Ribollita heet deze soep eigenlijk. Letterlijk betekend dit ‘2 keer gekookt’. Deze maaltijdsoep op basis van witte bonen en reepjesvlees is qua voedingswaarde vergelijkbaar met onze Hollandse snert. Het zetmeel in de witte bonen zorgt voor dit stevige winterse karakter. Serveer met verse ciabatta of focaccia.
- Witte bonen uit blik (800 gram), of liever laat droge witte bonen een nacht weken
- 300 gram runderreepjes (Zelf snijden van biefstuk of bieflappen)
- 2 winterwortels
- 2 stengels bleekselderij
- 1 prei
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 kleine groene Spaanse peper, zonder zaadjes
- 2 eetlepels olijfolie, extra vergine
- 2 zongedroogde tomaten, fijngesneden
- 1 liter runderbouillon
- 1 Italiaans kruiden bouquet
- 1 eetlepel tomatenpuree
- zout, peper
Maak de groenten schoon en snijd ze in kleine blokjes. Snijd het pepertje in ringetjes. Spoel de bonen af onder stromend water, laat ze uitlekken.
Verwarm de olijfolie in een grote pan. Voeg de groentes en het pepertje toe, bak ze ca. 5 minuten op middelhoog vuur.
Roer de bonen en de zongedroogde tomaten door de groentes, laat ca. 2 minuten meebakken.
Giet de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Let het kruidenbouquet in de bouillon, doe tomatenpuree en vlees erbij en laat een half uur zachtjes koken.
Breng op smaak met zout en peper en maak de soep af met wat verse basilicum. Schep 2 eetlepels olijfolie op de soep en serveer!
Vandaag gemaak en iedereen vondt het heel lekker!