Venkelschuitjes met blauwe kaas en walnoten – Imponeren met een voorgerechtje is absoluut een kunst. Je wilt met minimale inspanningen een werelds gerechtje op tafel zetten waar iedereen voor applaudisseert. Vind je dat ook lastig? Lees even verder!
Enthousiast van venkel
Een paar van die mooie venkelknollen op je werkblad, daar wordt je al enthousiast van voordat je er ook maar iets van gemaakt hebt. We proberen dat enthousiasme hier nog een beetje aan te wakkeren. Want venkel kent nog lang niet iedereen en dat is zonde. Kijk eens naar die venkelknollen. Die prachtige in elkaar geschoven venkelrokken kun je uit elkaar halen en dan heb je venkelschuitjes, ofwel een perfect bakje (schuitje) om een voorgerecht in te serveren. Stop er een lekkere vulling in en je gasten zijn straks net zo enthousiast van venkel.
Verrassen met de vulling
Venkelschuitjes dus, en natuurlijk ga je die venkel ook in de vulling verwerken. Met dit recept voor venkelschuitjes met blauwe kaas en walnoten heb je een mooie combinatie van klassieke smaken. De anijsachtig smakende venkel, de pittige roquefort, een peertje en wat walnoten. Het herfstige karakter past perfect bij deze nazomergroente. Serveer dus eens geen carpaccio, maar ga voor verse groenten want ook daarmee kun je echt verrassen!
Roquefort; Wereldberoemde Franse kaas
Roquefort de blauwaderkaas met behoorlijk wat pit gemaakt volgens eeuwenoude traditie. Een kanjer voor op je kaasplank en in de keuken.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Venkelschuitjes met blauwe kaas en walnoten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 venkelknollen
- 125 gram zure room
- 100 gram roquefort
- 1 middelgrote peer met schil
- 50 gram walnoten
- 2 stengels bleekselderij
- 2 stengels bosuien
- 2 theelepels grove mosterd
- 1/2 citroen
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Venkelschuitjes met blauwe kaas en walnoten maak je zo:
Voordat je begint met snijden was je de venkelknollen onder koud stromend water. Snijd vervolgens het fijne groen van de venkel af en bewaar dit apart. Snijd nu 1 cm van de onderkant van de venkel. Je ziet nu dat de buitenste bladen los komen. Het kan zijn dat je na het verwijderen van de eerste schuitjes nog een 1 cm van de onderkant moet snijden zodat ook de binnenste bladen los komen. Pel de venkelknollen voorzichtig en kies de mooiste 4 schuitjes/rokken uit en zet deze apart weg. Bewaar de overige venkelschuitjes voor de vulling. De harde kern van de venkel is niet eetbaar, verwijder die.
Snij de bleekselderij, bosui, peer, en de overgebleven venkelrokken in kleine blokjes en besprenkel het geheel met het sap van de citroen. Hak de walnoten fijn en snij de roquefort in kleine blokjes. Voeg de walnoten als laatste toe om ze lekker knapperig te houden. Meng nu de roquefort en walnoten samen met de zure room en de mosterd door de venkelsalade en breng verder op smaak met peper en zout.
Voor het vullen van de venkelschuitjes pak je nu de 4 schuitjes die je apart hebt gezet. Snij met een dunschiller een plakje van de onderkant van het schuitje, zodat het schuitje mooi stevig staat. Vul de venkelschuitjes met blauwe kaas en walnoten en garneer af met het fijne venkelgroen.
Tafel lekker !!