Sardineballetjes of Polpette di sarde – Dit gerechtje is afkomstig van het Italiaanse eiland Sicilië. Wij maken ze natuurlijk zelf. Serveer ze als voor- of bijgerecht, en als er dan een restje overblijft zet je ’s avonds een schaaltje naast je glas wijn. Traditioneel worden ze gefrituurd, maar in een koekenpan met antiaanbaklaag is dit zeker ook goed te doen. Ik gebruik hier sardines uit blik, je kunt natuurlijk ook voor de verse sardines gaan. Verder kun je variëren met ingrediënten als noten en kaas, of je gebruikt andere kruiden die bij jouw smaak passen. Ik maakte er een frisse dressing bij die de smaak van de vis echt heel goed naar boven haalt.
Sardineballetjes of Polpette di sarde
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 blikjes sardines van 120 gr natuur op olie
- 1/2 ui geraspt
- 50 gram paneermeel
- 1 eiwit
- 1 scheutje zoete witte wijn
- 2 grote eetlepels rozijnen
- een handvol verse Marokkaanse munt
- 1 potje yoghurt
- 1 grote lepel mayonaise
- 1 limoen geraspt en erna pellen en in 5 stukjes snijden om te versieren
- olijfolie om te bakken
- cayennepeper
- zout
Bereidingswijze van dit recept
De sardines uit blik laten uitlekken. Meng en prak ze met een vork samen met de geraspte ui, rozijnen , fijngesneden munt, paneermeel, witte wijn en eiwit. Breng het geheel op smaak met cayennepeper en zout.
Maak kleine balletjes en bak deze voorzichtig aan in olijfolie. Als dressing kun de mayonaise mengen de yoghurt en de limoenrasp , een beetje limoensap en een beetje munt fijngesnipperd. Deze smaakt heerlijk fris bij de sardineballetjes.
Tafel lekker!!