• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Voorgerecht

Paté maken, heerlijk om zelf te doen

door Redactie
in Voorgerecht
1
11
paté maken

Paté maken, heerlijk om zelf te doen – Tijdens de feestjes en feestdagen vindt je deze lekkernij vaak op tafel. Paté! Op een toastje of verwerkt in een voorgerecht met een mooie chutney. Maar niemand maakt bijna zijn eigen paté en dat is jammer. Want als je een leuke uitdaging zoekt die echt de moeite waard is, dan is dat wel paté maken.

En ja, paté maken kost tijd. Maar het resultaat is een echte lekkernij.

Wat is een paté eigenlijk?

Paté is een vleesgerecht en heeft altijd lever als ingrediënt. Paté is een uitermate geschikte techniek om vlees langer houdbaar te maken. En dan vooral de lever, want die is maar heel beperkt houdbaar. Door het “au bain-marie” garen dood je veel bacteriën en blijft het langer houdbaar. Bovendien kun je paté prima invriezen.

Vaak zit er ook room in de paté, dit zorgt ervoor dat je paté mooi smeuïg wordt. Het vet en de gelatine die vrij komt zorgt ervoor dat de bovenkant afgedicht word.

Eindeloos variëren

Je kunt een paté maken die bijna zo glad is als mousse of een paté die nog hele stukjes vlees bevat. Met de smaak kun je ook eindeloos variëren. Denk aan verschillende soorten vlees, wild en gevogelte. Specerijen, groenten, fruit, kruiden, likeur etc. Dan zijn er nog warme patés, koude patés en patés in een krokante korst. Ook wel als “Paté en croute” genoemd op zijn Frans.

Gebruik verse lever!

Het allerbelangrijkste bij het maken van paté is dat je verse lever gebruikt die van goede kwaliteit is. Bestel bijvoorbeeld de lever en de andere soorten vlees die je wilt gebruiken bij je slager. Vertel hem dat het voor een paté is en hij zal je graag vertellen welke stukken vlees geschikt zijn voor paté. Verder is een goed scherp koksmes, geschikt voor vlees, een must have.

paté maken

Tip: Paté is heerlijk met appelchutney

Kippendijen

Kippendijen; een veelzijdig stukje kip

Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?

Pate maken

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 90 gram eendenborstfilet (ongeveer een 0.5 filet)
  • 250 gram spek (rechte plakken)
  • 150 gram kippendij (ontbeend zonder vel)
  • 150 gram kippenlever
  • 150 gram wild (bv. Fazantfilet)
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • ½ tl piment (gemalen)
  • ½ tl jeneverbes (gemalen)
  • ½ el peterselie (gehakt)
  • 1 el calvados
  • 50 ml droge sherry
  • 50 ml room
  • Boter voor invetten

Bereidingswijze van dit recept

Paté maken doe je zo:

Zet al het vlees klaar op je aanrecht samen met een stapeltje schone bakjes. Begin met de eendenborstfilet. Maak met je vingers het vel los van het vlees. Aan één kant zit het vast aan de filet. Daar snij je het door. Zo haal je het vel van de filet af.

Snij het vel in hele kleine blokjes. Is het vel erg zacht en week? Leg het vel dan even plat in de vriezer. Als het hard is, snijd het veel beter. Snij vervolgens de eendenborst in blokjes van ongeveer 1cm.

Hou voldoende spekreepjes achter om de vorm te bekleden. Snij de rest in fijne reepjes en doe ook deze in een schaaltje. Snij de kippendij, kippenlever en fazantfilet vervolgens ook in kleine blokjes van 1 cm. Zit er nog wat vet aan de fazant? Voeg dit in kleine blokjes toe aan het eendenvel.

