• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Voorgerecht

Tataki van tonijn

door Connie Derks
in Voorgerecht
0
0
tataki van tonijn

Tataki van tonijn – Bij de sushiliefhebbers loopt het water vast al in de mond. Deze bereiding van tonijn is ook erg lekker als onderdeel in een zelfgemaakte poké bowl.

Wat is tataki ?

Tataki is niet zoals velen denken een gerecht, maar tataki is een Japanse bereidingswijze. Vlees of verse vis van hoge kwaliteit wordt heel licht dichtgeschroeid en bijna rauw in dunne plakjes opgediend. Vaak wordt het vlees of de vis, zoals hier de tonijn, gemarineerd en door verse kruiden of sesamzaadjes gerold voor extra smaak.

Tataki van tonijn

Zoals de naam al zegt, is het gemaakt met tonijn. Belangrijk is dat je voor een goed resultaat echt verse tonijn gebruikt. Neem hiervoor een mooie dikke moot om te voorkomen dat de tonijn te gaar wordt. Deze koop je bij een goede vishandel en vind je vaak ook online. Verwerk deze rondvis het liefst dezelfde dag, je eet het tenslotte bijna rauw.

Met een zalig sojasausje

Bij een lekker stukje vis hoort ook een lekker sausje om in te dippen. Dit maakt van de tataki van tonijn een geweldige smaaksensatie. Het zachte bijna zoete van de vis met een zoutige licht prikkelende saus is een ultieme smaak combinatie. Je moet het echt proberen. Maak gelijk wat meer, want het is in de koelkast prima te bewaren. Laat je niet weerhouden door de lange lijst ingrediënten. Deze zijn vooral voor de saus en de groenten en vrij basic. Het bereiden van de tonijn zelf is een fluitje van een cent.

Maak zelf een poké bowl met tataki van tonijn

Je kunt tataki van tonijn serveren als voorgerecht, maar ook als onderdeel van een zelfgemaakt sushi menu. Ook een poké bowl is een uitstekende manier om tataki te serveren. Je maakt hiervoor sushirijst, deze doe je in een kom (bowl) daarop leg je behalve alleen de tonijn mooi gerangschikt allerlei lekkere dingen. Denk hierbij aan sojaboontjes, wakamé, gember, koolsalade, verse mango, avocado, verse kortgekookte erwtjes of sperzieboontjes. Decoreer alles met een lekkere wasabimayonaise en geef er extra wasabi en sojasaus bij om in te dippen. Een stukje kroepoek en sesamzaadjes zijn ook erg lekker om te gebruiken voor een poké bowl. Laat je fantasie er op los en maak een mooie mix van groenten die jij lekker vind. Zo wordt de tataki van tonijn een ware beleving in een bowl.

Tataki van tonijn

Porties: 2
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • moot tonijn van ongeveer 200 gram
  • 2 eetlepels gemengde sesamzaadjes
  • 250 ml sojasaus
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 eetlepel hoisinsaus
  • 1 eetlepel hoisinsaus
  • 1 eetlepel honing
  • peper/zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/3 komkommer
  • 1 kleine wortel
  • 1 lente-ui
  • 1/2 rode ui
  • steranijs of laurierblad
  • 100 gram suiker
  • 100 ml natuurazijn

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je tataki van tonijn;

Maak als eerste de saus, dit kan al een dag vooraf. Verwarm de sojasaus, een uitgeperst teentje knoflook, de geraspte gember en de suiker en laat dit even goed doorkoken. De saus mag iets indikken en de suiker moet opgelost zijn. Voeg er nu naar smaak de honing en hoisinsaus aan toe. De saus is vrij zoutig dit hoort zo omdat de tataki van tonijn wel een beetje zout kan gebruiken. Zeef de saus en zet koel weg tot gebruik.

De zoetzure groenten maak je ook het liefst een dag vooraf. Voor de zoetzure groenten kook je 200 ml water met 100 gram suiker tot deze is opgelost. Voeg er de azijn en de steranijs aan toe. Schil met een dunschiller linten van de komkommer. Doe dit ook met een deel van de wortel. Rasp de rest van de wortel grof. Snijd de rode ui in ringen. Verdeel het zoetzuur over 3 jampotten en doe in iedere pot een soort van de gesneden groenten. Zet koel weg tot gebruik.

Haal een kwartier voor bereiding de tonijnmoot uit de koelkast. Besmeer deze met de olijfolie, schroei de moot tonijn kort in een hele hete pan aan alle zijdes dicht. Besmeer de dichtgeschroeide tonijn dun met de saus. Strooi de sesamzaadjes op een bord. Rol de lange zijdes en de boven- en onderkant door de sesam zodat zich een laagje vormt. Snijd de tataki van tonijn in dunne plakjes. Maak van een deel van de linten wortel en komkommer mooie rolletjes voor de decoratie. Snijd de lente-ui in ringertjes. Maak een bedje van de zoetzure groenten die je even op een stukje keukenpapier hebt laten uitlekken. Serveer de tataki van tonijn op het bedje van fijngesneden zoetzure groenten. Decoreer met de groenterolletjes en wat ringetjes rode ui. Serveer de tataki van tonijn met een schaaltje van de sojasaus.

De zoetzure groenten en de sojasaus zijn minimaal 1 week in de koelkast houdbaar.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - TonijnVis - Verse Vis - Rondvis
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Scampi pakketje met zeekraal
Voorgerecht

Scampi pakketje met zeekraal, courgette en komkommer

Romige roze aspergesoep; met zomerbietjes
Soep

Romige roze aspergesoep; met zomerbietjes

Carpaccio van honingmeloen
Voorgerecht

Carpaccio van honingmeloen ( Voorgerecht )

Gevulde vleestomaten met avocado mozzarella salade
Voorgerecht

Gevulde vleestomaten met avocado mozzarella salade

Gravad Lax - Gemarineerde zalm
Voorgerecht

Gravad Lax, gemarineerde zalm

asperges met gerookte zalm
Voorgerecht

Asperges met gerookte zalm, een smaakvol voorafje

Gebakken feta of Saganaki cheese
Hapjes

Gebakken feta oftewel Saganaki cheese

Scampi met romig komkommersausje
Voorgerecht

Scampi met romig komkommersausje

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen