• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Voorgerecht

Risotto alla Milanese

De basis! Belangrijke ingrediënten: rundermerg, saffraan en Parmezaanse kaas

door Elise de Haan
in Voorgerecht
0
0
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese – Oftewel Milanese risotto. Dit is een klassiek gerecht uit de regio Lombardije, in Noord-Italië. Het is een heel eenvoudige risotto, die zijn gele kleur te danken heeft aan de saffraan die wordt toegevoegd bij het bereiden, en die op smaak wordt gebracht met Parmezaanse kaas. Risotto alla Milanese wordt meestal geserveerd als voorgerecht, hoewel het ook wel als bijgerecht bij vleesmaaltijden wordt gegeven.

Een bijzonder ingrediënt

Risotto alla Milanese wordt traditioneel gemaakt met een ingrediënt waarvoor veel Nederlanders misschien hun neus op zullen halen, namelijk rundermerg. Rundermerg zit in een schenkel. Diezelfde schenkels die we gebruiken om bouillon van te trekken. Officieel hoort het in het recept en je vindt er weinig van terug, het is meer een smaakmaker. Als het je echt tegenstaat laat het dan gewoon weg.

Parmezaanse kaas

Risotto alla Milanese breng je op smaak met Parmezaanse kaas. Dit is een harde Italiaanse kaas die vooral geraspt gebruikt wordt. Je kunt overal geraspte Parmezaan kopen in zakjes, maar doe je zelf een plezier en koop een stukje, dat je zelf raspt of schaaft. Dat maakt echt verschil met de kwaliteit uit de zakjes.

Risotto alla Milanese – tips

Deze risotto wordt bereid met saffraan. Je hebt er maar heel weinig van nodig, maar het is geen goedkoop ingrediënt. Toch kun je het beste wel echte saffraan gebruiken om de risotto te bereiden en het gerecht een mooie gele kleur te geven.

Houd je risotto over? Maak dan eens arancini. Dit zijn gefrituurde risottoballetjes. Als je ze eenmaal hebt geproefd kook je voortaan stiekem altijd een beetje extra risotto alla Milanese. Je kunt arancini overigens maken van alle soorten risotto. Een prima manier om restjes te verwerken!

Eet je liever vegetarisch? Maak de risotto dan met een krachtige groentebouillon en laat het rundermerg eruit. Vervang de rundermerg door 30 gram extra boter.

Risotto alla Milanese

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 350 gram risottorijst
  • 1 kleine ui, fijn gesnipperd
  • 150 ml witte wijn
  • 1 liter runderbouilon
  • 1 buisje saffraan
  • 80 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 30 gram boter
  • 30 gram rundermerg (1 kleine schenkel)
  • zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je risotto alla Milanese:

Zet alles dat je nodig hebt klaar. Zo kun je je aandacht bij het bereiden van de risotto houden en voorkom je dat het gerecht aanbrandt omdat je niet op tijd bouillon toegevoegd hebt of geroerd.

Zorg dat de bouillon heet is.

Haal 30 gram merg uit de schenkel.

Verhit de boter in een braadpan, en bak hierin op een laag vuurtje de merg. Je zult zien dat die wegsmelt en je alleen wat korreltjes overhoudt. Voeg de ui toe en bak deze glazig. Doe de rijst erbij en roer deze goed, zodat alle rijstkorrels een laagje vet krijgen. Blus af met de wijn. Voeg de saffraan toe.

Zodra de wijn is opgenomen door de rijst, schenk je een scheutje van de warme runderbouillon bij de rijst. Je blijft roeren tot dit geheel is opgenomen door de rijst. Dan doe je er weer een scheutje bouillon bij, blijven roeren etc. Dat blijf je herhalen je tot alle bouillon door de rijst is opgenomen. De rijst zou nu gaar moeten zijn. Dit proces zal ongeveer 20 minuten duren.

Proef nu of de risotto gaar is.

Roer de Parmezaanse kaas door de risotto en laat hem goed smelten. Haal de pan van het vuur. Breng de risotto op smaak met zout als dat nodig is.

Serveer als voorgerecht of als bijgerecht bij bijvoorbeeld ossobuco. Schaaf op het bord nog wat Parmezaan over de risotto.

Tafel lekker !!

Tags: Italiaanse kaasKaasKaas - Parmezaanse Kaasrisotto
DeelPin7Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa
Voorgerecht

Kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa

Bruschetta met gegrilde groenten
Hapjes

Bruschetta met gegrilde groenten

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas
Hapjes

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Varkensragout
Voorgerecht

Varkensragout; van procureur

carpaccio van ossenhaas
Voorgerecht

Carpaccio van ossenhaas

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas
Hapjes

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas

pannacotta peer parmezaan
Voorgerecht

Panna cotta van peer en Parmezaan

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen