• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, januari 16, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Voorgerecht

Paté maken, heerlijk om zelf te doen

door Redactie
in Voorgerecht
paté maken
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Paté maken, heerlijk om zelf te doen – Tijdens de feestjes en feestdagen vindt je deze lekkernij vaak op tafel. Paté! Op een toastje of verwerkt in een voorgerecht met een mooie chutney. Maar niemand maakt bijna zijn eigen paté en dat is jammer. Want als je een leuke uitdaging zoekt die echt de moeite waard is, dan is dat wel paté maken.

En ja, paté maken kost tijd. Maar het resultaat is een echte lekkernij.

Wat is een paté eigenlijk?

Paté is een vleesgerecht en heeft altijd lever als ingrediënt. Paté is een uitermate geschikte techniek om vlees langer houdbaar te maken. En dan vooral de lever, want die is maar heel beperkt houdbaar. Door het “au bain-marie” garen dood je veel bacteriën en blijft het langer houdbaar. Bovendien kun je paté prima invriezen.

Vaak zit er ook room in de paté, dit zorgt ervoor dat je paté mooi smeuïg wordt. Het vet en de gelatine die vrij komt zorgt ervoor dat de bovenkant afgedicht word.

Eindeloos variëren

Je kunt een paté maken die bijna zo glad is als mousse of een paté die nog hele stukjes vlees bevat. Ook qua smaak kun je eindeloos variëren. Denk aan verschillende soorten vlees, wild en gevogelte. Specerijen, groenten, fruit, kruiden, likeur etc. Dan zijn er nog warme patés, koude patés en patés in een krokante korst. Ook wel als “Paté en croute” genoemd op zijn Frans.

Gebruik verse lever!

Het allerbelangrijkste bij het maken van paté is dat je verse lever gebruikt die van goede kwaliteit is. Bestel bijvoorbeeld de lever en de andere soorten vlees die je wilt gebruiken bij je slager. Vertel hem dat het voor een paté is en hij zal je graag vertellen welke stukken vlees geschikt zijn voor paté. Verder is een goed scherp koksmes, geschikt voor vlees, een must-have.

paté maken

Tip: Paté is heerlijk met appelchutney

Pate maken

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 90 gram eendenborstfilet (ongeveer een 0.5 filet)
  • 250 gram spek (rechte plakken)
  • 150 gram kippendij (ontbeend zonder vel)
  • 150 gram kippenlever
  • 150 gram wild (bv. Fazantfilet)
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • ½ tl piment (gemalen)
  • ½ tl jeneverbes (gemalen)
  • ½ el peterselie (gehakt)
  • 1 el calvados
  • 50 ml droge sherry
  • 50 ml room
  • Boter voor invetten

Bereidingswijze van dit recept

Paté maken doe je zo:

Zet al het vlees klaar op je aanrecht samen met een stapeltje schone bakjes. Begin met de eendenborstfilet. Maak met je vingers het vel los van het vlees. Aan één kant zit het vast aan de filet. Daar snij je het door. Zo haal je het vel van de filet af.

Snij het vel in hele kleine blokjes. Is het vel erg zacht en week? Leg het vel dan even plat in de vriezer. Als het hard is, snijd het veel beter. Snij vervolgens de eendenborst in blokjes van ongeveer 1cm.

Hou voldoende spekreepjes achter om je vorm te bekleden. Snij de rest in fijne reepjes en doe ook deze in een schaaltje. Snij de kippendij, kippenlever en fazantfilet vervolgens ook in kleine blokjes van 1 cm. Zit er nog wat vet aan de fazant? Voeg dit in kleine blokjes toe aan het eendenvet.

Doe de spek, 1/3 van de kip, 1/3 van eend, 1/3 kippenlever en 1/3 van de fazant apart in een schaal. Doe de rest van het vlees en het vet in een keukenmachine met mesblad.  Maal dit nu tot een heel fijn gehakt. Doe het fijne gehakt in een schaal. Voeg hier het het overige vlees, geperste knoflook, piment, jeneverbes, peterselie, calvados, sherry en room aan toe, en meng alles goed samen. Dek de schaal goed af en laat dit een nacht goed marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Gebruik een rechthoekig bakblik (bv. een cakeblik) van 1L. Vet deze in met wat boter en bedek de schaal me spek zoals je kunt zien op de foto. Zorg voor een overlap zodat je de vulling straks kunt afdekken. Als het bakblik bekleed is met spek kun je hem vullen met de vulling. Druk dit goed aan en vouw de overhangende spek over de vulling heen. Bedek het vlees met een stukje bakpapier en doe zilverfolie over het bakblik heen.

Neem een ovenschaal en doe hier een dubbel gevouwen vaatdoekje onderin. Vul de ovenschaal met heet water en zet hier het bakblik met de paté in. De schaal zou tot net onder de rand vol moeten zitten met water. Zet de schaal voorzichtig in de oven en verlaag de temperatuur naar 160 graden Celsius. Bak de paté nu 1,5 uur in de oven.

Haal na 1,5 uur de paté uit de oven en laat de paté nog een uur in het waterbad afkoelen. Haal na een uur de paté uit het waterbad en laat hem geheel afkoelen. Neem een plankje of tweede bakblik van ongeveer dezelfde maat . En zet deze op afgedekte paté. Doe hier zware potten conserven op en plaats het geheel een nacht in de koelkast.

De volgende dag is het net het uitpakken van een cadeautje. Je haalt het gewicht, folie en het bakpapier eraf. Haal het vet en de gelatine eraf en je paté is klaar om er van te smullen of om in te vriezen voor een speciaal moment.

Tafel lekker !!

Tags: LeverVlees - GevogelteVlees - KippendijenVlees - Wild

Gerelateerde Artikelen & Recepten

konijn in het zuur
Stoofschotel

Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht

crispy chicken recept krokante kippendijen
Hapjes

Crispy Chicken; Krokant gebakken kippendijen

Gua bao met pulled chicken
Hartig

Gua bao met pulled chicken

Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen
Vleesgerechten

Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen

Stoofpotje van everzwijn
Stoofschotel

Stoofpotje van everzwijn; winterkost bij uitstek

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Wil je eens een andere gehaktbal dan de bekende, Hollandse gehaktbal, ga dan eens voor de lekker pittige Tex-Mex gehaktballen.

Lees verder
Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

ovenschotel met prei en varkenshaas

Ovenschotel met prei en varkenshaas

Handige kooktips

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en...

Lees verder
Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • m op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • ineke op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Elise op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Maaike op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Connie op Spinaziestamppot met een Italiaans tintje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen