laat hem geheel afkoelen. Neem een plankje of tweede bakblik van ongeveer dezelfde maat . En zet deze op afgedekte paté. Doe hier zware potten conserven op en plaats het geheel een nacht in de koelkast.

De volgende dag is het net het uitpakken van een cadeautje. Je haalt het gewicht, folie en het bakpapier eraf. Haal het vet en de gelatine eraf en je paté is klaar om er van te smullen of om in te vriezen voor een speciaal moment.

Tafel lekker !!

Tags: LeverVleesVlees - GevogelteVlees - KipVlees - Kippendijen
DeelPin422Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Carpaccio van honingmeloen
Voorgerecht

Carpaccio van honingmeloen ( Voorgerecht )

Gevulde vleestomaten met avocado mozzarella salade
Voorgerecht

Gevulde vleestomaten met avocado mozzarella salade

Gravad Lax - Gemarineerde zalm
Voorgerecht

Gravad Lax, gemarineerde zalm

tataki van tonijn
Voorgerecht

Tataki van tonijn

asperges met gerookte zalm
Voorgerecht

Asperges met gerookte zalm, een smaakvol voorafje

Gebakken feta of Saganaki cheese
Hapjes

Gebakken feta oftewel Saganaki cheese

Scampi met romig komkommersausje
Voorgerecht

Scampi met romig komkommersausje

tartaar van dorade
Voorgerecht

Tartaar van Dorade; De Hollandse Sushi

Reacties 4

  1. G smeenk says:
    4 maanden geleden

    Beste
    Er staat niet bij hoe de gelatine gemaakt- en hoe deze wordt gebruikt bij het afdekken van de paté…..?
    Graag nog tips hierover
    M vr dank

    Beantwoorden
    • Suzanne says:
      3 maanden geleden

      De gelatine komt vanzelf naar boven tijdens het bakken en wordt als het later afkoelt harder. Echter er staat in het recept dat je het vet en de gelatine eraf moet halen, maar ik vind juist die gelatine laag zo lekker bij de paté. Ze staan nu af te koelen in de waterbak, het ruikt waanzinnig en ben benieuwd hoe het smaakt.

      Beantwoorden
  2. Aad says:
    1 jaar geleden

    ik heb de paté gemaakt is verrassend goed en lekker ik ga hem zeker nog vaker maken een toppertje

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Leuk Aad! Ik voorspel meer gasten rond borreltijd de komende periode ?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen