Varkenshaas medaillon met kruidenboter – een heerlijke combinatie van sappig vlees en smaakvolle kruiden.
Een perfecte start van je etentje
Als je gasten te eten krijgt wil je dat ze genieten. Dat genieten begint al met een mooi gedekte tafel en een start met een lekker welkomstdrankje om de spanning te breken. Het is van belang dat het eerste wat de gasten eten niet alleen goed is, maar ook een smaakvolle beleving is die verwachtingen opwekt voor de rest van de maaltijd. Zorg ervoor dat je bij het maken van het menu goed nadenkt over de smaken die je wilt gebruiken en waar je gasten van houden.
Varkenshaas medaillons met kruidenboter
Als je gasten hun tanden zetten in een varkenshaas medaillon gebakken in kruidenboter en geserveerd met kruidenboter, ervaren ze een unieke combinatie van texturen en krachtige smaken. Aan de buitenkant van het medaillon is een lichte gekarameliseerde korst te zien, terwijl het binnenste mals en sappig is. De kruidenboter dringt door in het vlees en zorgt ervoor dat het vlees heerlijk smaakt. De kruidenboter, bovenop het vlees, zal smelten en geeft een heerlijke jus. Serveer daarom knapperig vers brood bij dit voorgerecht om niets van die heerlijke jus verloren te laten gaan.
Bak de varkenshaas medaillons rosé
Varkenshaas medaillons met kruidenboter zijn heerlijk mals, als je ze tenminste goed bereid. Bak ze het liefst met twee porties gelijk en snijd dit dan door zodat je twee porties krijgt met ieder een gebakken, en een snijkant. Op die manier zul je het mooie vlees niet zo snel te gaar bakken. Bak het vlees liever te kort dan te lang, je kunt na het doorsnijden de plakjes nog altijd eventjes nabakken, te ver doorgebakken varkenshaas kan namelijk erg droog zijn. Prik tijdens het bakken ook niet in het vlees, maar draai het om met een tang zodat er geen sap uit kan lopen tijdens het bakken. Laat het vlees ook altijd een paar minuten rusten voordat je het doorsnijdt, anders lopen alsnog alle sappen uit het vlees en is de zorgvuldige bereiding voor niets geweest.
Bouw de smaken op bij het maken van een menu
Houdt er met het kiezen van een voorgerecht rekening mee dat er een opbouw moet zijn in smaken. Na varkenshaas medaillons met kruidenboter past een groot stuk rosbief, een oven of stoofschotel of ander krachtig vlees, goed in het menu. Ga na een vrij sterk smakend voorgerecht geen zachte vis serveren. De smaak van de vis valt dan totaal in het niet en dat is erg jammer is van de heerlijke vis, maar ook van het werk dat je eraan gehad hebt.
Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!
Varkenshaas medaillons met kruidenboter
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 dikke stukken varkenshaas van ongeveer 150 gram
- 100 gram zachte roomboter
- 1 theelepel verse tijmblaadjes
- 1 eetlepel vers gehakte peterselie
- 1 theelepel rasp van citroen
- 1 teentje knoflook geperst
- zout en peper
- 1 eetlepel olie
- wat blaadjes sla, voor decoratie
- cherrytomaatjes, voor decoratie
- wat ringetjes rode ui, voor decoratie
- knapperig vers brood om erbij te serveren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je varkenshaas medaillons met kruidenboter:
Begin met het maken van de kruidenboter, het makkelijkste is het als je het al een paar uur eerder maakt en er met huishoudfolie een worst van maakt. Leg dit in de vriezer tot gebruik. Als je de kruidenboter niet vooraf maakt, is dat geen probleem, dan kun je de kruidenboter met de lepel op het gerecht plaatsen. Meng voor de kruidenboter de roomboter met een siliconen spatel tot de boter mooi zalvig is. Voeg er dan de tijm, peterselie, knoflook en citroenrasp aan toe en breng op smaak met royaal zout en een beetje peper.
Snijd van de varkenshaas 2 grote stukken van ongeveer 150 gram per stuk. Koop hiervoor 1 grote of 2 kleine varkenshaasjes. Zorg voor grote dikke stukken, gebruik de kleine en smalle stukken liever voor een andere maaltijd. Laat de varkenshaas stukken 15 minuten op temperatuur komen. Zet intussen de borden met de sla klaar en haal de kruidenboter, als je het in de diepvries hebt liggen, uit de diepvries en snijd 4 mooie plakjes van ongeveer de helft van de kruidenboter.
Verwarm een pan met dikke boden en verhit hierin de olie. Voeg er de helft van de kruidenboter aan toe. Bak hierin op een middelhoog vuur de varkenshaas rondom mooi bruin. Veeg met het vlees door de pan zodat overal kruidenboter zit, vergeet ook de snijkanten niet. Bak de varkenshaas afhankelijk van de dikte en temperatuur in ongeveer 8-10 minuten rosé. De kerntemperatuur moet ongeveer 60 graden zijn. Leg de varkenshaas op een snijplank en laat ze onder folie 5 minuten rusten. Snijd de varkenshaas doormidden en check de gaarheid. Vind je hem te rosé? Bak de snijkant dan nog even na. Leg de varkenshaas medaillons met de snijkant op de sla en decoreer het bord met gesneden ui en tomaatjes. Bestrooi de varkenshaas met peper en zout uit de molen en verdeel er op het laatste moment de resterende kruidenboter over. Serveer mer vers gebakken brood en geniet.
Tafel lekker !!
Super fijne recepten om te maken..
Maar jammer dat mijn partner geen uien kan verdragen.. en dat is toch een echte smaakmaker
Maar komen er gasten… ga ik helemaal los
En ga ik zeker jullie recepten gebruiken
Leuk om te horen dat onze recepten je bevallen Mariet. Alleen een beetje jammer voor je man dat hij geen ui verdraagt, gelukkig kun je de recepten vaak wel hierop aanpassen. Veel kookplezier!