Wildragout met paddenstoelen en groene peper – Heb je zin in heerlijk winters comfortfood? Dan hebben we het recept voor een heerlijke, goedgevulde wildragout voor je. Met veel vlees en lekkere paddenstoelen. We gaan in het recept uit van gaar vlees, dus mocht je nog een restje wild in de koelkast of vriezer hebben, dan heb je daar nu een heerlijke bestemming voor. De wildragout met paddenstoelen en groene peper is dan ook heel geschikt voor een gewone, dagelijkse maaltijd. Natuurlijk kun je hem ook als voorgerecht in een pasteibakje serveren, maar wij vinden deze ragout heerlijk met pasta of eventueel rijst. Gewoon op woensdagavond. Al kan tweede kerstdag natuurlijk ook prima!
Groene peperkorrels
Een bijzonder ingrediënt in de wildragout met paddenstoelen en groene peper, zijn de ingelegde groene peperkorrels. Deze kun je in potjes kopen in de supermarkt. Niet dat wij ineens vinden dat je potjes moet verkiezen voor vers, maar verse groene peperkorrels vinden zou een missie worden waarvan je waarschijnlijk niet blij wordt. Dus pak gewoon een potje. In het recept staat ‘3 theelepels ingelegde groene peperkorrels’. En dat is het moment waarop je alert moet zijn. Als je niet van pittig houdt, wees dan wat spaarzamer met de peper en doe er minder in. Groene peperkorrels zijn niet echt heel scherp, maar iedereen ervaart die smaak anders. Wees voorzichtig dus. Hou je van peper? Gooi er dan gerust een theelepeltje extra in. Want koken is ook het gerecht aanpassen aan jouw eigen smaak!
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Wildrecepten: De lekkerste ideeën met diverse soorten wild
Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!
Wildragout met paddenstoelen en groene peper
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram gaar wild, hert en/of wild zwijn
- 75 gram roomboter
- 75 gram bloem
- 800 ml paddenstoelenbouillon (koud)
- 3 eetlepels Worcestershiresauce
- 1 1/2 eetlepel crème fraîche
- 200 gram kastanjechampignons of gemengde paddenstoelen
- 2 sjalotten, in dunne, kwartringen
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 3 theelepels ingelegde groene peperkorrels (potje)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je wildragout met paddenstoelen en groene peper:
Snijd het gare wild in stukjes en trek het met twee vorken een beetje uit elkaar.
Vervolgens maak je de roux. Dit is de basis van de ragout. Laat de boter smelten in een pan en laat hem lichtbruin worden. Let er op dat het niet te snel bruin wordt en de boter verbrandt.
Doe in een keer alle bloem bij de boter. Zet de warmtebron iets lager en roer de bloem goed door de boter heen. Dit gaat het beste met een rubberen spatel. Blijf roeren en bak zo in een paar minuten de bloem gaar. Dit is heel belangrijk, want als je de bloem niet goed laat garen krijgt de ragout een meelsmaak en dat is niet lekker.
Als de bloem gaar is, schenk je een scheut koude bouillon bij de roux. Roer deze er goed door heen zodat het vocht opgenomen wordt. Dit blijf je herhalen tot de bouillon op is. Zet het vuur dan heel laag en roer de crème fraîche erdoor.
Schep vervolgens het wild door de ragout. Breng de wildragout op smaak met de Worcestershiresauce, zout en peper. Hoeveel zout je moet gebruiken is afhankelijk van hoe zout de bouillon is. Bouillonblokjes bevatten vaak heel veel zout, dus als je deze hebt gebruikt, let er dan op dat je niet te veel zout toevoegt. Controleer dit door te proeven.
Verhit in een koekenpan wat olie en bak hierin de sjalotten en de knoflook glazig. Voeg de paddenstoelen toe en bak mee tot ze gaar zijn. Schep het mengsel door de wildragout.
Roer dan de groene peperkorrels door de ragout.
Serveer de wildragout met paddenstoelen en groene peper als voorafje, in een pasteibakje van bladerdeeg, of als hoofdmaaltijd met rijst of pasta en een groene salade.
Tafel lekker !!