Doe de spek, 1/3 van de kip, 1/3 van eend, 1/3 kippenlever en 1/3 van de fazant apart in een schaal. Doe de rest van het vlees en het vet in een keukenmachine met mesblad.  Maal dit nu tot een heel fijn gehakt. Doe het fijne gehakt in een schaal. Voeg hier het overige vlees, geperste knoflook, piment, jeneverbes, peterselie, calvados, sherry en room aan toe, en meng alles goed samen. Dek de schaal goed af en laat dit een nacht goed marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Gebruik een rechthoekig bakblik (bv. een cakeblik) van 1L. Vet deze in met wat boter en bedek de schaal me spek zoals je kunt zien op de foto. Zorg voor een overlap zodat je de vulling straks kunt afdekken. Als het bakblik bekleed is met spek kun je hem vullen met de vulling. Druk dit goed aan en vouw de overhangende spek over de vulling heen. Bedek het vlees met een stukje bakpapier en doe zilverfolie over het bakblik heen.

Neem een ovenschaal en doe hier een dubbel gevouwen vaatdoekje onderin. Vul de ovenschaal met heet water en zet hier het bakblik met de paté in. De schaal zou tot net onder de rand vol moeten zitten met water. Zet de schaal voorzichtig in de oven en verlaag de temperatuur naar 160 graden Celsius. Bak de paté nu 1,5 uur in de oven.

Haal na 1,5 uur de paté uit de oven en laat de paté nog een uur in het waterbad afkoelen. Haal na een uur de paté uit het waterbad en laat hem geheel afkoelen. Neem een plankje of tweede bakblik van ongeveer dezelfde maat. En zet deze op afgedekte paté. Doe hier zware potten conserven op en plaats het geheel een nacht in de koelkast.

De volgende dag is het net het uitpakken van een cadeautje. Je haalt het gewicht, folie en het bakpapier eraf. Haal het vet en de gelatine eraf en je paté is klaar om er van te smullen of om in te vriezen voor een speciaal moment.

Tafel lekker !!

Tags: LeverVleesVlees - Gevogelte
DeelPin452Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese
Voorgerecht

Risotto alla Milanese

Varkensragout
Voorgerecht

Varkensragout; van procureur

carpaccio van ossenhaas
Voorgerecht

Carpaccio van ossenhaas

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas
Hapjes

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas

pannacotta peer parmezaan
Voorgerecht

Panna cotta van peer en Parmezaan

Wildragout
Hoofdgerecht

Wildragout; van wild zwijn en hert

Wildragout met paddenstoelen en groene peper
Hoofdgerecht

Wildragout met paddenstoelen en groene peper

Reacties 11

  1. Ger Dikhoff says:
    4 dagen geleden

    Ik mis nog zout en wat peper. Piment kan worden vervangen door gekneusde kruidnagel en zwarte peper..

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 dagen geleden

      Kruiden mag natuurlijk altijd naar eigen smaak. Leuk dat je de paté geprobeerd hebt Ger 😉

      Beantwoorden
  2. Linda Van hemelryck says:
    3 maanden geleden

    Als ik pate maak is die nooit smeerbaar graag een tips. Groetjes linda

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 maanden geleden

      Zie de tekst Linda, meer room toevoegen helpt!

      Beantwoorden
  3. lecluyse guido says:
    3 maanden geleden

    hoeveel eendevet moet er gebruikt worden

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 maanden geleden

      Geen. Sorry, er stond een spelfoutje in. Eendenvet, moet in dit geval eendenvel zijn. We hebben het direct aangepast in het recept.

      Beantwoorden
      • guido lecluyse says:
        2 maanden geleden

        bedankt

        Beantwoorden
  4. G smeenk says:
    1 jaar geleden

    Beste
    Er staat niet bij hoe de gelatine gemaakt- en hoe deze wordt gebruikt bij het afdekken van de paté…..?
    Graag nog tips hierover
    M vr dank

    Beantwoorden
    • Suzanne says:
      11 maanden geleden

      De gelatine komt vanzelf naar boven tijdens het bakken en wordt als het later afkoelt harder. Echter er staat in het recept dat je het vet en de gelatine eraf moet halen, maar ik vind juist die gelatine laag zo lekker bij de paté. Ze staan nu af te koelen in de waterbak, het ruikt waanzinnig en ben benieuwd hoe het smaakt.

      Beantwoorden
  5. Aad says:
    2 jaar geleden

    ik heb de paté gemaakt is verrassend goed en lekker ik ga hem zeker nog vaker maken een toppertje

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Leuk Aad! Ik voorspel meer gasten rond borreltijd de komende periode ?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen