Vitello tonnato – Vitello tonnato is een klassiek gerecht bestaande uit een hele verrassende combinatie. Het gerecht wordt namelijk gemaakt van dunne plakjes kalfsvlees met een tonijnmayonaise. Een combinatie van vlees en vis dus. Het gerecht komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Italië, uit de regio Piëmonte, om precies te zijn. Het is een gerecht dat koud of op kamertemperatuur wordt gegeten. Het wordt dan ook vooral in de zomer geserveerd, en dan als hoofdgerecht of als antipasto.
Ga wel voor het echte werk en maak geen vitello tonnato van vleeswaren
Vitello tonnato wordt vaak gemaakt met plakjes fricandeau van de vleeswarenafdeling. ‘Lekker snel en lekker makkelijk’, zul je misschien denken. Maar in het oorspronkelijke recept komen helemaal geen vleeswaren voor. Hoog tijd dus om de vitello tonnato eens klaar te maken zoals hij werkelijk bedoeld is! Het is niet eens lastig om de kalfsfricandeau klaar te maken. Je neemt bouillon en voegt er een aantal klassieke smaakmakers aan toe, zoals ui, prei, wortel en wat kruiden. Hierin laat je het vlees drie kwartier op een laag vuurtje koken en je bent eigenlijk al klaar. Het lastigste is eigenlijk om het vlees te snijden in hele dunne plakjes. Helaas hebben de meeste mensen geen snijmachine in huis. Neem voor het snijden van het vlees een goed scherp mes en snijd rustig tegen de draad in. Op die manier komt het wel goed met die dunne plakjes.
Wat je moet weten over kalfsvlees
Vitello tonnato is een voorgerecht dat wordt gemaakt met kalfsvlees. En dat kalfsvlees is iets wat sommige mensen niet willen eten, want ‘kalfsvlees eten is zielig’. Besef dan ook wel even dat er in Nederland een enorme berg zuivel wordt geproduceerd. Die zuivel kan alleen worden geproduceerd als er kalfjes geboren worden. Er worden in Nederland dus veel kalfjes geboren. Heel veel. Veel meer dan er ooit aan koeien in de zuivelindustrie nodig is. De rest wordt dus geslacht. En vervolgens ook nog naar het buitenland geëxporteerd. Eet je wel ander vlees, maar vind je kalfsvlees eten zielig? Realiseer je dan dat je jouw glas melk kunt drinken, jouw boterham met kaas en het toetje na je maaltijd kunt eten door de geboorte van al die kalfjes.
Kalfsvlees; waarom eten we dat niet vaker?
In Nederland wordt wel kalfsvlees geproduceerd, maar weinig gegeten. Toch is het erg lekker, dus tijd voor kalfsvlees!
Vitello tonnato
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kalfsfricandeau
- 1 grote ui
- 1 kleine prei, het witte gedeelte
- 1 winterpeen
- 2 kruidnagels
- een paar takjes verse tijm
- 2 blaadjes laurier
- 2 liter kippenbouillon
- 1 blikje tonijn op olie
- 1 eetlepel kappertjes + extra
- 2 ansjovisfilets
- rucola
- 4 flinke eetlepels mayonaise
- sap van een halve citroen
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Vitello tonnato maak je zo:
Was de winterpeen en prei en snijd ze in grove stukken.
Pel de ui en snijd ook die in grove stukken.
Doe de ui, de wortel, en de prei in een grote pan, samen met de kruidnagels, de takjes verse tijm, de laurierblaadjes en de bouillon.
Breng de bouillon aan de kook. Leg de kalfsfricandeau in de bouillon en laat het 45 minuten zachtjes koken. Haal het vlees uit de bouillon en laat het afkoelen.
Doe de mayonaise, een eetlepel van de bouillon waarin je het vlees gekookt hebt, de kappertjes, de ansjovisfilets en het citroensap in een hoge maatbeker. Giet de tonijn af, voeg de tonijn toe aan de mayonaise en mix de saus met een staafmixer. Proef de saus en voeg eventueel nog wat citroensap toe. Breng de tonijnmayonaise op smaak met zout en peper.
Snijd de kalfsfricandeau met een heel scherp mes in dunne plakken.
Schik de plakjes vlees op een mooi bord.
Verdeel wat tonijnmayonaise over het vlees en maak het bord mooi op met wat rucola, extra kappertjes en versgemalen peper.
Tafel lekker !!