Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vitello Tonnato, een unieke combinatie

Een échte klassieker. Vitello Tonnato bestaat uit dunne plakjes kalfsvlees met een tonijnmayonaise. Vooral in de zomer een heerlijk voorafje.

0 4.960

Vitello Tonnato, een unieke combinatie – Vitello tonnato is een klassiek gerecht bestaande uit een hele verrassende combinatie; dunne plakjes kalfsvlees met een tonijnmayonaise. Het gerecht komt uit het noordwesten van Italië, uit de regio Piëmonte. Het gerecht wordt koud of op kamertemperatuur gegeten. Het wordt vooral in de zomer geserveerd als hoofdgerecht of als antipasto.

Ga voor het echte werk

Vitello tonnato wordt vaak gemaakt met plakjes fricandeau van de vleeswarenafdeling. Maar in het oorspronkelijke recept komen echt geen vleeswaren voor. Hoog tijd om de vitello tonnato eens te bereiden zoals hij bedoeld is! Het is niet eens lastig om de kalfs fricandeau te bereiden. Je neemt bouillon en voegt een aantal klassieke smaakmakers toe zoals ui, prei, wortel en wat kruiden. Hierin laat je het vlees drie kwartier rustig koken en je bent eigenlijk al klaar. Het lastigste is eigenlijk het vlees snijden in hele dunne plakjes, helaas hebben de meeste van ons geen snijmachine in huis. Neem voor het snijden van het vlees een goed scherp mes en snijd rustig tegen de draad in.


Vitello Tonnato

Voorgerecht voor 2 à 3 personen:

  • 500 gram kalfsfricandeau
  • 1 grote ui
  • 1 kleine prei, het witte gedeelte
  • 1 winterpeen
  • 2 kruidnagels
  • paar takjes verse tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 liter kippenbouillon
  • 1 blikje tonijn op olie
  • 1 el kappertjes + extra
  • 2 ansjovisfilets
  • rucola
  • 4 flinke eetlepels mayonaise
  • sap van een halve citroen
  • zeezout
  • peper

Was de winterpeen en prei en snijd in grove stukken. Pel de ui en snijd ook deze in grove stukken. Doe de ui, wortel, prei in een grote pan samen met de kruidnagels, takjes verse tijm, laurierblaadjes en bouillon.

Breng de bouillon aan de kook. Leg het vlees in de bouillon en laat het 45 minuten zachtjes koken. Haal het vlees uit de bouillon en laat het afkoelen.

Doe de mayonaise met een eetlepel van de bouillon waarin je het vlees gekookt hebt, de kappertjes, de ansjovisfilets en het citroensap in een hoge maatbeker. Giet de tonijn af, voeg de tonijn toe aan de mayonaise en mix de saus met een staafmixer. Proef de saus en voeg eventueel nog wat citroensap toe. Breng de tonijnmayonaise op smaak met peper en zout.

Snijd de kalfsfricandeau in dunne plakken. Schik de plakjes vlees op een mooi plat bord. Verdeel wat tonijnmayonaise over het vlees. Maak het bord mooi met wat rucola, extra kappertjes en versgemalen peper.

Tafel lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More