• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Voorgerecht

Tataki van tonijn

door Connie Derks
in Voorgerecht
0
0
tataki van tonijn

Tataki van tonijn – Bij de sushiliefhebbers loopt het water vast al in de mond. Deze bereiding van tonijn is ook erg lekker als onderdeel in een zelfgemaakte poké bowl.

Wat is tataki ?

Tataki is niet zoals velen denken een gerecht, maar tataki is een Japanse bereidingswijze. Vlees of verse vis van hoge kwaliteit wordt heel licht dichtgeschroeid en bijna rauw in dunne plakjes opgediend. Vaak wordt het vlees of de vis, zoals hier de tonijn, gemarineerd en door verse kruiden of sesamzaadjes gerold voor extra smaak.

Tataki van tonijn

Zoals de naam al zegt, is het gemaakt met tonijn. Belangrijk is dat je voor een goed resultaat echt verse tonijn gebruikt. Neem hiervoor een mooie dikke moot om te voorkomen dat de tonijn te gaar wordt. Deze koop je bij een goede vishandel en vind je vaak ook online. Verwerk deze rondvis het liefst dezelfde dag, je eet het tenslotte bijna rauw.

Met een zalig sojasausje

Bij een lekker stukje vis hoort ook een lekker sausje om in te dippen. Dit maakt van de tataki van tonijn een geweldige smaaksensatie. Het zachte bijna zoete van de vis met een zoutige licht prikkelende saus is een ultieme smaak combinatie. Je moet het echt proberen. Maak gelijk wat meer, want het is in de koelkast prima te bewaren. Laat je niet weerhouden door de lange lijst ingrediënten. Deze zijn vooral voor de saus en de groenten en vrij basic. Het bereiden van de tonijn zelf is een fluitje van een cent.

Maak zelf een poké bowl met tataki van tonijn

Je kunt tataki van tonijn serveren als voorgerecht, maar ook als onderdeel van een zelfgemaakt sushi menu. Ook een poké bowl is een uitstekende manier om tataki te serveren. Je maakt hiervoor sushirijst, deze doe je in een kom (bowl) daarop leg je behalve alleen de tonijn mooi gerangschikt allerlei lekkere dingen. Denk hierbij aan sojaboontjes, wakamé, gember, koolsalade, verse mango, avocado, verse kortgekookte erwtjes of sperzieboontjes. Decoreer alles met een lekkere wasabimayonaise en geef er extra wasabi en sojasaus bij om in te dippen. Een stukje kroepoek en sesamzaadjes zijn ook erg lekker om te gebruiken voor een poké bowl. Laat je fantasie er op los en maak een mooie mix van groenten die jij lekker vind. Zo wordt de tataki van tonijn een ware beleving in een bowl.

Tataki van tonijn

Porties: 2
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • moot tonijn van ongeveer 200 gram
  • 2 eetlepels gemengde sesamzaadjes
  • 250 ml sojasaus
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 eetlepel hoisinsaus
  • 1 eetlepel hoisinsaus
  • 1 eetlepel honing
  • peper/zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/3 komkommer
  • 1 kleine wortel
  • 1 lente-ui
  • 1/2 rode ui
  • steranijs of laurierblad
  • 100 gram suiker
  • 100 ml natuurazijn

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je tataki van tonijn;

Maak als eerste de saus, dit kan al een dag vooraf. Verwarm de sojasaus, een uitgeperst teentje knoflook, de geraspte gember en de suiker en laat dit even goed doorkoken. De saus mag iets indikken en de suiker moet opgelost zijn. Voeg er nu naar smaak de honing en hoisinsaus aan toe. De saus is vrij zoutig dit hoort zo omdat de tataki van tonijn wel een beetje zout kan gebruiken. Zeef de saus en zet koel weg tot gebruik.

De zoetzure groenten maak je ook het liefst een dag vooraf. Voor de zoetzure groenten kook je 200 ml water met 100 gram suiker tot deze is opgelost. Voeg er de azijn en de steranijs aan toe. Schil met een dunschiller linten van de komkommer. Doe dit ook met een deel van de wortel. Rasp de rest van de wortel grof. Snijd de rode ui in ringen. Verdeel het zoetzuur over 3 jampotten en doe in iedere pot een soort van de gesneden groenten. Zet koel weg tot gebruik.

Haal een kwartier voor bereiding de tonijnmoot uit de koelkast. Besmeer deze met de olijfolie, schroei de moot tonijn kort in een hele hete pan aan alle zijdes dicht. Besmeer de dichtgeschroeide tonijn dun met de saus. Strooi de sesamzaadjes op een bord. Rol de lange zijdes en de boven- en onderkant door de sesam zodat zich een laagje vormt. Snijd de tataki van tonijn in dunne plakjes. Maak van een deel van de linten wortel en komkommer mooie rolletjes voor de decoratie. Snijd de lente-ui in ringertjes. Maak een bedje van de zoetzure groenten die je even op een stukje keukenpapier hebt laten uitlekken. Serveer de tataki van tonijn op het bedje van fijngesneden zoetzure groenten. Decoreer met de groenterolletjes en wat ringetjes rode ui. Serveer de tataki van tonijn met een schaaltje van de sojasaus.

De zoetzure groenten en de sojasaus zijn minimaal 1 week in de koelkast houdbaar.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Tonijn
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese
Voorgerecht

Risotto alla Milanese

Varkensragout
Voorgerecht

Varkensragout; van procureur

carpaccio van ossenhaas
Voorgerecht

Carpaccio van ossenhaas

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas
Hapjes

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas

pannacotta peer parmezaan
Voorgerecht

Panna cotta van peer en Parmezaan

Wildragout
Hoofdgerecht

Wildragout; van wild zwijn en hert

Wildragout met paddenstoelen en groene peper
Hoofdgerecht

Wildragout met paddenstoelen en groene peper

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen