Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Warm gerookte zalm met amandelsnippers en dilleyoghurtsaus

Warm gerookte zalm uit mijn eigen fornuisrookoventje. Geserveerd met een dillesaus en een verse salade. Een ervaring uit een Deens restaurant nagemaakt in eigen keuken.

0 822

Warm gerookte zalm met amandelsnippers en dilleyoghurtsaus – Vorige zomer was ik met mijn familie op vakantie in Denemarken. Op het menu van een Deens visrestaurantje stond warm gerookte zalm. Omdat ik zelf nog wel eens vis rook met mijn fornuisrookoventje was ik hier wel nieuwsgierig naar. Ik kreeg toen deze warm gerookte zalm met amandelsnippers en dillesaus. Er werd brood en een salade bij geserveerd. Ik heb er als geheugensteuntje een foto van gemaakt en deze zalm voor Lekker Tafelen thuis nagemaakt:

warm gerookte zalm amandelen-LT2Warm gerookte zalm met amandelkorst en dilleyoghurtsaus

  • 2 mootjes zalm (met vel)
  • Garneeramandelen/amandelsnippers
  • Olijfolie
  • Zout, peper
  • 3 el mayonaise
  • 2 el yoghurt
  • Dille
  • Zout, peper
  • Houtmot: oak

Verwarm de oven voor op 200 Celsius.

Leg de zalmfilets met velkant naar beneden en bestrooi ze met zout en peper. Bestrijk ze daarna met olijfolie en plak hier de amandelsnippers met de platte kant naar beneden op.

Pak de rookoven en leg een volle eetlepel houtmot op de bodem, bekleed het druiprek met aluminiumfolie en olie het rooster in. Plaats het rooster op het druiprekje en leg hierop de zalmmoten. Plaats het rookoventje op hoog vuur en schuif de deksel bijna dicht. Als er rook naar boven komt kringelen, kan de deksel helemaal dicht. Rook de moten 4 minuten. Verplaats dan de moten naar een ingevet bakblik. Bak daarna de moten in circa 16 minuten gaar in de oven. Check af en toe even door op de filets te drukken: indien gaar gaan de lamellen iets uit elkaar staan. Haal ze gelijk dan uit de oven en serveer met de dillesaus.

Voor de dillesaus meng je de mayonaise met de yoghurt, wat zout en peper en dille naar smaak.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer